<strong>TROR PÅ MODERAT PRISTREND RESTEN AV ÅRET:</strong> Boligprisene steg som ventet i januar, men resten av året tror bransjen på en mer moderat pristrend. Foto: NTB scanpix
TROR PÅ MODERAT PRISTREND RESTEN AV ÅRET: Boligprisene steg som ventet i januar, men resten av året tror bransjen på en mer moderat pristrend. Foto: NTB scanpix Vis mer

Boligpriser

Ventet boligprisvekst – markedet godt balansert

Boligprisene steg som ventet i januar, men resten av året tror bransjen på en mer moderat pristrend. Boligmarkedet betegnes som sjeldent godt balansert.

Publisert
Sist oppdatert

De ferske tallene fra Eiendom Norge viser en boligprisvekst på 2,7 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,5 prosent. Det betyr at boligprisene nå ligger 3,6 prosent høyere enn for ett år siden.

– I januar steg boligprisene i Norge som normalt for måneden, men veksten i prisene er mer moderat enn hva vi har sett i mange januarmåneder de siste ti årene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det ble solgt 7.254 boliger i Norge i januar – 7,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor. Den høye aktiviteten i boligmarkedet i 2018 fortsatte dermed inn i det nye året.

– Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en januar måned som i år, og det er en markant oppgang i antall salg i så godt som alle regionene vi måler i statistikken, sier Dreyer.

Sunn konkurranse

I eiendomsmeglerbransjen betegnes boligmarkedet nå som sjeldent godt balansert. Resultatet er mange salg og «akseptable gjennomsnittspriser».

– I de neste månedene vil et normalt forløp gi en mer moderat prisutvikling. Dette forutsetter at det kommer nok nye boliger inn i markedet til å mette en relativt sterk etterspørsel, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener de ulike prisdriverne som rente, boligtilbud og inntekt trekker i retning av en sunn konkurranse i boligmarkedet, med et relativt lavt prispress gjennom 2019.

– Bekymringen på litt lenger sikt vil være om det kommer nok boliger til salgs i pressområdene, slik at vi unngår lignende ubalanser som vi opplevde i 2016 til 2017. Her har både utbyggere og myndigheter et ansvar for å samarbeide slik at boligproduksjonen holdes oppe på et tilstrekkelig nivå til å opprettholde markedsbalanse, mener Geving.

Enorm pågang

At det er høy etterspørsel etter boliger, er noe storbankene merker. I Nordea fastslås det at tempoet i boligmarkedet var uvanlig høyt i januar sammenlignet med tidligere år.

– Vi har en enorm pågang fra kunder som trenger finansieringsbevis, og mange realiserer dem også i form av kjøp. Samtidig er inntrykket vårt at budrundene ikke går helt av skaftet. Kundene kjøper innenfor rammene de har fått tildelt, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

– Selv om prisene steg i januar, virker det som at markedet er i balanse, hvor kunder får kjøpt bolig til en riktigere pris, legger han til.

Fakta om utviklingen i boligprisene i januar 2019

  • Prisvekst: 2,7 prosent
  • Prisvekst korrigert for sesongvariasjoner: 0,5 prosent. 7.254 boliger solgt, en økning på 7,3 prosent.
  • 6.938 boliger lagt ut for salg, en økning på 7,9 prosent
  • Salgstid var 63 dager i snitt, fem dager mer enn i januar 2018
  • Raskest salgstid i Oslo med 37 dager og tregest i Stavanger og omegn med 104 dager
  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i Bodø med Fauske (1,9 prosent), svakest på Romerike (ned 0,4 prosent).
  • Sterkest 12 måneders vekst i Oslo (5,3 prosent), svakest i Trondheim (0,3 prosent).

(Kilde: Eiendom Norge)

104 dager i Stavanger

Det ble lagt ut klart flere boliger til salgs i Norge i januar sammenlignet med for ett år siden, og særlig i Oslo og Bergen.

Samtidig tar salgene lenger tid. I gjennomsnitt tok det 63 dager å selge en bolig i januar i år, fem dager mer enn i samme måned i fjor. Raskest unna gikk boligene i Oslo, med 37 dager, mens det i Stavanger og omegn tok hele 104 dager i snitt.

– Når den høye salgstakten kombineres med høyere omsetningstid, vitner det om et velfungerende og balansert boligmarked, sier Dreyer.

Han mener de store regionale forskjellene i prisutviklingen i januar langt på vei skyldes en korreksjon av lavt salgsvolum i desember.

– Når disse to månedene summeres, er det små regionale forskjeller rundt om i landet, sier Dreyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer