Foto: Kim Jansson
Foto: Kim JanssonVis mer

Venter dårligere tider igjen

På tross av nye positive tall, er nok ikke bolignedturen over riktig ennå.

I dag klokken 11.00 legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisstatistikken for februar, og det er mye som tyder på at bransjen kan presentere mer positive tall enn på lenge.

- Vi har en positiv stemning i boligmarkedet, med en bra balanse mellom tilbud og etterspørsel, sa leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund, for noen dager siden.

Hvor mye er boligen din verdt?

Kortvarig trend

Men ferske prognoser fra Makrosikt, viser at den positive trenden kan være kortvarig, og at markedet ikke har nådd bunnen riktig ennå.

- Vi regner med at økt ledighet og usikkerhet om fremtidig inntekt blant forbrukerne, igjen vil dempe prisveksten og redusere boligprisene igjen frem til høsten. Det meste av rentefallet er allerede kommet, mens brorparten av den økte arbeidsledigheten ligger foran oss, heter det i Makrosikts rapport.

Ferske tall fra Arbeids- og velferdsforvaltningen (Nav) viser at arbeidsledigheten har økt med 61 prosent fra februar i fjor til samme måned i år. Rundt 2,7 prosent av arbeidsstyrken står nå uten jobb, og det er ventet at tallet vil gå voldsomt opp de neste månedene.

LES OGSÅ: 218 millioner borte vekk

Folket tror på oppgang

Det er med andre ord den kraftig økende arbeidsledigheten som ligger til grunn, når Makrosikt varsler at en nedgang i boligprisene igjen er på trappene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin ferskeste rapport spår Makrosikt at prisene vil stige de neste par månedene, men derfra vil pilene peke nedover igjen.

- Vi regner med at boligprisene vil være ca 5 prosent lavere i slutten av året enn i januar 2009, melder Makrosikt. Gjennomsnittsprisen i år forventes å bli 7 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen i 2008.

Men det er en spådom folket ikke er helt enige i.

- I februar var det flere forbrukere som ventet høyere enn lavere priser om ett år. Vi i Makrosikt er dermed mer pessimistiske med henhold til økte boligpriser enn de fleste forbrukere, heter det i rapporten.

TALL FRA SSB: Så stort blir prisfallet på boliger

Nye boligpristall legges frem i dag. Følg med på DinSide.no fra klokken 11.00