– Vent før du legger på maten

Her er det mange som bommer, sier grilleksperten.

<b>Nei, nei, nei!</b> Vent til flammene har slukket og all tennvesken har brent ut, før du legger på kjøttet. Foto: colourbox.com
Nei, nei, nei! Vent til flammene har slukket og all tennvesken har brent ut, før du legger på kjøttet. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grillglade nordmenn fyrer opp grillen nesten femti ganger i året. Mange sverger til gass, noen få velger elektrisk, mens de aller fleste fortsatt griller på "gamlemåten", med kull eller briketter. Er du blant dem som sverger til kull, har Bjørn Tore Teigen, kjøttfaglig ansvarlig i MatPrat et godt og viktig råd: Vent.

– Som regel har man ikke tid til å vente på at kullet, eller den våtservietten som er dynket i tennvæske som er på engangsgriller, har brent lenge nok, slik at tennvæsken er brent opp. Dette gir tennvæskesmak på maten, sier Teigen til DinSide.

Bjørn Tore Teigen har vunnet et par VM-titler i grilling fra USA med Norwegian Barbeque Team. Blant annet publikumsprisen og prisen som gis til dem som viser best kontroll over utstyr og råvarer. Hans beste tips til alle som griller på kull er: Tålmodighet. Foto: Elisabeth Dalseg
Bjørn Tore Teigen har vunnet et par VM-titler i grilling fra USA med Norwegian Barbeque Team. Blant annet publikumsprisen og prisen som gis til dem som viser best kontroll over utstyr og råvarer. Hans beste tips til alle som griller på kull er: Tålmodighet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Proffgrillerens beste tips: Se utstyret han ikke klarer seg uten

For lav varme

En annen grunn til at grillresultatet ikke alltid blir slik vi håper, er at grillen ikke er varm nok. Også dette henger sammen med hvor lenge du venter. Tennvæsken skal brenne opp, flammene skal slukke, og kullet - eller grillbrikettene - skal brenne så lenge at det dannes hvit aske oppå dem. Da, og først da, bør du legge på maten, råder Teigen.

Når Teigen griller, gjør han helst som amerikanerne i sin fem meter lange og 1,7 tonn tunge barbeque eller smoker som den også kalles. Matvarene grilles indirekte, og under en langt mindre varme enn det som er vanlig når man griller, slik vi nordmenn er vant til det.

Les mer: Sjekk den kjempegrillen

Slik blir du kongen av grillen i sommer

MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, gir deg tipsene som gjør maten vellykket og spennende hver gang:

 • Kull, briketter og tennveske
  Briketter brenner lenger, men kull har bedre effekt, så valget avhenger av hva du skal grille. La tennvæsken trekke inn i kull eller briketter i minst ti minutter før du tenner på grillen. NB Sprut aldri tennvæske direkte på flammene.
 • Varme
  Grillen må bli skikkelig varm før du setter i gang. En gassgrill trenger cirka fem minutter, mens griller du på kull eller briketter bør du vente omtrent 20 minutter. Når kull/briketter er dekket av hvit aske er maten klar.

  Grill gjerne ved lavere temperaturer over lenger tid. Med en gassgrill er det lett å justere varmen, men det er slett ikke umulig på en kulegrill. Det gjør du ved å lage en sone der det ikke er kull under risten, slik at maten grilles indirekte. Dette er veldig nyttig når man griller større stykker over lenger tid.

 • Ren grill
  Husk at grillristen må være rengjort før grilling. Før bruk kan den gjerne pensles med litt olje slik at maten ikke brenner seg fast. Alternativt kan du pensle maten med olje. Har du gassgrill med lavasteiner, så sørg for at disse også er rene.

  Glem heller ikke å sjekke slangen, om du velger gassgrill

 • Kjøtt
  Mørt kjøtt som indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og kyllingfileter egner seg godt til grilling hvis det er skåret i jevne skiver eller i biter tredd på spyd. Du kan gjerne marinere kjøttet. Det gir mer smak på grunn av krydder, og saftighet fordi marinert kjøtt ofte stekes i noe kortere tid. Kjøtt som ikke er mørt egner seg ikke på grillen.
 • Flammer
  Hvis det flammer opp i grillen skjer dette fordi fett fra kjøttet smelter og drypper ned. Legg maten til side, for eksmepel på en tallerken, eller i sonen uten kull, for å unngå at den blir brent, og la flammene dø ut før du fortsetter grillingen. Det kan lønne seg å grille mindre fettrike matvarer.
 • Avstand
  Sørg for å ha god avstand mellom maten og varmekilden. Du bør derfor droppe engangsgrillen og heller investere i en liten bøttegrill når du skal grille. Sørg for god lufttilførsel når du griller, og snu maten flere ganger, så unngår du brent mat som hverken er godt eller sunt.
 • Hygiene i utekjøkkenet
  Ikke alle har tilgang på vann og vaskemuligheter når de er ute og griller. Mye av tilbehøret blir gjerne tilberedt på kjøkkenet inne i forkant, eller parallelt. Men én ting som er spesielt viktig å huske på, er å ta med et eget fat eller en fjøl til kjøtt som er ferdig grillet, slik at man ikke legger nygrillet mat tilbake der det rå kjøttet lå.
Les også: Slik får du utekjøkken i sommer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!