Jotun har laget fargeprøver i A3-størrelse for sine 64 mest populære farger.  Foto: Per Ervland
Jotun har laget fargeprøver i A3-størrelse for sine 64 mest populære farger. Foto: Per ErvlandVis mer

Velg store fargeprøver

Pusse opp i påsken? Det lønner seg å tenke stort.

En av to nordmenn skal pusse opp i år, viser en fersk undersøkelse fra Finn.no. Og for mange starter oppussingssesongen i påsken, når vi har noen ekstra fridager.

Å male veggene er en enkel måte å oppgradere boligen på, for barnehender, dagligliv eller festlige lag har en tendens til å sette spor. Og når du først skal male om, hvorfor ikke tenke litt nytt? Fargehandlerne bugner av friske farger, og det finnes garantert en som passer hjemme hos deg. Men hvilken?

Les også: Slik finner du den rette fargen

Tenk stort

Bakpå fargeprøven står navnet, fargekoden, en beskrivelse av fargen, samt forslag til andre farger som kan passe sammen med den. Foto: Per Ervland
Bakpå fargeprøven står navnet, fargekoden, en beskrivelse av fargen, samt forslag til andre farger som kan passe sammen med den. Foto: Per Ervland Vis mer


Rådet før du setter i gang med å male er alltid: Bestill noen prøvefarger og prøvemal. For det kan hende den friske fine grønnfargen og den duse rosafargen som ser så fine ut på fargeprøven i butikken, blir skrikende når du får den opp på veggen.

– Vi vet at mange må flere turer i butikken for å hente prøvemaling, fordi det er vanskelig å forestille seg hvordan fargene ser ut på en stor flate av de små fargeprøvene. Derfor har vi blåst opp fargearkene våre, sier Lisbeth Larsen, fargesjef i Jotun, til DinSide.

Alle vanlige fargeprøver er nå større enn en vanlig håndflate, og disse kan du ta med deg hjem (innen rimelighetens grenser). I tillegg til disse har Jotun også nå trykket opp 64 av de mest populære fargene på A3-ark. Hos noen butikker kan du deponere på disse, andre selger dem fra 20-30 kroner stykket.

Pusse opp? Alt om oppussing på DinSide

Prøvemal

Selv om fargeprøvene er store, er det viktig å prøvemale på veggen. Problemet med prøvemaling er imidlertid at dersom du vurderer knallfarger, eller farger som avviker veldig i styrke fra den du har fra før eller den du ender opp med, kan risikere å få skjemmende skiller på veggen. I verste fall må du male et ekstra strøk for å skjule skillet på stedet der du lekte med tanken på knalloransje før du endte opp på den klassiske, nøytrale S1002N.

Løsningen er like enkel som den er enkel å glemme: Mal på et stort ark; eller et stykke kartong, som du fester på veggen for å få et riktigere inntrykk av fargen.

Les mer: Smart triks når du prøvemaler