<strong>LYS OG VARME:</strong> Før du kjøper ny vedovn, er det flere ting du bør vurdere. Få gode tips i artikkelen under! Foto: Produsent / Varme og Miljø.
LYS OG VARME: Før du kjøper ny vedovn, er det flere ting du bør vurdere. Få gode tips i artikkelen under! Foto: Produsent / Varme og Miljø. Vis mer

Kjøpe vedovn

Velg riktig vedovn

Det er særlig én tabbe du bør være obs på.

Publisert

Når det begynner å bli kaldt, gjelder det å få opp varmen i huset. Da er det mange av oss som velger å fyre i ovnen. Men om du ikke synes at det er noe futt i den vedovnen du har, kan det være lurt å investere i en ny - både av hensyn til økonomi og miljø.

Før du kjøper ny ovn, er det samtidig flere faktorer du bør vurdere.

Hvilke, får du vite her.

Stor ikke nødvendigvis best

Det første Nikolaj Grove hos varmeleverandøren Smart Varme tipser om, er at det ikke alltid kommer an på størrelsen på vedovnen.

- Folk gjør ofte den tabben at de kjøper for stor ovn. Da kan det bli for varmt i rommet bare på én oppfyring, sier Grove.

Han mener at nye ovner er vesentlig mer effektive enn eldre ovner.

- Selv om man tidligere har hatt en stor ovn i størrelse, vil det sannsynligvis være tilstrekkelig effekt i en ny, mindre ovn, sier Grove.

Sjekk dette først

Det er flere ting du bør sjekke før du kjøper ny ovn, understreker Ronnie Solberg, salgsansvarlig hos Nordpeis:

- Hjemme må du sjekke hva slags pipe du har. Dette kan du finne ut ved å lese på sotluken i kjelleren. Så må du sjekke om det er brannmur eller trevegg der du ønsker å plassere vedovn eller peis, sier Solberg.

Videre må du vurdere om det vil passe best å plassere ovnen i et hjørne eller fremfor skorsteinen, råder Grove.

- Noe annet du kan tenke på i forveien er om du ønsker deg frittstående ovn eller peisinnsats, sier han og legger til:

- Det har også kommet flere ovner nå som kan henges rett på skorsteinen. Da sparer du gulvplass og det er enklere å holde det rent rundt peisovnen.

<strong>MER GULVPLASS:</strong> Eksempel på en vedovn som henger rett på skorsteinen, gir mer gulvplass og gjør det enklere å holde det rent rundt ovnen. Foto: Produsent / Nordpeis.no.
MER GULVPLASS: Eksempel på en vedovn som henger rett på skorsteinen, gir mer gulvplass og gjør det enklere å holde det rent rundt ovnen. Foto: Produsent / Nordpeis.no. Vis mer

Og så, etter at du har bestemt deg:

- Da bør du vurdere hvor mye varme du faktisk har behov for, sier Solberg.

Nøkkeltips

Det er ekstremt mange ulike typer vedovner på markedet, og da kan det være vanskelig å velge den som er rett for akkurat ditt hjem.

De to ekspertene har flere nøkkeltips som kan gjøre det litt lettere for deg å komme til en konklusjon.

- Vi anbefaler konveksjonspeis da den kan plasseres nærmere trevegg og fordeler varmen bedre i rommet den står i, tipser Solberg.

<strong>KONVEKSJONSPEIS:</strong> - Kan plasseres nærmere trevegg og fordeler varmen bedre i rommet den står, sier Ronnie Solberg. Foto: Produsent / Seljordvarme.no.
KONVEKSJONSPEIS: - Kan plasseres nærmere trevegg og fordeler varmen bedre i rommet den står, sier Ronnie Solberg. Foto: Produsent / Seljordvarme.no. Vis mer

En annen ting er selve designet på vedovnen - her er det smak og behag som gjelder, men av og til henger dette også sammen med hva du synes er mest praktisk:

- Generelt er det slik at jo mindre glass det er på ovnen, dess enklere er det å holde glasset rent ved fyring. Peisovner med store sideglass har ofte en tendens til å bli sotet, mens ovner som kun har frontglass er enklere å holde rene. Når det er sagt er det veldig fint med store glassflater, sier Grove.

Det de to ekspertene er enige om, er at du bør tenke kvalitet før du kjøper ny ovn.

- Med kvalitet tenker jeg godstykkelse på stålet som ovnen er laget av. De rimeligste ovnene er bygget av tynnere metallplater og disse lager en del lyd når de varmes opp og kjøles ned, avslutter Grove.

Ikke glem å varsle

Før du går til anskaffelse av og innstallerer ny vedovn, er det én ting du er påkrevd å gjøre.

Det understreker Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):

- Du skal alltid melde fra til kommunen om nytt ildsted eller når det foretas vesentlige endringer. Ta kontakt med ditt lokale brannvesen hvis du er i tvil, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer