Velg riktig utstyr til snømåkingen

Tipsene du trenger til snøryddingen.

Forfatterne bak "Måk snø" har samlet nyttig og underholdende informasjon om snømåking i sin ferske bok. Foto: Berit B. Njarga
Forfatterne bak "Måk snø" har samlet nyttig og underholdende informasjon om snømåking i sin ferske bok. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange irriterer seg når den første snøen legger seg, og man må måke ut bilen i hui og hast for å rekke jobben.

Men slett ikke alle ser på snømåking som et slit. Det har John Smits og Bjørn Skomakerstuen tatt konsekvensen av. I høst kom deres bok "Måk snø", som tar for seg både de praktiske og mer følelsesmessige sidene knyttet til snømåking.

Forfatterne bidra også med råd om valg av utstyr. For hva slags måkeredskap bør man velge når vinteren står for tur?

>> Sjekk når du bør måke taket

<strong>Allrounderen innen måkeredskapene:</strong> Klassisk snøskuffe. Foto: Fiskars
Allrounderen innen måkeredskapene: Klassisk snøskuffe. Foto: Fiskars Vis mer


Spade, skuffe, skyffel eller rydder?

Måkeutstyr skal ifølge boken være lett å bruke, veie minst mulig og samtidig være solid. Hvor mye snø det vanligvis er der du bor og hvor du skal måke, avgjør gjerne valget av utstyr.

– I Tromsø er snøfreseren det dominerende redskapet, nevner John Smits som ett eksempel på dette. Tromsø er for de som ikke er klar over det, kjent for sine store snømengder.

Har du lyst på snøfreser? Finn ut hvilken du bør velge.

Er du mest opptatt av å unngå de klassiske ryggskadene, kan det lønne seg å velge en snøskuffe som du skyver, for eksempel en snørydder, eller kanskje en Snowovel, som DinSide har omtalt tidligere.

Her er en oversikt over det vanligste måkeutstyret, og hva det passer til:

 • Snøskuffe: En allrounder, og det mest effektive redskapet på tung, våt snø og frossen snø.
 • Snømåke: Snømåkeren ruller snøen foran seg, og passer til lett og middels tung snø.
 • Snølett: Til bruk på lett nysnø, som gjør at du kan kaste snøen høyt og langt. Fungerer også på tung og våt snø.
 • Isskyffel: Brukes til å hakke opp og pulverisere is, for eksempel på trappa.
 • Snørydder: Smart når man skal flytte store snømengder. Snørydderen skyves langs bakken og samler opp snøen.
 • Her kan du se eksempler på de forskjellige redskapene.


  Husk også at en spade og en skuffe er to forskjellige ting. Mens en spade er et graveredskap i solid og tungt stål, som ikke er beregnet på snømåking, er en skuffe lett og med flatt blad, som egner seg mye bedre til snømåkingen.

  En spade kan derimot egne seg til å hakke bort is med, om man ikke har en isskyffel.

  Les også: Sjekk når du bør måke taket

  Gjør jobben lettere

  Er du ikke i besittelse av et eget måke-gen, slik forfatterne mener mange nordmenn er, eller har kanskje måkeren i deg ligget lenge i dvale?

  For å gjøre måkejobben mest mulig overkommelig kan det være nyttig å ta en kikk på forfatternes måketips, som både gjør jobben enklere og faren for skader mindre.

  Før eller senere vil du tross alt måtte ta i et tak.

  – Som nordmann må du forholde deg til snø enten du vil det eller ikke, påpeker John Smits.

  Her er deres åtte måketips:

  1. Nysnø veier minst. Ikke vent til det har snødd en halv meter før du begynner. Væromslag kan fort gjøre halvmeteren med lett snødun om til kram og tung snø.
  2. Bruk av snørydder og snømåke er bra, for da slipper du å måtte løfte snøen.
  3. Snølett og snøskuffe er verstingene dersom du ikke løfter riktig. Redskapene gir en veldig lang vektarm og stor påkjenninger på rygg og skuldre ved feil bruk.
  4. Bruker du en snøfreser på riktig måte, er det det mest skånsomme redskapet for å unngå vond rygg.
  5. Tenk på hvordan du løfter. Bøy knærne med beina fra hverandre, stram magemusklene og hold ryggen rak. La armene og magemusklene ta vekten. Løft med beina.
  6. Varm opp! Gå deg en tur rundt huset, sving litt på armene og gjør noen enkle bøye- og strekkeøvelser før du går i gang med måkingen.
  7. Kle deg fornuftig. Bruk gjerne flere lag som gjør det mulig å regulere varmen, Bruk gjerne også hansker. Det gir deg færre vannblemmer, mindre såre fingre og i enkelte tilfeller forhindrer det hudavriving og blod.
  8. Hastverk er lastverk. Vi blir like overrasket hvert eneste år når den første snøen faller. Ikke stress. Det kan være helsefarlig. Ta deg god tid når du fjerner snøen.

  Er du fortsatt ikke motivert til å få unna vinterens snømåking?

  Da er det kanskje verdt å nevne at samlivsrådgiver Solveig E. Vennesland uttaler i "Måk snø" at kvinner tenner på at menn måker snø. Altså er det bare å finne frem utstyret ...

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer