Velg riktig skrue og plugg til veggen

Har du vegg, tak eller gulv som ikke er i tre? Da trenger du gjerne en plugg når noe skal festes.

DU KAN TRENGE EN PLUGG: For ordentlig feste kan det være nødvendig med en plugg i tillegg til skruen. Men velg riktig plugg til din type vegg. Foto: Martina Huber / SCANPIX 
DU KAN TRENGE EN PLUGG: For ordentlig feste kan det være nødvendig med en plugg i tillegg til skruen. Men velg riktig plugg til din type vegg. Foto: Martina Huber / SCANPIX  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av fordelene med å bo i trehus, eller i hus med panel på vegger og i tak, er at det er enkelt å feste både lamper, hyller og bilder med enkle midler. Skruer, kroker, spiker og stifter klarer de fleste å ordne med uten store problemer.

Men mange bor i hus med murvegger eller gipsvegger, da blir det verre.

Prøver man å bore et hull i betongveggen og så skru i en skrue rett inn i, graver man gjerne bare ut et større hull, og skruen sitter ikke i det hele tatt. Det samme skjer i en gipsvegg.

Løsningen er ganske enkel - man bruker plugger som skruen festes i.

Pluggenes historie

I dag er det praktisk talt bare plastplugger som brukes når man skal feste noe i forskjellige varianter av mur og betong.

I gamle dager, før plastens var oppfunnet, ble det brukt plugger laget av naturlige materialer, som tre. Men denne var gjerne firkantet og ble felt inn i veggen etter at man hadde hugget ut et hull.

Senere, rundt første verdenskrig, ble det brukt hule plugger som besto av langsgående fibrer mettet med lim. Noen ganger ble det også brukt metalltråd sammen med fibrer.

En annen variant, i mindre solide vegger, var asbestfibre som ble fuktet og formet til en liten pølse, som ble satt inn i et hull i veggen. Når dette herdet ble det et solid feste, men man risikerte ikke å lage sprekker i veggen. Asbest har man som kjent gått bort fra.

I de siste 50 årene har pluggene som regel vært laget av plast i forskjellige fasonger. Noen pluggtyper lages i metall og noen ganger bruker man også spesielle bolter og andre varianter å feste med.

Se også: Oppheng som holder

Hvilke plugger skal man bruke?

Når man skrur en skrue inn i en plugg vil pluggen utvide seg og presse mot sidene i hullet. Nøyaktig hvordan dette foregår er avhengig av pluggens utforming. Noen plugger er laget for å utvide seg like mye i hele lengden.

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


Andre plugger er utformet annerledes og vil utvide seg mer i tuppen eller i deler av lengden, ofte med mothaker.

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


Hvis veggen er kompakt betong eller tegl kan man bruke en plugg som utvider seg i hele lengden. Materialet vil tåle presset, siden det ikke er noen lokale svakheter underveis i hullet i materialet.

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


Hvis materialet er mer porøst, for eksempel lettbetong, er plugger som utvider seg innerst i hullet mer egnet. Da risikerer man ikke å sprenge ut materiale ytterst i hullet.

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


Andre pluggtyper

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


Skal man feste noe i en gipsvegg må man bruke noe annet enn en vanlig plastplugg. Det finnes plastplugger som utvider seg i en slags klump et stykke inne på pluggen, og vil presse mot innsiden av gipsplaten.

Dette forutsetter at det er tilstrekkelig åpent bak platen slik at det er plass til hele skruens lengde.

En annen anerkjent løsning er metallpluggen, kjent som Molly-plugg. Denne utvider seg også bak platen, men man sørger for dette ved å bruke en spesiell tang som man skrur inn i pluggen før man setter den inn. Så klemmer man tangen og endemutteren trekkes inn og utvider seg mot baksiden.

Denne tanga bruker du i stedet for å skru Mollyplugger/gipsankere. Da trekker du inn metallbeina i stedet for å skru, og får et anker som sitter bedre. Foto: Brynjulf Blix
Denne tanga bruker du i stedet for å skru Mollyplugger/gipsankere. Da trekker du inn metallbeina i stedet for å skru, og får et anker som sitter bedre. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Gipsanker, også kjent som Mollyplugg. Metallbena trekkes innover av skruen og danner en rosett på innsiden av veggen. Spissene på flensen rundt skruen skal inn i gipsplaten og holde i mot. Det går ofte feil... Foto: Brynjulf Blix
Gipsanker, også kjent som Mollyplugg. Metallbena trekkes innover av skruen og danner en rosett på innsiden av veggen. Spissene på flensen rundt skruen skal inn i gipsplaten og holde i mot. Det går ofte feil... Foto: Brynjulf Blix Vis mer
For feste av lettere gjenstander kan man også skru inn et gipsanker.

I gipsplater må du skru inn en spesialplugg før du kan skru inn en vanlig skrue. Foto: Brynjulf Blix
I gipsplater må du skru inn en spesialplugg før du kan skru inn en vanlig skrue. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det finnes også gipsanker som kan slås inn.

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


Les også: Slik fester du TV-en på veggen.

Skal man feste lektere til en murvegg er spikerplugger, som egentlig er en skrue i en plastplugg, en utmerket løsning. Man borer først hull gjennom lekteren og forsenker, så videre inn i mur med egnet bor. Spikerpluggen slås inn med hammer, som en spiker, og trekkes til med skruen.

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


Skal man virkelig feste noe tungt er murbolten løsningen. Den holdes inne i hullet og mutteren skrus til for hånd til festeringen utvider seg og bolten begynner å feste. Deretter drar man godt til med egnet verktøy.

image: Velg riktig skrue og plugg til veggen


I slike bolter kan man feste konstruksjoner som skal kunne tåle svært store belastninger. I bod-delen i vår garasje henger fundamentet i bjelkebeslag på et knippe av 8 mm murbolter, og belastes problemfritt med tunge gjenstander som orgler og snøfresere ...