Velg riktig gryte

Derfor bør du ikke varme melk i en støpejernsgryte.

<B>SVIDD GRØT?:</B> Skal du lage risengrynsgrøt bør du unngå gryter av støpejern og stålgryter uten belegg.  Foto: Kristin Sørdal
SVIDD GRØT?: Skal du lage risengrynsgrøt bør du unngå gryter av støpejern og stålgryter uten belegg. Foto: Kristin SørdalVis mer

Stål, jern eller slipp-lett? De fleste typer gryter og stekepanner egner seg til melkeprodukter, med visse unntak: Panner og gryter i støpejern, og stålgryter med tynn bunn.

Les også: Den aller beste grøten lager seg nesten selv


Unngå disse til melk

- Vi anbefaler ikke å bruke støpejern, jern og stålpanne til melkeprodukter fordi disse pannene fort blir varme og heller ikke har slipp-lett-belegg. Melk har lite fett og brenner seg fort om det ikke varmes opp forsiktig, skriver markedssjef i Jernia Henning Eriksen i en epost til Dinside.

Skal du varme melk eller lage kakao, bør du altså unngå tynnbunnede stålgryter og støpejernsgryter.

Stålgryter med tykk bunn kan imidlertid funke greit til melkeprodukter, siden disse ikke blir så fort varme.

Pannekaker går bra

Problemet med melk er at det inneholder lite fett. Pannekaker og andre fettrike produkter med melk kan derfor fint stekes i støpejerns- og stålpanner uten belegg - hvis du bruker dem riktig:

- Bruk nok fett og jevn oppvarming slik at varmen fordeles i hele pannen, råder Eriksen.

Pass også på å bruke riktig stekeolje.

Perfekt til kjøtt

Gryter og panner i støpejern egner seg derimot svært godt til å brune kjøtt og få fin stekeskorpe. De tåler høye temperaturer, holder godt på varmen og gir god varmefordeling.

Hvordan finner du ut om jernpanna er varm nok? Ta vanntesten.

Stekepanner i rustfritt stål tåler også høye temperaturer og er svært robuste – en slik kan ha på kjøkkenet ditt i mange år. Du må imidlertid bruke noe mer fett enn i panner med belegg.


Belegg best til melk

For matlaging med melkeprodukter og annen mat med lite fett, bør du bruke gryter eller panner med belegg. Slipp-lett, titanforsterket slipp-lett og emalje-belegg egner seg godt til matlaging med egg, fisk, kjøtt og melkeprodukter.

Keramiske belegg er derimot mindre godt egnet til melkeprodukter. Mens emalje og keramiske belegg er robuste og tåler relativt høye temperaturer, mens gryter og panner med slipp-lett belegg er mer sårbare for høye temperaturer og rask oppvarming.