<b>NOEN KAN LAGE RIPER:</b> Noen mikrofiberkluter har så grov tekstur at de kan lage riper i noen overflater, som porselen og høyglansoverflater. Velg heller mikrofiber for glass for å være sikker på at de ikke lager riper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NOEN KAN LAGE RIPER: Noen mikrofiberkluter har så grov tekstur at de kan lage riper i noen overflater, som porselen og høyglansoverflater. Velg heller mikrofiber for glass for å være sikker på at de ikke lager riper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Velg glassklut om du vil unngå riper

Det er ikke det samme hvilken mikrofiberklut du velger.

Mikrofiber er overlegen når du skal vaske. Ifølge rengjøringseksperter, trenger du ikke kjemiske vaskemidler dersom du bruker mikrofiberkluter. En lett fuktet mikrofiberklut gjør kjemikalier overflødige.

- Det alle meste løser seg opp i rent vann. Så lenge det ikke er noe som er klistret til overflaten, er det ingen grunn til å vaske med kjemi, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS till Dinside.

Han anbefaler heller mikrofiberkluter, til alt. Og med riktig bretteteknikk, har du faktisk 16 rene sider på hver klut!

- Hvis du må bruke kjemi, må det være i det tilfellet at du ikke bruker mikrofiber, sier Ronander.

LES OGSÅ: Smarte tips til hvordan du kan gjøre helgevasken raskere

Men pass på!

BRUK GLASSKLUT: Vil du unngå riper på skjøre overflater, så bruk mikrofiber for glass, råder Lena Furuberg i Teknologisk Institutt. Foto: TEKNOLOGISK INSTITUTT
BRUK GLASSKLUT: Vil du unngå riper på skjøre overflater, så bruk mikrofiber for glass, råder Lena Furuberg i Teknologisk Institutt. Foto: TEKNOLOGISK INSTITUTT Vis merSelv om mikrofiber er enkelt å vaske med, skal du likevel passe på at du bruker riktig mikrofiberklut. I motsatt fall kan du risikere riper på inventaret.

- Microfiberklut har ødelagt det meste vi har hjemme. Alt fra krom, plast og emaljer.
Ser bra ut med en gang, men etterhvert er det striper overalt og matte overflater. Vi har kastet ut alt av microfiber, skriver en leser til Dinside.

Noen baderomsprodusenter skriver også at du ikke skal bruke mikrofiber til rengjøring, fordi det kan lage riper i porselenet.

- Det som er med mikrofiber, er at overflaten på mikrofiberen kan være kuttet på forskjellige måter. Dersom overflaten du skal vaske er svakere enn overflaten på mikrofiberen, blir det riper, forteller Lena Furuberg, spesialrådgiver innen renhold hos Teknologisk institutt, til Dinside.

Gå for glass

Dersom du skal være sikker på at ikke mikrofiberkluten lager riper i overflatene dine, bør du gå for en som er beregnet for glass.

- Høyglansoverflater, for eksempel, blir ripet av vanlige mikrofiberkluter, men ikke av de som er laget for glass, sier Furuberg.

Mikrofiberklutene kommer altså med forskjellig tekstur, og de som er laget for glass er de mest skånsomme.

- De som kan brukes på glass og vindu, kan også brukes generelt på alle flater, sier Furuberg.

Dersom du vil være sikker på at mikrofiberen ikke skal lage riper i inventaret ditt, bør du altså gå for en mikrofiber for glass - og bruke den på alt. Og vaskeresultatet skal ifølge Furuberg ikke bli noe dårligere av den grunn.

- Det blir ikke dårligere, kluten tar opp støv og alt likevel. Men det kan være litt vanskeligere å få bort flekker, fordi kluten er mindre grov enn andre mikrofiberkluter, forteller Furuberg.

LES OGSÅ: Slik får du luktfri oppvaskklut på 1-2-3

Kjemi til flekker

Har du problemer med flekker, kan du eventuelt gå for kjemi. Men før du bestemmer deg for hvilken kjemi du skal bruke, må du vite hva det er du ønsker å fjerne. Ulike flekker krever ulik kjemi.

Du trenger et surt middel for å fjerne kalk og rust - mens du trenger basiske midler for å fjerne fett. Middelets pH-verdi står i mange tilfeller på flasken.