Størrelsen på koppen påvirker hvordan du bruker munnen - og følgelig hvordan kaffen smaker.  Foto: Panthermedia
Størrelsen på koppen påvirker hvordan du bruker munnen - og følgelig hvordan kaffen smaker. Foto: PanthermediaVis mer

Velg espressokoppen med omhu

Håkon Kinn, tidligere norgesmester i barista, mener koppen du drikker av påvirker smaken på kaffen.

Kaffe er ikke bare en hverdagsdrikk. For noen er det en vitenskap. Selv om det for noen kanskje blir for mye vitenskap, kan det være greit å ta til seg de enkle tipsene for å få en bedre kaffeopplevelse.

Vi var nylig hos Stockfleths i Oslo for å lære å lage "latte art". Da fikk vi også en liten innføring i hvordan en espresso helst bør drikkes. I hvert fall ifølge barista Håkon Kinn.

Verdens dyreste kaffetår drikkes av en helt spesiell kopp

Større er bedre

For de søte små espressokoppene holder han seg helst langt unna. Selv om det er disse koppene man gjerne forbinder med den konsentrerte, svarte kaffen, er det ikke dem som gir best smaksopplevelse, mener Kinn.

– Dette har med hvordan munn og tunge formes når man drikker av koppen. Man lager automatisk en veldig smal åpning når man drikker fra en liten kopp, sier han og demonstrerer.

– Prøv selv, insisterer han, og skjenker vanlig svart kaffe i tre kopper - én liten espressokopp, én litt større kaffekopp, og én kopp med smal bunn og bred kant.

Les mer: Dette bør du vite om kaffe.

Mindre er bitrere

Humrende merket vi at munnen ble automatisk mindre da den lille espressokoppen møtte leppene. Det motsatte var definitivt tilfelle med de større koppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og, ja, vi merket en svak forskjell, mest i bitterheten. Jo mindre kopp, dess bitrere var kaffen.

– Det er fordi vi gjør munnen mindre når vi drikker av en liten kopp. Da blir også tungen smalere, og kaffen får ikke beveget seg like mye i munnen, sier Kinn.

– Med større kopp gjør du munnen og tungen større, og kaffen kommer til på større deler av tunga. Da får du plukket opp mer av sødmen.

Det er ikke bare koppen som påvirker hvordan kaffen smaker. Vi bruker alle sansene våre når vi smaker. Slik får du maten til å smake best mulig

Slik velger du rett kaffemaskin.