UNNGÅ UREA: Urea fjerner is, men urinstoffet bør - som du sikkert forstår, ikke brukes i maten. Foto: Colourbox.com
UNNGÅ UREA: Urea fjerner is, men urinstoffet bør - som du sikkert forstår, ikke brukes i maten. Foto: Colourbox.comVis mer

Veisalt i maten

Er veisalt spiselig, om du har tatt feil salt i farten?

Posen med veisalt eller strøsalt kan være til forveksling lik posen med havsalt, noe en av våre lesere fikk erfare da han i farten saltet fisken med veisalt. Dermed var tvilen sådd.

Var fisken fortsatt spiselig? Ville den smake godt, og ikke minst, er det farlig å få i seg veisalt?

Slik fjerner du isen

Dette er salt

La oss først oppklare hva vanlig husholdningssalt egentlig består av.

Tradisjonelt koksalt, også kalt husholdningssalt eller kjøkkensalt, består av natriumklorid, som er kombinasjonen av natriumioner og kloridioner.

Saltet utvinnes ved at saltvann samles i et basseng og inndampes. Saltet blir liggende igjen - og er da klart for bruk. Brukes havvann går saltet ofte under navnet ”havsalt”.

Også steinsalt, som utvinnes fra egne saltgruver, består hovedsaklig av natriumklorid.

Spiser du for mye salt?

Denne sorten er spiselig

SOM HAVSALT: Posen med veisalt er til forveksling lik posen med havsalt. Foto: Produsenten
SOM HAVSALT: Posen med veisalt er til forveksling lik posen med havsalt. Foto: Produsenten Vis mer

Veisalt, derimot, finnes i flere varianter. Om de er trygge å ha på maten avhenger av hva veisaltet består av. Ett av veisaltene er faktisk trygt å spise, fordi det er omtrent det samme som havsalt.


Dette gjelder for eksempel Isbryter´n veisalt, som produseres av Jozo. Dette saltet er av typen strøsalt, og selges til hjemmebruk i 4-kilos poser - til forveksling lik posene med havsalt. Isbryter´n består av 98,5 prosent natriumklorid, og kan dermed brukes i mat uten fare.

- Er natriumklorid hovedkomponent i veisaltet, kan man fint salte fisk med det. Det er ikke giftig eller farlig på noe annen måte enn vanlig havsalt, forteller Truls Ø. Grønneberg, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslos skolelaboratorium på Kjemisk Institutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse bilmodellene ruster mest

Ikke bruk KCl eller urea

Uansett er det en god regel at man leser på posen hva det er man tilsetter - for ikke alt veisalt er anbefalt brukt på maten, selv om natriumklorid altså er trygt - og maten vil smake godt.

Både kalsiumklorid(CaCl2), magnesiumklorid, kalsiumklorid, CMA (kalsiummagnesiumacetat) og urea brukes til salting av veier. Disse bør man bare strø på veien og ikke på maten.

Ingen av disse er giftige, men eksempelvis vil inntak av flere spiseskjeer urea kunne gi kvalme og oppkast. Når man dessuten hører hva urea faktisk er, vil man antakelig ikke bli særlig fristet til å ha det på maten ...

Stoffet, som i tillegg til å salte veiene med brukes som gjødsel, utvinnes av urin, og har som du sikkert skjønner, ingenting på maten å gjøre. Ikke vil den urea-saltede fisken smake særlig godt, heller.

- Jeg anbefaler vanlig salt (NaCl) til salting av fisk. Står det på posen med veisalt at innholdet er 98 prosent NaCl, og resten stort sett består av magnesiumklorid og kalsiumklorid, er det trygt å spise. Men det er antakelig like greit, og kanskje også billigere, å bruke grovsalt, påpeker Grønneberg.