Vedlikehold: Luft og kjærlighet

Du kommer langt uten luft, med litt kjærlighet.

Ikke alle katter vil være coole.
Ikke alle katter vil være coole. Vis mer


Gjør det selv:

Det viktigste du gjør med radiatorene dine, er å tømme rørene for luft. Dette gjøres normalt før sentralvarmen settes på - ved behov i løpet av sesongen, og når varmen skrus av for sommeren.

Tips: Radiatoren gir beskjed når de trenger litt TLC. Lager radiatorene eller vannrørene lyd, er dette tegn på at radiatoren trenger lufting.

For å få utnyttet radiatorenes varmekapasitet maksimalt, er det viktig at rørene er fri for luft. Hvordan du får sluppet luften fri, er avhangig av type radiator, men de fleste har enten en skrue du kan vri på - eller en nøkkel som lar deg åpne ventilatoren. Dette stedet er stort sett lokalisert høyt på radiatoren.

Når du gjør dette kan det hende det spruter litt. Det kan derfor lønne seg å flytte, eller dekke til, eventuelle elementer i nærheten som ikke tåler vann. I tillegg bør du ha en bøtte klar for å ta imot vann som komer ut, og et håndkle for å tørke opp vann som spruter. (Gjerne et gammelt et som tåler flekker - vann som har stått lenge i rørene kan ha litt rust i seg.)

Om det ikke kommer ut noe vann, bør du la den stå åpen en liten stund, slik at all luften i rørene får tid til å forlate systemet. Du bør ikke gå fra åpne radiatorer, men være til stede så lenge noen av ventilatorene står åpne. Det kan plutselig komme masse vann.

NB! Husk å skru godt til igjen etter at du har luftet radiatoren. Med mindre du har en av de utvidete "kløneforsikringene", vil forsikringen din normalt ikke dekke vannlekkasje som resultat av at du har glemt å skru til ventilatoren.

Tips: Radiatoren gir beskjed når de trenger litt TLC. Lager radiatorene, eller vannrørene, en dunkende lyd, er dette tegn på at radiatoren trenger lufting.

For de litt mer avanserte:

Selve radiatorskroget kan vare lenge - men radiatorene har noen svake punkter, som bør sjekkes, renses - eventuelt skiftes - dersom de ikke varmer godt etter at de er luftet.

Før du skrur opp eller fjerner ventiler eller korker, er det viktig å skru av vanntilførselen til radiatoren, slik at det ikke flommer gjennom rørene. Dette gjøres i en vannlås der vannet kommer inn i radiatoren.

NB! Dersom du ikke er sikker på at du har fått skrudd av vanntilførselen, bør du ikke demontere noe, men tilkalle en rørlegger.

Får du skrudd av og demontert ventilene, er et godt, gammelt husfartriks å koke delene i en vann- og eddiksoppløsning i en halvtime. Om ikke dette gjør noen merkbar forskjell må de skiftes.

Tilbake til hovedartikkelen.