Unngå tett toalett

Våtservietter må du holde langt unna toalettet

Bleier og våtservietter blir ofte kastet i toalett, noe det advares sterkt mot.

HEKTER SEG FAST I RØRET: Våtservietter er noe av det verste du kan kaste i do - i alle fall hvis du helst vil unngå at avføring kommer opp i sluket på badet...FOTO: Linn M. Rognø.
HEKTER SEG FAST I RØRET: Våtservietter er noe av det verste du kan kaste i do - i alle fall hvis du helst vil unngå at avføring kommer opp i sluket på badet...FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarsel: Nederst i denne artikkelen kan du se et lite utsnitt av det groteske synet som møtte rørleggerne i Rørhab Bergen AS en dag de ble tilkalt på jobb. Hvis du vil skåne deg selv for dette, anbefaler vi deg å avslutte lesningen etter tips-boksen til høyre.

Når man kaster det i do og trekker i snoren, kan avføring komme opp i sluket på badet. Vi ser dette flere ganger i uken, sier Kenneth Tvedt, prosjektleder ved Bergen Avløpsteknikk AS.

Han snakker om noe av det verste du kan kaste i toalettet hvis du vil unngå totaloversvømmelse på badet: våtservietter.

– Våtservietter er den største synderen til tette toaletter. Våtservietter hekter seg på den minste ting. Det er nok småbarnsfamilier er hovedbidragsyterne til våtserviettsproblematikken, sier Tvedt.

VÅTSERVIETT ER VERSTING: Det forteller Kenneth Tvedt, prosjektleder ved Bergen Avløpsteknikk AS. FOTO: Privat.
VÅTSERVIETT ER VERSTING: Det forteller Kenneth Tvedt, prosjektleder ved Bergen Avløpsteknikk AS. FOTO: Privat. Vis mer

Dette kan Henning Haugland Walle, daglig leder ved Rørhab Bergen AS bekrefte.

– Vi ser mye forskjellig i vårt yrke. Men bleier er en gjenganger sammen med våtservietter. Vi finner også til tider leker, sier Walle.

Luktesåper, dobørste og matrester tetter

I tillegg til våtservietter er også bind og tamponger noe rørleggerne ofte ser er årsaken til at toaletter blir pottetett.

– Dette går ikke i oppløsning fort fordi det er laget for å tåle fuktighet. Men vi finner stadig vekk luktesåper som henger på toalettskålen i rørene, og også selve børsten på dobørsten som skrur seg av og forsvinner i do, forteller rørleggeren videre.

LEKER KASTET I DO: Henning Haugland Walle, daglig leder ved Rørhab Bergen AS, har sett litt av hvert i rørene. FOTO: Privat. 
LEKER KASTET I DO: Henning Haugland Walle, daglig leder ved Rørhab Bergen AS, har sett litt av hvert i rørene. FOTO: Privat.  Vis mer

Walle opplyser videre at de ofte ser kondomer, snus, tørkerullpapir og mat som årsaker til tette rør i toalettet.

– Når det gjelder mat så kan det legge seg fett i rørene, da er det stor fare for tette rør. Rotter er også å finne i avløpsrør og som kjent så spiser rottene det de kan spise sier Walle.

LES OGSÅ: Toalettene som spyler deg bak

Ifølge Tvedt er det særlig mange toaletter som går tett i november og desember:

– Da er det ribbetid, og vi ser at rørene er smekkfulle av ribbefett, sier han.

Truser og kluter i rørene

Christopher Skogstad Messiha, daglig leder og rørleggermester ved Rørentreprenørne Norge, forteller at han også har sett kluter og truser som har blitt kastet i toalettet.

TRUSER OG KLUTER: Christopher Skogstad Messiha, daglig leder og rørleggermester ved Rørentreprenørne Norge, har sett at kjellere bli ødelagt av avføring som følge av tett toalett. FOTO: Rørentreprenørne Norge, Ilja C. Hendel.
TRUSER OG KLUTER: Christopher Skogstad Messiha, daglig leder og rørleggermester ved Rørentreprenørne Norge, har sett at kjellere bli ødelagt av avføring som følge av tett toalett. FOTO: Rørentreprenørne Norge, Ilja C. Hendel. Vis mer

– De kan feste seg i bend og svinger på avløpet eller i kummer som stopper opp alt og lager en demning. Konsekvensen blir da at avføring kommer opp av det laveste punktet i huset som ofte er sluket i dusjen og vaskerommet, sier Messiha.

Rørleggeren kan fortelle at de har sett tilfeller hvor avføring har kommet opp i sluk i kjelleren og dermed skadet hele kjelleren.

– Dette av den enkle grunnen at tørkepapir ble kastet i do, sier han.

Hvis du opplever at toalettet blir tett, mener Messiha at du kan prøve å ta saken i egne hender ved å fjerne det som er mulig å fjerne om du har hansker på deg.

– Det er alltid kjekt å ha en klosettpumpe hjemme for å se om du får løsnet proppen og åpnet opp, men jeg anbefaler at man tar kontakt med rørlegger for å forhøre seg om at dette da er i orden, og at man ikke sender problemet videre i anlegget slik at naboer får problemer av dette, understreker Messiha.

– Det verste vi har sett

Ifølge Tvedt får de mange henvendelser fra studenter og andre som bor i utleieleiligheter som har fått tett toalett.

– Vi får mange henvendelser fra ulike bygårder. Utleieleiligheter blir behandlet mer skjødesløst enn om man eier selv. Dessuten er det i flere bygårder svært gamle rør, som for eksempel betong,- porselens,- eller støpejernsrør og disse kan gå lettere tett går tett, sier rørleggeren videre.

Dette gjelder for det meste røranlegg lagt før 1970-tallet. Etter dette kom plastrør som de aller fleste nye hus har fått installert, disse har god fallhet og lang holdbarhet, ifølge Tvedt.

Men nyere plastrør er absolutt utsatt hvis noe annet enn urin, avføring og toalettpapir havner i do.

– Kaster vi andre ting i do, er det nok til at rørene blir ødelagt. Det bygger seg opp over tid og blir til en hard masse i rørene. Da nytter det ikke å trekke i snoren, og heller ikke å høytrykkspyle doen. Som regel må en rørlegger da frese røret innvendig, sier Tvedt.

Walle forteller at han og kollegene har sett mye ekkelt gjennom jobben sin, og selskapet har til skrekk og advarsel lagt ut bilde som illustrerer hvor galt det kan gå om man gang på gang kaster forbudte ting i do.

– Dette er det verste vi har sett i vår jobb, sier han.

NOE DRITT: Rørleggerne valgte å dokumentere det absolutt verste de har måttet rydde opp i på jobb. Så galt kan det altså gå om man over tid kaster forbudte ting i toalettet. FOTO: Rørhab Bergen AS.
NOE DRITT: Rørleggerne valgte å dokumentere det absolutt verste de har måttet rydde opp i på jobb. Så galt kan det altså gå om man over tid kaster forbudte ting i toalettet. FOTO: Rørhab Bergen AS. Vis mer