Våtromsnormen - 1994

For ganske nøyaktig 10 år siden ble det utarbeidet et sett med retningslinjer for hvordan våtrom skal bygges for best mulig å unngå lekkasje og fukt. Våtromsnormen er imidlertid en frivillig bransjenorm, så det er huseieren som må sørge for at arbeid blir utført i henhold til disse retningslinjene.

Tips til visningsrunden

  1. Våtromsnormen - 1994


For å oppfylle byggebransjens våtromsnorm, skal membranarbeid utføres av sertifisert personell. Håndverkere som er godkjent har gjennomført kurs i våtromsnormen, og vil kunne kalle seg "godkjent bedrift" og kan skilte med tilsvarende logo.

Her kan du søke etter godkjente bedrifter i ditt område

Likevel oppstår det, ifølge www.ifi.no, vannskader for cirka 3 millioner kroner i året i Norge. Dette skyldes i hovedsak gamle rørinstallasjoner på våtrom bygget før normen trådte i kraft. Det er ventet at dette tallet vil synke ettervert som en større og større andel våtrom vil tilfredsstille bransjenormen.

Ingen 100% garanti

Selv om et bad er bygget etter våtromsnormen, med godkjent membran (hinne som skal hindre vann i å trekke ned i gulvet eller inn i vegger), kan det oppstå lekkasje.

De aller fleste våtromslekkasjer i dag oppstår mellom membran og sluk.
- Produktene i seg selv - membran, sluk og rør - er ofte gode nok, men det er når disse blir satt sammen i system at problemene oppstår, sier Johan Gåsbak i Fagrådet For Våtrom til ifi.no.

Installerer du dusjkabinett eller badekar er sjansen for fuktskader betydelig mindre.
Installerer du dusjkabinett eller badekar er sjansen for fuktskader betydelig mindre. Vis mer


Membranen kan, i noen tilfeller, virke nesten mot sin hensikt: Har du problemer med oversvømmelse av sluk vil alt gå direkte ned i etasjen under, fordi membranen hindrer vannet i å trekke opp i ditt gulv. I utgangspunktet høres dette kanskje ut som en god nyhet, men du står økonomisk ansvarlig for lekkasje fra din eiendom.

Klikk her for liste over godkjente produkter

Kjapt om membran

I husets såkalte våtrom (bad, og til en viss grad, kjøkken) skilles det mellom tørre og våte soner. Våte soner blir utsatt for direkte vannsprut, mens tørre soner ikke får vann direkte på seg, men kan bli fuktig på grunn av kondensert damp eller lignende.

Mens det holder å grunne tørre soner med en fuktsperre kreves det at de våte sonene skal påføres en vanntett duk som kalles membran. Som membran benyttes enten gulvbelegg av PVC som tilfredsstiller spesielle krav, våtromsplater, eller flytende gummimembraner som påføres underlaget med pensel. Flytende membraner må i tillegg armeres med en fiberduk om du bruker det på gulv.

NB! Forsikringer dekker ikke vannskader på bygninger som følge av ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter. Når baderommet skal pusses opp er du derfor på den sikre siden hvis du benytter fagfolk med våtromssertifikat.

Kilde: www.ifi.no