En kopp vann, litt vaskemiddel og nylonkuler skal være nok til å vaske ett kilo tøy helt rent.  Foto: Colourbox.com
En kopp vann, litt vaskemiddel og nylonkuler skal være nok til å vaske ett kilo tøy helt rent. Foto: Colourbox.comVis mer

Vasker rent, nesten uten vann

- Og Xeros bruker mindre enn 2 prosent av elektrisiteten som kreves av en vanlig vaskemaskin.

Det er lett å glemme for oss nordmenn, som er bortskjemt med rikelig rent vann i springen. Men rent vann er faktisk en knapp luksus for store deler av verdens befolkning.

Forskere ved universitetet i Leeds har utviklet en vaskemaskin som vasker ett kilo tøy helt rent, ved hjelp av kun én kopp vann. Maskinen Xeros, som har fått navnet sitt fra det greske ordet for "tørr", vasker klær ved hjelp av små polymerkuler i nylon, som tiltrekker seg flekker.

Perlene kan selvfølgelig brukes igjen og igjen.

Disse hvitevarene varer lengst

Trekker til seg all skitten

Maskinen virker slik: En tilsetter perler, et glass vann og en dråpe vaskemiddel. De små kulene blir absorberende når de er i fuktige omgivelser. Når vannet og vaskemiddelet løser opp flekken, trekker kulene til seg alt vann, og også flekkene.

Slik virker maskinen Foto: Xeros
Slik virker maskinen Foto: Xeros Vis mer


Når vasken er ferdig, blir kulene fjernet automatisk. Du slipper altså å plukke småkuler ut av klærene etter endt vask. Nylonkulene skal tåle omtrent 100 vaskerunder, eller omtrent seks måneders bruk for gjennomsnittsfamilien.

De aller fleste kan kutte strømforbruket ved hjelp av ett enkelt grep: Bruker du enøk-knappen?

Sparer energi- og CO2

I tillegg til at Xeros bruker lite vann, er strømforbruket også sterkt redusert. Maskinen trenger ikke å skylle og sentrifugere flere ganger som ordinære vaskemaskiner, og bruker kun 2 prosent av energien som vanligvis kreves. I tillegg er klærene som kommer ut nesten tørre, så behovet for tørketromling vil være minimalt til ikke-eksisterende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ørsmå nylonkuler skal trekke til seg flekker.  Foto: Xeros
Ørsmå nylonkuler skal trekke til seg flekker. Foto: Xeros Vis mer


Skal man tro Xeros, er det en reduksjon i CO2-utslipp på 40 prosent i forhold til vanlig vask og tromling.

Forskere ved universitetet i Leeds har etablert et selskap, Xeros Ltd, for å ta seg av markedsføringen av den nye teknologien.

- Vi kommer ikke til å produsere maskinene selv, så nå frir vi til produsenter som kunne tenke seg å slå seg sammen med oss for å få Xeros-systemet ut på markedet, sier Bill Westwater, CEO i Xeros Ltd til nettmagasinet Gizmag.com.

Planen er å få maskiner til profesjonelt bruk på markedet i løpet av 2010. De vil så jobbe med å krympe maskinene, for salg til privatpersoner.

Sylslank fremtidsdrøm: Snart kommer flat-vaskemaskinen