Vasker du tøyet ditt skittent?

Britiske forskere fant en million bakterier i to spiseskjeer vaskevann.

Vasker du tøyet skittent? I gummlisten rundt døren kan bakterier overføres fra vask til vask. Du bør helst kverke dem før de begynner å lukte ...   Foto: COLOURBOX.COM
Vasker du tøyet skittent? I gummlisten rundt døren kan bakterier overføres fra vask til vask. Du bør helst kverke dem før de begynner å lukte ... Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere rådet leserne våre til å passe på at vaskemaskinen får vasket minst én kokvask i måneden - uansett om man har klær i den eller ikke. Det er nemlig den enkleste metoden å forebygge lukt på.

Det er imidlertid ikke bare lukten det varme vannet fjerner. For du trenger mer enn såpe og vann for at klesvasken skal bli helt ren, ikke bare se ren ut og lukte rent.

Stinker vaskemaskinen din? Slik blir du kvitt vond lukt.

Kaldvask tar flekker, ikke bakterier

Ikke bare vår skyld: Produsentene merker ned gradene på vaskeanvisningen for å sikre seg mot reklamasjon. Foto: Berit B. Njarga
Ikke bare vår skyld: Produsentene merker ned gradene på vaskeanvisningen for å sikre seg mot reklamasjon. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Økt fokus på energibruk og mer effektive vaskemidler har ført til at stadig flere av oss vasker klær på 30-40 grader. Det er mer enn nok for at de fleste av klærne dine skal bli rene, men ikke nødvendigvis alle.

Britiske forskere fant en million bakterier i et par spiseskjeer vaskevann. Årsaken? Vi velger lavere og lavere temperatur på klesvasken.

Den britiske hygieneeksperten og mikrobiologen Lisa Ackerley slår ifølge den britiske nettavisen Daily Mail nå alarm om problemet hun kaller sick laundry cycle - den syke vaskesyklusen.

Lave temperaturer og dårlig sortering

Problemet er at vi vasker ved lavere og lavere temperaturer. Dette er nok til å fjerne flekker med gode vaskemidler, men det fjerner ikke bakterier. Det er ikke noe stort problem om du vasker en skjortevask, men hva om du slenger litt sokker og undertøy inn sammen med håndklærne? Og hva om det ikke bare er bade- eller håndhåndklær der, men også kjøkkenhåndklær du senere skal bruke til å tørke de fine vinglassene eller pakke inn nybakt brød i?

Ifølge Ackerley blir problemet størst om man ikke er flink til å sortere de ulike plaggene og tekstilene fra hverandre, spesielt om man stort sett vasker ved lave temperaturer. Og det kan bli direkte helsefarlig om noen i husholdningen er syke.

I tillegg til at bakteriene kan smitte fra plagg til plagg i maskinen, kan de bli liggende og kose seg i maskinen mellom vaskeprogrammene, for eksempel i gummilisten rundt døren - og på den måten smitte fra vask til vask.

Tar du godt vare på hvitevarene dine? Slik får du vaskemaskinen til å vare lengst mulig

Ingen grunn til hysteri

Ja, det er kjedelig, men det er mange grunner til at du bør sortere tøyet godt før du vasker det. Foto: Colourbox
Ja, det er kjedelig, men det er mange grunner til at du bør sortere tøyet godt før du vasker det. Foto: Colourbox Vis mer


Ifølge Ingun Grimstad Klepp i Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) som har forsket på klesvask i mange år, har definisjonen på "rent" forandret seg mye opp gjennom tidene.

– En periode var det rent om det ikke var noen flekker. Nå er de fleste kanskje mer opptatt av lukt, sier Grimstad Klepp til DinSide. Hun peker på at det også vil være store forskjeller mellom hva som oppfattes som rent om du snakker om en privathusholdning eller om rent på et sykehus.

Vi ser ingen grunn til at du skal bli hysterisk og koke alle klærne. Litt bakterier har de aller fleste vanlig friske mennesker ikke problemer med. Det skader imidlertid ikke å tenke over hvordan vi vasker.

Vaskelappen tar for hardt i

For eksempel: Hva vasker du samtidig? Synes du det er greit å vaske sokker, truser og kjøkkenhåndklær sammen? Og hvor går grensen for når du synes det er greit? 90 grader? 60 grader? 40? Merk at mange vaskemaskiner ikke oppnår lovet vasketemperatur.

Glem heller ikke at mange plagg tåler høyere temperaturer enn vaskelappen sier. Bomulls- og linklær som "må renses" skal være ekstremt skjøre, ha ornamenteringer eller broderier, eller ha innvevde stener. Vev og søm har selvsagt mye å si, her er det bare å bruke skjønn, men vår erfaring tilsier at i mange tilfeller er det bare produsenten som helgarderer seg mot forbrukerklager på et plagg som fint tåler 60-gradersvask.

Still inn sentrifugen

Ser plagget skjørt ut er det heller ikke sikkert det er gradene du skal kutte. Har du en vaskemaskin som lar deg stille inn grader og omdreininger i minuttet separat, kan du øke gradene, men skru ned sentrifugen. For eksempel tåler ull fint å kokes, så lenge det får ligge helt i ro. Det er sentrifugen som tover tøyet.

Se også: Vaskesymbolene vi sliter med å tyde

Et godt tips er også rett og slett å sørge for at du vasker vaskemaskinen en gang iblant: Skyll vaskemiddelskuffen, vask gummilisten rundt døren - og gi maskinen en real kokvask. Vil du være på den sikre siden, kan du kjøpe vaskemaskinrens i dagligvarebutikken. Vi testet tilsvarende produkt for oppvaskmaskiner. Du kan også prøve følgende kjerringråd: Litt eddik i en vaskeball når du vasker tom maskin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer