<strong>Det hjelper ikke hvor god maskinen er, om du ikke er nøye på de små detaljene:</strong> Velg hvitt filter, og skyll det før du bruker det.  Foto: Øyvind Paulsen
Det hjelper ikke hvor god maskinen er, om du ikke er nøye på de små detaljene: Velg hvitt filter, og skyll det før du bruker det. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Vasker du kaffefiltrene?

Det burde du, ifølge barista Erin Meister.

Publisert
Sist oppdatert

Glem kompliserte kaffemaskiner, og ikke minst jålete kaffedrikker. Det skal ikke være vanskelig å lage kaffe. Alt du trenger å gjøre er å putte et filter i kaffetrakteren, fylle på vann og kaffe, og trykke på knappen. Eller?

– Når jeg lærer opp en ny barista, er noe av det første jeg gjør å minne ham eller henne på at traktekaffe kun har to ingredienser: Kaffe og vann, skriver den amerikanske baristaen Erin Meister på nettsamfunnet Serious eats. Dette fordi hun mener de aller fleste bommer oftere enn de treffer når de trakter kaffe.

Og én av de tingene vi bommer på, er kaffefilter. For de er ikke rene, selv om de kommer rett fra en nyåpnet pakke.

– Filteret spiller en stor rolle når det kommer til kvaliteten på smaken, skriver Meister. Grunnen er at det kan avgi lo, som kan gi en bismak til kaffen.

Skyller du filteret i varmt vann før du trakter, skal kaffeopplevelsen bli bedre.

Å skylle og skylle?

Det er heller ikke likegyldig hvordan du skyller, skal vi tro Meister. For lar du litt varmt vann renne gjennom filteret i filterholderen, kan du risikere at grumset legger seg i bunnen av holderen. Dette er imidlertid den kjappeste måten, og anbefales fremfor å ikke skylle i det hele tatt. Meister anbefaler at du dypper filteret i en bolle med varmt vann, og skyller godt. Da vil du også se hvor mye ditt filter eventuelt loer.

Bruker du en espressokanne? Selv om ikke det har et papirfilter, er det like viktig å rense filteret, som stort sett er en perforert metallplate. Det holder ikke å bare skylle det i varmt vann.

Test selv

Er du usikker på om dette har noe å si for din kaffeopplevelse, kan du jo teste selv. Enten ved å trakte kaffe med filter på vanlig måte, og et filter du har vasket - eller ved å prøve med rent vann, og se hva som skjer: Ta vann fra springen i en glassbolle, og skyll filteret godt. De aller fleste filter vil gi fra seg litt lo, og etterlate grumsete vann. Skyll bollen godt, og fyll opp med rent vann på nytt - og se hva som skjer når du legger filteret nedi en gang til.

Flere veier til god kaffe fra trakteren

Det skal ikke være lett å lage kaffe. Ei heller den trygge, tradisjonelle traktekaffen. For det er mye som kan gå galt, og påvirke smaken. For det første, bør du holde deg langt unna brune kaffefilter. Disse kan nemlig sette smak på kaffen, en smak noen opplever som bitter, og andre som et lett jordpreg.

I tillegg er det viktig at kaffetrakteren er ordentlig ren. Det hjelper nemlig fint lite å investere i god kvalitetskaffe hvis du har en trakter som er skitten. Hvor ofte du bør rense kaffen varierer fra kaffetrakter til kaffetrakter - og etter hvor ofte og mye den er i bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer