Det var festet mellom opphenget til trommelen og en fjær som røk. Helge Alsos er oppgitt over både produksjon og kundebehandlingen til AEG. Foto: Helge Alsos
Det var festet mellom opphenget til trommelen og en fjær som røk. Helge Alsos er oppgitt over både produksjon og kundebehandlingen til AEG. Foto: Helge Alsos Vis mer

Vaskemaskinen ble slitt i stykker

Nå vil Helge Alsos advare DinSides lesere.

Publisert
Sist oppdatert

For snart seks år siden kjøpte Helge Alsos en toppmodell AEG vaskemaskin, modell L76800.

- Jeg var overbevist om at dette var gode greier, kvalitetsmerke hevdes det, men etter at jeg åpnet den opp, er jeg plutselig i tvil, sier Alsos til DinSide.

Trommelen slitt i stykker

Det var festet mellom opphenget til trommelen og en fjær som røk.  Foto: Helge Alsos / DinSide
Det var festet mellom opphenget til trommelen og en fjær som røk. Foto: Helge Alsos / DinSide Vis mer


Alsos valgte å åpne opp maskinen for å se om det var noe han kunne fikse selv, fordi det hadde gått over reklamasjonstiden på fem år. Han ble svært overrasket over det han så.

- Feilen var svært pussig. Det var opphenget som sviktet, og det var ingen tvil om hvorfor. Trommelen er laget av et plastmateriale - noe som i og for seg er greit. Men fjæren som trommelen er hengt opp i er festet rett i plasttrommelen uten noe metall som kan ta opp friksjonen som oppstår når trommelen beveger seg, sier Alsos til DinSide.

Vaskemaskinen har 1.600 omdreininger i minuttet, og her vil det naturlig bli svært høy belastning. Det som skjedde var at festet for fjæren i opphenget til trommelen ble gnagd opp, slik at fjæren løsnet og trommelen falt ned i bunnen av vaskemaskinen. Dette skjedde under vanlig vask, ikke sentrifugering.

- Som forbruker mener jeg at et slikt design ikke er godt nok, selv for et forbrukerprodukt. Jeg valgte AEG fordi de har godt rykte på grunn av deres halvautomatiske maskiner som varte en mannsalder. Nå vil jeg ikke ta i en AEG om det så var det eneste som fantes! tordner Alsos.

Forvirringer om garanti og reklamasjon: Jo, du kan reklamere selv om garantitiden har gått ut.

Romfartsteknologi

Opphenget slik det opprinnelig skal være. Foto: Helge Alsos
Opphenget slik det opprinnelig skal være. Foto: Helge Alsos Vis mer


Ifølge ettermarkedssjef Jan Vidar Olsen i AEG/Electrolux er ikke problemet Alsos beskriver et kjent problem. Snarere tvert imot.

- Det materialet som er brukt er ikke vanlig plast, men carboran, utviklet av romfartsindustrien. Dette skal være et veldig sterkt materiale. Vi selger i underkant av 70.000 vaskemaskiner i året med denne konstruksjonen, og vi har ikke fått noen andre tilbakemeldinger om problemer med carboran, sier Olsen.

Carboran brukes også i vaskemaskiner fra søsterfirmaene Zanussi og Electrolux. Vi har sjekket litt rundt etter informasjon om dette materialet, og det meste som kommer opp er i forbindelse med vaskemaskiner fra nettopp disse tre produsentene.

På nettbutikken L'easy.nos nettsider finner vi også følgende definisjon: Carboran er et plastmateriale som brukes i vaskemaskiner. Materialet gjør maskinen lettere og den blir billigere å produsere.

- Vi har produsert våre vaskemaskiner med dette materialet siden 1999. Det er meget sterkt, lett i vekt, rustfritt og har bedre varmeisolasjon og sikrer dermed lavere energiforbruk. Carboran er også lydabsorberende noe som gir et merkbart lavere støynivå. Carboran kan også resirkuleres opptil 10 ganger, sier Olsen.

De europeiske forbrukerrådene har testet: Se hvilken vaskemaskin du bør velge

Bevisst designsvakhet?

- Vi selger cirka 70.000 vaskemaskiner i året, og vi har ikke fått noen andre tilbakemeldinger om problemer med carboran.Jan Vidar Olsen, AEG/Electrolux


Alsos fikset feilen selv, ved å forsterke festet med en metallplate, to skruer og to muttre. Han stiller spørsmålstegn ved designet, og lurer på om det er gjort for å begrense levetiden på produktet, slik at man må kjøpe ny innen få år. Dette avvises kategorisk av AEG.

- Nei, det er ikke tilfelle. Vi har månedlige kvalitetsgjennomganger av produktene, der vi følger produktene for å registrere feil som oppstår. Er det noe som peker seg ut som gjentakende, så blir det fulgt opp, sier Olsen.

Han presiserer at det vil være vanskelig å fastslå produktets levetid, da det vil variere med bruk og belastning. - Dersom du for eksempel overbelaster en trommel med for tungt tøy og mer klær enn det skal være, så kan det bli slitt. Det er veldig avhengig av bruken.

Her eksploderer trommelen! Candys vaskemaskin besto ikke testen. For å si det pent.

Skuffet over kundebehandlingen

Selv om fristen for reklamasjon var gått ut, tok Alsos kontakt med AEG. Han ble blankt avvist, uten diskusjon, noe som for så vidt er greit, siden fristen er gått ut. Ettermarkedssjefen innrømmer imidlertid ovenfor DinSide at Alsos' klage kunne vært håndtert mer elegant.

- Han burde fått et mer utfyllende svar, utifra det han har lagt ved av bilder og dokumentasjon. Dette er ikke vanlig hos oss. Vi fokuserer på å ha en god kundeservice overfor kundene våre, selv etter at reklamasjonstiden har gått ut, sier Olsen til DinSide.

Nå har de tatt kontakt med kunden for å gi ham et mer komplett svar.

Verdens raskeste? Denne vaskemaskinen bruker kun 12 minutter

Fikset selv

<strong><b>LØSNINGEN:</strong></b> Alsos fikset vaskemaskinen selv ved å forsterke festet med en tynn metallplate. Foto: Helge Alsos
LØSNINGEN: Alsos fikset vaskemaskinen selv ved å forsterke festet med en tynn metallplate. Foto: Helge Alsos Vis mer


Alsos har imidlertid selv valgt å gi maskinen en liten fiks, som du kan se på bildet til høyre. Prisen på en trommel er ikke spesielt dyrt (omtrent 1.000 kroner) men fordi det krever full demontering av trommel og motor, vil det ta tid, og prisen på reparasjonen vil øke tilsvarende.

- Dersom jeg skulle byttet den selv hadde jeg sikkert ikke hatt en fungerende maskin igjen, så jeg gjorde en hobbyfiks, for å fortsatt kunne bruke maskinen - siden resten av maskinen er i orden.

Dette advarer AEG mot:

- Vi oppfordrer ikke kunden til å gå inn i maskinen. Det kan få alvorlige konsekvenser når en kunde begynner å skru selv. Vi har et serviceteam som kan hjelpe med problemer, sier Olsen.

Alsos' fiks virker imidlertid, men ett er sikkert: Hans neste vaskemaskin skal ikke har oppheng i carboran eller lignende materialer som ikke er forsterket med metall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer