Vask karaflene med riskorn

Hjelper deg å bli kvitt flekkene, der ikke en gang flaskevaskeren kommer til.

Helt naturlig: vask flaskene med eddik og riskorn. Foto: ELISABETH DALSEG
Helt naturlig: vask flaskene med eddik og riskorn. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Karafler, smale vaser, termoser ... de aller fleste har det i skapet, og det kan være noe herk å vaske.

Flaskeballer er genialt og praktisk i de tilfellene flaskebørsten ikke strekker til. Små metallkuler du heller i karaffelen med litt varmt vann og oppvaskmiddel, og så kan du riste på flasken, og la kulene vaske for deg. Men hvor mange har det lett tilgjengelig?

Heldigvis er løsningen like enkel som den er billig: Ris.

Fremgangsmåten er den samme: Ha litt varmt vann og oppvaskmiddel eller eddik i flasken. La det stå i et par minutter så eventuelle flekker får bløtt seg litt opp. Hell på riskorn og rist godt, med sirkelbevegelser, slik at riskornene får skurt langs bunn og kanter.


NB For at dette skal fungere trenger du ordentlig harde, ukokte riskorn. Forkokt hurtigris blir fort bløte, og da risikerer du at de blir sittende igjen i flasken og umulige å få ut. Vi synes det fungerer best med runde risottoriskorn, men du kan fint bruke vanlig grøtris, eller annen ris som ikke er forkokt.

 


Er glassene dine blitt hvite? Det er ikke sikkert du får fikset det, men slik unngår du at det skjer igjen.

Går ikke flekken bort?

Hjelper ikke dette, har vi et smart triks for lathanser. Det aller enkleste og minst smertefrie er å la karaffelen rense seg selv. Trikset er enkelt, og finnes i mange variasjoner: Du fyller den opp med varmt vann og noe som skal løse opp flekkene, og lar det stå natten over. Går det ikke bort, prøv én gang til - eller velg en annen type oppløsning.

Vi har hatt stort hell med en 50:50-blanding av eddik og vann. For å redde antikvariske, fastgrodde flekker har vi hatt suksess med oppvaskmaskinpulver og vann. For enda litt mer kraft kan du også tilsette bakepulver til eddikoppløsningen. Merk at litt avhengig av hva karaffelen er laget av, er det ikke sikkert at den tåler alle kjemikalier. Hør gjerne med forhandler.

Eddiktrikset fungerer også godt på blomstervaser eller annet glass som har blitt skittent eller misfarget.

Flere smarte vasketips finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer