Vask bort vulkanstøvet

Aldri før har vårvasken av boligen vært så viktig.

Finn frem husvask, hageslange eller høyttrykksspyler: I år er det ekstra viktig å vaske huset.  Foto: Ifi.no
Finn frem husvask, hageslange eller høyttrykksspyler: I år er det ekstra viktig å vaske huset. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At vulkanasken som nå faller ned over deler av Norge har fått konsekvenser for flytrafikken har nok ikke unnsluppet noens radar, men visste du at asken også kan være skadelig for boligen din?

I år er den (v)årlige husvasken viktigere enn noen gang, og gjør du jobben kan den spare deg for mye trøbbel, mener malingprodusenten.

- Det er heldigvis ingen grunn til å tro at det vulkanske nedslippet vil gi en kjemisk reaksjon på malte eller beiste overflater, beroliger Egil Holm, sjef for teknisk service i Jotun i en pressemelding.

Senskader

Skitne overflater utgjør imidlertid en fare på litt lengre sikt: Smus og skitt tiltrekker ny smuss, og skitne vegger kan gi økt fuktighet på veggen. Dette gir gode kår for sopp- og algevekst, som på sikt kan føre til råteskader.

- I Jotun anbefaler vi en årlig husvask, og dette blir spesielt viktig i år. En runde med Husvask og vannslange kan spare huseierne for mye trøbbel, sier Holm.

Trinn for trinn: Slik vasker du boligen

Vaske nå eller vente?

Det er kommet rapporter om nedfall av vulkansk aske i Norge, men det er vanskelig å vite hvor stort problemet blir. Dette er avhengig av vær, vind - og hvor lenge det er aktivitet i vulkanen. Direktoratet for naturforvaltning frykter at vulkanutbruddet også kan føre til sur nedbør, noe som heller ikke er heldig for fasaden.

Holm understreker at det ikke er noen grunn til å utsette jobben i håp om at aktiviteten i vulkanen vil avta. Vulkanen kan være aktiv i mange år.

- Vask huset slik du har planlagt, og vask grundig både i år og til neste år! Ved å utsette jobben, øker du faren for opphopning av smuss og dermed fuktproblemer, påpeker han.

Vi strekker oss litt lenger, og dersom du bor i et utsatt område, eller legger merke til at boligen din blir dekket av det fine askestøvet, anbefaler vi at du vasker det flere ganger.

Male huset i år? Slik går du frem for å få best mulig resultat

Kan du male?

Ifølge Holm, er det ingen grunn til å vente med å male boligen - snarere tvert imot.

- En nymalt eller nybeiset overflate er mindre mottakelig for smuss, og dessuten enda lettere å holde ren for vulkansk aske og annen forurensning, sier Holm

Fremgangsmåten er den samme som vanlig, men du bør være ekstra påpasselig med rengjøringen før du maler eller beiser.