Vårt eventyrlige liv for åpen hagescene

My home is my castle, heter det på engelsk. Å si at nordmenn er opptatt av hjemmene sine er en underdrivelse: vi er konge og dronning i eget koseslott. Nå skal vi leve kongelig pompøst i hagen. Hils garden trenden velkommen: Ute er det nye inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårt eventyrlige liv for åpen hagescene

  1. Bildespesial: bugnende interiør - utendørs


Ute er in(ne)

Februar står for døren, men det er fremdeles januar, og mulig for en journalist å bruke uttrykk som "slik blir 2006 for deg". En sjanse vi ikke vil la gå fra oss. Det viser seg å bli vanskelig, for i 2006 er det du som er sjef og scenograf for egen scene, skal vi tro trendspesialistene. Interiørtrenden er derimot klar: det er ute som er inne i 2006.

For å finne ut mer om årets trender dro vi på Gave & Interiørmessen på Lillestrøm. I tillegg til 330 tilbydere av interiør- og tilbehørsprodukter, fant vi hele Norges blomsterdronning og for anledningen trendanalytiker, Finn Schjøll.

Vår alles kjære blomster-Finn.
Foto: Elisabeth Dalseg
Vår alles kjære blomster-Finn.
Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I et frodig foredrag delte Schjøll sine tanker om årets trender på hjemmefronten. Og bare så det er sagt: det er ikke lenger Ola og Kari det er snakk om. Herr og fru Nordmann har i 2006 måttet vike plass for særboende, kaffe-avalanche-drikkende, livsnytende og velstående Else-Berit og Per-Erik, i Schjølls blomsterduftende verden.

Ut i vår hage

I 2006 flytter vi ut i hagen, i følge Schjøll. Har vi ikke hage gjør vi terrassen vår om en til en - eller dekorerer stuen som en hage. Grensene mellom inne og ute viskes ut.

I flere år har vi hatt en utstyrsmani som har resultert i velfylte kjøkkenskuffer. Den stakkars gamle potetskrelleren har blitt byttet ut med en ny designversjon, og fått selskap av alt fra rødbetskrellere til turnipskrellere, for ikke å snakke om aspargeskjelen og ismaskinen. Nå vil vi ha det like komfortabelt ute som inne, og utstyre hagen like mye.

Midt på tjukkeste vinteren, med snø, is og sludd under vaklende føtter, er det vanskelig å se for seg at det kan være komfortabelt ute. Norge er jo ikke akkurat det varmeste landet i verden om sommeren heller. Men Else-Berit vet råd:

- Hun setter en varmeovn under bordet i hagen, og slenger en duk oppå bordet. Hvis man ikke fryser på føttene så fryser man ingen steder.

Så har vi det komfortabelt allikevel. Og vi vil selvfølgelig ha det pent også. Derfor kjøper vi designer-trillebårer, og skyr unna det prefabrikerte. For vi er unike individer, og vi har råd til å rydde plass til oss selv i egne liv, som Schjøll uttrykker det.

Pompøst og overdådig

Nordmenn, som fra før er verdensmestre i oppussing, skal altså erobre hagen i år. Hvordan skal vi få engelskmennene ned fra pallen tenker vi, og ser for oss nydelige engelske hager med sirlige roserekker. Vi blir avbrutt i tankespinningen av Schjøll som er inne på temaet blomster.

- Roser er in, forteller Schjøll. - Peoner er ut og solsikker blir vi bare kvalme av. Ute i hagen pirker vi litt i jorden mens gartneren planter et epletre, som vi til slutt henger en uro i - som vi selvfølgelig har laget selv. Alt skal se tilfeldig ut, litt slitt og litt brukt, men det er langt fra tilfeldig.

For i år vil vi nemlig bestemme selv. Vi bestemmer settingen, vi er scenograf i eget teater, vil lager en ramme rundt livet vårt og velger selv hvilket stykke vi vil spille, hvilke akter. Og vi dekorerer pompøst og overdådig, med nye ting av høy kvalitet. Shabby chic er litt ut, for som Schjøll sier: når man har brukt ting i ti år så blir de jo slitt uansett. Så vi kjøper nytt, så lenge ikke helhetsinntrykket sier "kjøpt og betalt".

- Mamma ringer Else-Berit og spør om hun vil ha det gamle sølvtøyet. Og for første gang svarer Else-Berit ja, fortsetter Schjøll. - Men hun pusser det ikke. Hun setter noen roser i den lille sølvmuggen og lager et nydelig tablå på bordet.

I 2006 tar du med damask, porselen, krystallglass og sølvtøy ut i hagen.
I 2006 tar du med damask, porselen, krystallglass og sølvtøy ut i hagen. Vis mer

Skroll ned for mer


I hagen lager vi vår egen lille eventyrverden, for vi lever en eventyrlig tid ifølge Schjøll. Mange unge piker har drømt seg bort i boken "Den hemmelige hagen", som handler om en liten, uforskammet jente og en liten syk gutt som sammen finner en hemmelig hage. I løpet av boken forvandles både hagen og barna til det bedre. Og akkurat slik ser vi for oss hagen som gjør at inne blir ute og ute blir in(n). Men i motsetning til boken er det noe nærmest ekshibisjonistisk over vår overdådige hage, hvor vi spiller vårt liv med verden - og naboene - som publikum.

- Det er én setning jeg tror kommer til å bli dagligdags i Norge, og det er: "ha'kke lyst til å være med hjem og se på hagen min, a'?", smiler Schjøll.

Vi har nemlig sittet på kafé i ti år nå, og det begynner vi visst å bli ganske lei av skal vi tro Schjøll. Så etter at vi har hogget ved på terrassen og tilfeldig dandert litt jord rundt vårt gartnerplantete epletre, ber vi med oss vennene våre hjem og ut i vår hage. Kanskje vi til og med sitter og strikker noe sammen. Så lenge det ikke er skjønnstrikking.

Vårt eventyrlige liv for åpen hagescene

  1. Bildespesial: bugnende interiør - utendørs


PS - Lurer du på hva kaffe-avalanche er? Det gjorde vi og. Ifølge Finn Schjøll er det en dobbel espresso man får med en kanne vann ved siden av - så kan man blande kaffen selv, helt etter egen smak. Caffe Latte er ut, cappuccino er så nittitalls..

Les mer om interiørtrender på DinSide Bolig:

BILDESPESIAL: Resirkulert interiør
BILDESPESIAL: Formex-messen i Stockholm
BILDESPESIAL: Møbelstoff i 2006
Interiør på catwalken