Bang & Olufsen har brukt erfaringene fra bilstereoproduksjon i arbeidet med Beolab 14. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Bang & Olufsen har brukt erfaringene fra bilstereoproduksjon i arbeidet med Beolab 14. Foto: Gaute Beckett HolmsletVis mer

Vårslipp fra Bang & Olufsen

Et par hodetelefoner, øreplugger og et heftig høyttalersystem ble presentert av danskene torsdag.

I lyd- og bildebransjen er det selvfølgelig god lyd og godt bilde som er viktigst, men de fleste produsenter har også et bevisst forhold til hvordan produktene skal se ut.

Bang & Olufsen har rykte på seg for å være blant de beste på dette, og de ønsker ifølge selskapet selv å tilby både ytelse og design i toppklasse.

To løsninger

Torsdag viste de fram vårens nyheter til pressen, og det som ble viet mest oppmerksomhet var Beolab 14, et nytt høyttalersystem.

Beolab 14 kommer i to varianter. En for dem som har en B&O TV fra før, og da i en 4+1-pakke (fire satelitthøyttalere pluss en subwoofer). Da vil høyttaleren på TV-en fungere som senterhøyttaler.

Den andre varianten er rettet mot kunder som har TV fra en annen leverandør. Du vil da få fem satelitthøyttalere og en subwoofer.

En av satelitthøyttalerne på bordstativ. Du får også kjøpt takstativ og gulvstativ. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Hodetelefonene H6 kommer i to farger. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Ørepluggene H3 har en liten tilt, noe som angivelig skal gjøre lyden bedre. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Til venstre er en av satelitthøyttalerne, til høyre er subwooferen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Høyttalerdukene kan skiftes ut, og kommer i flere farger. De følger ikke med, og må dermed kjøpes utenom. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Hodetelefonene H6 kommer i to farger, denne (mørk beige?) og svart. Foto: Gaute Beckett Holmslet

Her er noen bilder fra lanseringen:

Stor lyd i liten pakke

Ved første øyekast ser høyttalerne små og puslete ut, med unntak av subwooferen, som til sammenlikning er gigantisk. Men lyden som kommer ut er på ingen måte puslete.

Vi fikk bare en kort gjennomlytting, men førsteinntrykket er at anlegget gir klar og fin lyd. Bassen var kraftig, men blandet seg ikke inn i hverken mellomtone eller diskant - alle fikk den plassen de trengte i lydbildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Subwooferen er kanskje noe av det drøyeste undertegnede har opplevd. Det er ganske åpenbart at dette anlegget vil trives best i en enebolig, for i en blokkleilighet kan du fort få sinte naboer på døren.

Til venstre er en av satelitthøyttalerne, til høyre er subwooferen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Til venstre er en av satelitthøyttalerne, til høyre er subwooferen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Enkelt og stilrent

Som sagt ser høyttalerne litt små og pinglete ut. Dette er nok mye fordi hver høyttaler står på et tynt stativ i børstet aluminium. Selve høyttaleren er rund i formen og i samme alumiumsutførelse.

Subwooferen så nesten ut som en vase der den stod i butikken, men denne "vasen" huser mye elektronikk. Blant annet skal seks forsterkere, én til hver kanal, sørge for futt i stuelyden. Satelitthøyttalerne får 140 watt hver, mens subwooferen får 280 watt å leke seg med.

Høyttalerne, inkludert subwooferen, kommer med utskiftbare høyttalerduker. Fra fabrikken får du hvite duker, men du får kjøpt flere andre farger om du ønsker det.

Høyttalerdukene kan skiftes ut, og kommer i flere farger. De følger ikke med, og må dermed kjøpes utenom. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Høyttalerdukene kan skiftes ut, og kommer i flere farger. De følger ikke med, og må dermed kjøpes utenom. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Smarte løsninger

Det er flere ting du kan justere i Beolab 14, enten i elektronikken eller med tanke på plassering av høyttalerne. Det er nemlig ikke bare å sette fra seg subwooferen et sted du føler at den passer inn.

For at du skal få en god lydopplevelse kan du stille inn subwooferen i hjørne-, vegg-, eller frimodus. Kort fortalt vil det si at subwooferen tilpasser lyden etter hvor du setter den.

Kablingen på satelitthøyttalerne er også gjennomtenkt. Hvis du kjøper stativ så trekkes kabelen gjennom stativet, slik at den når gulvet uten at den synes.

Hodetelefonene H6 kommer i to farger, denne (mørk beige?) og svart. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Hodetelefonene H6 kommer i to farger, denne (mørk beige?) og svart. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Nye hodetelefoner

Men det var ikke bare Beolab 14 som ble vist fram. Vi fikk også stifte bekjentskap med to nye tilskudd til segmentet for bærbar lyd.

Hodetelefonene med navn H6 er heldekkende og kommer i to farger (se bilde). De kan seriekobles med et annet par, har fjernkontroll på ledningen for bruk med smarttelefon, og du kan velge om du vil ha kabelen på venstre eller høyre øre.

De viste også fram et sett med øreplugger, kalt H3.

Vi vil komme tilbake med en test av hodetelefonene H6.

Her er prisene:

Beolab 14:

4+1 - fra 23.995,- (Hvis du har B&O TV med høyttaler fra før)
5+1 - fra 26.595,- (For bruk med andre TV-er)

Bærbar lyd:

H6 - 2.999,-
H3 - 1.899