Nå er de nye katalogene her! Foto: Brynjulf Blix
Nå er de nye katalogene her! Foto: Brynjulf BlixVis mer

Vårnytt fra mekkesjappene

Clas Ohlson, Biltema og Julas kataloger er like vårvisse som lerka.

Til tross for Internett, vi som liker å lage og fikse ting selv har alltid en samling kataloger for hånden. Er det spesielle interesser det er snakk om har man spesialkataloger, men i tillegg til dette er det tre kataloger som alltid er kjekke å ha, og som kan gi inspirasjon til løsninger. Vi snakker om katalogene fra Biltema, Clas Ohlson og Jula.

Akkurat som oppgavene og utfordringene varierer med årstidene endrer også vareutvalget seg. Derfor kommer det nye kataloger et par ganger i året fra alle tre, med mange nyheter i sortimentet. Vi snakker om tusener ...

Den minste først

Katalogen fra Clas Ohlson er den minste i format, men kompenserer med flest sider. Vårens utgave har 640 sider mellom permene - like mange som Jo Nesbø siste bok. Innholdet er derimot langt hyggeligere.

Hvor mange nyheter som presenteres nå kommer ikke fram, men den inneholder totalt over 15 000 produkter. Katalogen kan også lastes ned som PDF-fil på 126,02 MB.

I fjor hadde vår/sommer-katalogen en egen seksjon kalt "Sesong", men dette er borte i årets utgave.

Vinkelsliper i nye farger Foto: Clas Ohlson
Vinkelsliper i nye farger Foto: Clas Ohlson Vis mer


Men det er likevel mye nytt for sesongen. Vi legger merke til at det har dukket opp flere busk/gresstrimmere, både elektriske (230V), batteridrevne (18V litium), 2-takt og 4-takt. Grensakser, vanningsutstyr, hageportal og obelisker for slyngplanter.

På el-verktøyfronten har det ikke skjedd noe særlig, bortsett fra at noen av Cotech-modellene har dukket opp i ny utførelse. Grå og orange er ikke enerådende, nå er det sort, blått og grønt på vei inn.

Arbeidsbordet med skuff som kom for et år siden er erstattet med en "ny" modell med nytt varenummer som ser helt lik ut, men er billigere (499.-). Forhåpentligvis er det også stødigere enn det gamle.

Ny arbeidsbenk? Foto: Clas Ohlson
Ny arbeidsbenk? Foto: Clas Ohlson Vis mer


Den perforerte platen til å henge opp verktøy på er nå stålgrå i stedet for blå, ellers lik, men 80 kroner billigere.

Nytt verktøypanel Foto: Clas Ohlson
Nytt verktøypanel Foto: Clas Ohlson Vis mer


Vårt inntrykk er at det er flest nyheter i den delen av sortimentet som ikke har særlig mye med mekking å gjøre. Her har Clas Ohlson endret profil de senere årene, slik at også andre enn de verktøyglade finner noe å handle. Det gjelder ikke bare det man tradisjonelt forbinder med fruen i huset, men også alle slags dingser og stash av ymse slag. Fra lamper til dykkermasker, mediespillere og biffkniver.

Det vi savner mest hos Clas er maskinskruer med krysspor. Rette spor er jo helt 60-talls...

Ikke bare bil

Biltema annonser 1100 nyheter innen alle deler av sortimentet, og bruker de første 6 sidene på å vise bredde. Og bredden er det ikke noe å si på. Her finner du blant annet et nytt verktøy for å nullstille elektronisk parkeringsbrems, ny dekkmonteringspasta, vernehjelm, sykler, ballonger etc. til barneselskap, støvsuger og låseklips til strekkfisk.

I verkstedavdelingen finner vi mange nye spesialsett for bestemte oppgaver, som montering/demontering av hurtigkoblinger og adaptere for bremestempelverktøy. Sett med hylse- og pipenøkler får du nå i mange forskjellige farger, noe som både er praktisk og fint å se på.

Fine farger på nye piper Foto: Biltema
Fine farger på nye piper Foto: Biltema Vis mer


Ellers registrerer vi en høvelbenk til 999 kroner, en arbeidsbenk i stål som tåler 360 kilo og koster 2499 kroner, og en matchende solid avlastningsvogn med tre plan til 1299 kroner.

Solid arbeidsbord i metall Foto: Biltema
Solid arbeidsbord i metall Foto: Biltema Vis mer


Verktøytavler kommer i både blått og grått, i to størrelser: 960 x 400/800 mm til 199/349 kroner.

Av el-verktøy finner vi fem nye: en hjulmuttertrekker, en kraftig batteridrill, borhammer, batteridrevet multiverktøy (ala Fein som både Bosh og Clas har kopiert) til 799 kroner og et par vinkelslipere 125mm Ø og 230mm Ø.

Sveiseapparatene er helt nye bortsett fra ett, og det er også en del nytt tilleggsutstyr for sveising.

Ellers er det en del nytt når det gjelder belysning, mye nytt i LED og sparepærer, LED-lister til bokhyller etc. er interessant.

Øvrig nytt er spredt på områder som hagestell med to nye gressklippere, fiske og friluftsliv, hageutstyr og -møbler og leketøy. Samt en del kjekt-å-ha som har lett for å havne i handlevogna når man først er i gang.

Jula

Oppvarmingspanel til basseng Foto: Jula
Oppvarmingspanel til basseng Foto: Jula Vis mer
Gressklippermotor Foto: Jula
Gressklippermotor Foto: Jula Vis mer


Den nyeste aktøren i Norge har profilert seg med å by flere større og proffere produkter, selv om det finnes mer enn nok av smått og kjekt-å-ha hos Jula også. Katalogen er også størst i format.

De første 10 sidene i den nye katalogen presenterer nyheter i stor bredde. Her finner du alt fra oppvarmingsutstyr for bassenget, med solpaneler, kabelklemmer med skruer i stedet for spiker (praktisk), 200 kubikks gressklippermotor (!), bunnfiskesortiment til kjøkkenredskaper i rustfritt stål.

Avdelingen for arbeidstøy er utvidet, nå finner du alt fra underbukser til fallsikringssele med stort utvalg i alle produktgrupper. Her stiller Jula i særklasse sammenlignet med Clas og Biltema.

For byggere er utvalget fremdeles større, her finner du f.eks. kombinert tvinge og rettholt med maks åpning på 127 cm.

For de som hygger seg med arbeide i metall finner vi et stort utvalg av tenger, sakser, hammere, false- og knekkeverktøy.

Utvalget av el-verktøy er stort og dekker behovet for amatøren og nesten-proffen. Du finner f.eks. Meek (Julas eget merke) skruautomat til 339 kroner og Senco sin til 3495 kroner. Utvalget av bor og slipeutstyr er også svært omfattende.

Kort sagt: Skal du ha verkstedutstyr får du alt hos Jula.

Dreiebenk for metall Foto: Jula
Dreiebenk for metall Foto: Jula Vis mer


Nytt er også malingssortimentet. Her finner du produkter som dekker hele prosessen fra forarbeide til siste strøk både innen- og utendørs. Prisene er lave, for 10 liter innendørs tak/veggmaling beregnet på de mindre "fine" delene av boligen betaler du bare 299 kroner.

De ordinære kvalitetene ligger på 299 kroner for 3 liter.

I tillegg er utvalget til hage, hus og hjem minst like stort som hos noen av konkurrentene.

Også på nett

Alle kjedene har gode nettsteder, men du kan ikke handle hos Biltema.

Nettbutikkene finner du her:

Clas Ohlson
Biltema
Jula