Varmepumpen fikk frostskader

Skyldes en mangel, slår FTU fast.

TÅLTE IKKE NORSK VINTERVÆR: Varmepumpen fikk frostskader, som ifølge FTU skyldtes en mangel. Foto: Per Ervland
TÅLTE IKKE NORSK VINTERVÆR: Varmepumpen fikk frostskader, som ifølge FTU skyldtes en mangel. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet registrerte skader på varmepumper fortsetter å øke, og enkelte hevder at produktene ikke er tilpasset norske forhold.

DinSide skrev nylig om hvordan kondens fra varmepumpen som fryser til is, i verste fall kan føre til at isen sprenger i stykker pumpen - og hvordan du kan unngå problemet.

Skulle du oppleve at kulda tar knekken på varmepumpen, viser et nytt vedtak fra Forbrukertvistutvalget (FTU) at du i noen tilfeller kan ha krav på pengene tilbake, om varmepumpen ikke tåler norsk vintervær.

Frostskade på varmepumpen

En kvinne fra Trysil som kjøpte en varmepumpe, opplevde at den sluttet å virke etter halvannet år. Selv etter reparasjoner fungerte den ikke godt nok.

Kvinnen klagde på produktet og la til grunn at feilen skyldes en mangel. Hun begrunnet klagen med at varmepumpen ikke så ut til å tåle det kalde Trysil-klimaet.

Denne slutningen var ikke selgeren av varmepumpen enig i, og påpekte at skadene - at varmepumpens ytterdel var frosset i stykker og registeret ødelagt - ikke dekkes av garantien.

Selgeren påpeker at de har installert flere varmepumper av samme modell i Trysil, uten liknende problemer. De skal også ha forklart kvinnen at det er nødvendig
med tilleggsvarme ved lengre kuldeperioder med mer enn 15 minusgrader.

Forbrukertvistutvalget gir likevel medhold til Trysil-kvinnen i sitt vedtak, og krever at selgeren betaler tilbake kjøpssummen på 19.000 kroner.

Les også: Glem avising av varmepumpen

Var en mangel

Begrunnelsen til FTU er at klageren må sannsynliggjøre at det foreligger en mangel ved produktet, som selgeren kan holdes ansvarlig for.

I dette konkrete tilfellet har selgeren av varmepumpen forklart at pumpen har frosset i stykker. Det de derimot ikke har sagt noe om, er hvorfor dette har skjedd, eller på hvilken måte klagerens bruk kan ha hatt innvirkning på dette.

"Utvalget kan ikke uten videre se hvordan forhold på klagerens side skal være årsak til frostskaden. Slik saken er opplyst finner utvalget det sannsynliggjort at frostskaden må skyldes en mangel ved varmepumpen" skriver FTU i sitt vedtak.

Siden det er snakk om en vesentlig mangel, er vilkåret for å heve kjøpet oppfylt i denne saken - og kvinnen har krav på å få pengene tilbake.

Vurderer du å installere varmepumpe? Ved hjelp av DinSides kalkulator kan du sjekke om det lønner seg for deg.