Varmepumpe funker dårlig på hytta

Energispareeffekten går fløyten.

<b>VARMEPUMPE PÅ HYTTA = ULV I FÅREKLÆR?</b> En fersk undersøkelse viser at så snart varmepumpa står på hytta, går strømbesparelsen fløyten. Foto: EcoAir
VARMEPUMPE PÅ HYTTA = ULV I FÅREKLÆR? En fersk undersøkelse viser at så snart varmepumpa står på hytta, går strømbesparelsen fløyten. Foto: EcoAir Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerhuseiere sparer ikke strøm med varmepumper.

Dette viser en ny undersøkelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, i samarbeide med SEAS-NVE, Lokalenergi og IT-Energy (dette er danske strømselskaper, red. anm.) i Danmark.

Den danske forskergruppen har sett på hva som skjer når luft-til-luft varmepumper blir installert i hytter. Undersøkelsen viser at så snart pumpen sitter i sommerhus/hytter, blir energibesparelsen lynraskt omsatt til økt varmekomfort som høyere romtemperatur, og hytter som står med permanent varme på også i de kalde månedene. Og dermed går spareeffekten rett og slett fløyten.

Lønner det seg for deg å installere varmepumpe hjemme? Regn ut med vår smarte kalkulator.

Lik fyringspraksis

Oppvarming av boliger praktiseres ulikt i forskjellige deler av verden. Norge og Japan er for eksempel to ytterkanter; mens vi i Norge praktiserer oppvarming av hele huset, varmer de i Japan kun opp det rommet de oppholder seg i, og noen varmer endog kun opp det området av rommet hvor de oppholder seg. Dette kan gjøres for eksempel ved hjelp av et varmeteppe under bordet.

I Skandinavia har vi imidlertid ganske lik praksis på oppvarming av boligen. I rapporten understrekes det at den danske praksisen er lik den norske, vi varmer altså opp hele huset til en komforttemperatue på 18-21 grader. Stuetemperaturen i danske hjem er 20-21 grader, mens soveromstempraturen er noe lavere, rundt 18 grader. Sparetiltak som å skru ned temperaturen nattestid og på dagtid da ingen er hjemme, er ikke veldig utbredt i Danmark.

Varmepumpe på hytta?

Har du/ vurderer du å installere varmepumpe på hytta? (Avsluttet)
Har ikke hytte(30%) 311
Ja, jeg vurderer varmepumpe på hytta(27%) 279
Nei, jeg vil ikke ha varmepumpe på hytta(24%) 242
Ja, jeg har varmepumpe på hytta(14%) 147
Usikker(3%) 32
Ingen mening(1%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vinninga opp i spinninga

Den danske forskergruppen har sett på hvilken effekt varmepumpe har på strømforbruket på hytta (sommerhus). Undersøkelsen bygger på data fra mer enn 450 husstander, derunder forbruksmålinger i 138 helårsboliger og 42 sommerhus.

Undersøkelsen omfatter varmepumper av god kvalitet sammenliknet med hva som ellers finnes på markedet. Resultatene peker da heller ikke på tekniske problemer som årsak til den manglende elbesparelsen.

For dårlig kvalitet på varmepumpene

Undersøkelsen viser at det som skjer, når man får installert en varmepumpe på hytta, er at forbruket går opp! Energibesparelsen blir omsatt i økt varmekomfort som høyere romtemperatur, og varme som står på i hytta selv i de kalde månedene. Dermed går vinninga, som er den potensielle strømbesparelsen, opp i spinninga.

Årsakene til tapt sparing

- Den primære grunnen til den økte varmekomforten ligger nok i det psykologiske plan, for når beboerne har fått installert en varmepumpe, så har de en forestilling om, at det er snakk om billig varme sammenliknet med de gamle panelovnene, og dermed er de tilbøyelige til å bruke mer av den, sier seniorforsker Kirsten Gram-Hanssen ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet.

En annen grunn til at den potensielle energispareeffekten ikke inntreffer, er at mange av sommerhusene står oppvarmet til 16 grader også i vinterhalvåret.

- Vi undret oss over at temperaturen i mange av sommerhusene med varmepumpe lå rett rundt 16 grader, inntil vi fant ut at de installerte pumpene ikke kunne justeres lenger ned enn 16 grader, når man innstiller huset på vintertemperatur eller frostsikring, sier forsker Toke Haunstrup Christensen ved SBi ved Aalborgs Universitet.

Han anbefaler derfor at forbrukerne ser på hvor lave temperaturer varmepumpen kan settes på, innen de kjøper varmepumpe til hytta.

Undersøkelsen "Energibruk i husholdningene for 2009", som ble publisert i april i år, viser at også norske forbrukere går i mer-forbruks-fella etter å ha installert varmepumpe. Undersøkelsen viser at 40 prosent av de som deltok i undersøkelsen (eneboliger med varmepumpe) fikk høyere strømutgifter.
SSB påpeker at økningen kan skyldes mindre fyring med ved, økt innetemperatur, eller at man varmer opp flere rom enn tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!