<strong>EN ADVARSEL:</strong> Her viser gartneren Karsten Raddatz at når knoppene ser slik ut betyr det at de er klar for knoppsprett. Da må du ikke beskjære planten. Dette er Magnolia, en vårblomstrende plante. Foto: Mie Andersen
EN ADVARSEL: Her viser gartneren Karsten Raddatz at når knoppene ser slik ut betyr det at de er klar for knoppsprett. Da må du ikke beskjære planten. Dette er Magnolia, en vårblomstrende plante. Foto: Mie Andersen Vis mer

Vårens hagearbeid bør du gjøre nå

Det er tid for hageforberedelser, men det er viktig å gjøre de riktige tingene til de riktige tidspunktene. Av: Mie Andersen

I år er det sen vår, men det burde ikke stoppe hageeiernes forårsarbeid, mener gartneren Karsten Raddatz. Han har tips til hva man kan begynne med tidlig.

– For å få en fin og vellykket hage er de riktige gjøremålene på de riktige tidspunktene vesentlige. Det er også viktig og ikke kaste bort tiden på noe som ikke har noe for seg, sier Raddatz fra Hageform til DinSide.

Les også: Velstelt hage øker salgsprisen på boligen

Gjødsling

<strong>VIKTIG MED RIKTIG UTSTYR:</strong> Hageeksperter DinSide har snakket med, mener at godt verktøy er viktig. Disse er blant redskapene eksperter anbefaler. Foto: MIE ANDERSEN
VIKTIG MED RIKTIG UTSTYR: Hageeksperter DinSide har snakket med, mener at godt verktøy er viktig. Disse er blant redskapene eksperter anbefaler. Foto: MIE ANDERSEN Vis mer

Redskapene butikkene anbefaler:

Plantasjen:

Spade FISKARS fra 399 kr

Planteskje FISKARS fra 129 kr

Løvetannsfjerner FISKARS fra 299 kr

Bred rake plantasjens merke fra 179 kr

Grensaks plantasjens merke fra 199 kr

Hekksaks plantasjens merke fra 129 kr

BoGrønt:

Spade FISKARS fra 349 kr

Planteskje fra 25 kr

Løvetannsfjerner fra 79 kr

Bred rive FISKARS fra 155 kr

Grensaks FISKARS fra 385 kr

Hekksaks FISKARS fra 498 kr– En fin hage krever at man er tidlig ute med forberedelsene, og du kan gi plantene og jorden næring ved og gjødsle plenen tidlig. Er det snø på plenen, halvér mengden. Det vil få snøen til å smelte fortere, forteller gartneren.

Slik gjør du: Ta kugjødselkompost eller kompost fra en gjenbruksstasjon i din kommune. Legg et tynt lag over snøen. Hver obs på at du ikke legger mer enn at komposten knapt synes. Legger du på mer, isolerer du jorda og det vil virke mot sin hensikt.

Med så sen vår som vi har i år, vil mai bli måneden hvor våren tar ordentlig tak, og da er det tid for å gjødsle med fullmengde. Har du mye ugress og mose i plenen, burde du gjødsle en gang på våren, og en til to ganger på sommeren.

Smarte produkter: Redskapene du trenger nå

Kalking

Nå er tiden også inne for kalking, men om du skal kalke kommer an på når du gjorde det sist, og hvilken type jord du har.

<strong>ET HAGETIPS:</strong> Våren er tid for kalking av hagen. Men gartneren Raddatz anbefaler å sjekke om hvorvidt du har leirjord eller mose og smørblomster før du kalker. Foto: Mie Andersen
ET HAGETIPS: Våren er tid for kalking av hagen. Men gartneren Raddatz anbefaler å sjekke om hvorvidt du har leirjord eller mose og smørblomster før du kalker. Foto: Mie Andersen Vis mer


– Bor du i Oslo er det ikke nødvendig, da man har leirjord. Bor du andre steder i landet kan du lett finne ut om det er leirjord i grunne.

Slik gjør du: Ta en håndfull jord og form den som en pølse. Er jorden fast er det leirjord. Faller den derimot fra hverandre har du en annen type jord. Se da etter mose og smørblomster. Vokser det mye av dette på plenen tyder det på sur jord, og da trenger hagen din kalking. Gjør dette cirka hver fjerde vår, eller når mose og smørblomster dukker opp.

Bli kvitt skvallerkål og mose

Har du skvallerkål og mose som du vil bli kvitt? Da er mai måneden.

Slik gjør du: For å bli kvitt mosen må du ta i bruk en jernrive eller en plenlufter. Bruker du plenlufteren må du gå over plenen med utstyret en gang, rak så og fjern mosen. Etter du har fjernet den synlige mosen, kjører du på kryss og tvers over plenen med maskinen. Deretter legger du et tynt lag med kompost, og strør plenfrø og gjødsel ut i hagen.

– Det vil se ut som om du har pløyd opp hagen, men jeg kan berolige med at etter noen uker vil den bli fin igjen, konstaterer gartneren.

Skvallerkål har blitt et kjempeproblem i mange hager, og Raddatz sier til DinSide at mange kan miste motet da det nærmest er umulig å få dem bort ved luking eller sprøyting. Likevel har han to løsninger.

Slik gjør du:

 • Skvallerkålen sprer seg blant annet via roten. Derfor kan du begrense dens spredningsområde ved å grave ned grunnmurspapp 30 centimenter ned i bakken og rundt ukruttet. I tillegg sprer den seg via frø som ligger i de hvite blomstene som vokser på planten. Klipp av blomstene med engang du ser antydning til dem, da vil du hindre frø i å falle ned på plenen og at den sprer seg.

 • I tillegg kan du frese opp jorden med en jordfreser. Planér og legg ferdigplen oppå. Skjøtene må være helt inntil hverandre, og det er viktig å vanne plenen hver dag i rundt to uker. Ellers vil plenen krympe og skvallerkålen dukke opp i hullene.

Derfor bør du lage insekthotell

Før 17. mai

Ellen Zakariassen er gartner fra Institutt for plante- og miljøvitenskap på Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås. Hun er enig med Raddatz i at våren er en god tid til å begynne å gjødsle, men mener at det er bedre å begynne gjødslingen litt før 17. mai.

<strong>PASS PÅ HVA DU KLIPPER:</strong> Mispel er et tre du kan klippe på våren. Men vet du ellers hvilke tidspunkter du skal klippe forskjellige busker og trær?  Foto: Mie Andersen
PASS PÅ HVA DU KLIPPER: Mispel er et tre du kan klippe på våren. Men vet du ellers hvilke tidspunkter du skal klippe forskjellige busker og trær? Foto: Mie Andersen Vis mer
Har du ikke fått plantet siste høst, kjøp løkblomstene spirende på et hagesenter, og grav dem ned i bedet nå. Foto: Mie Andersen
Har du ikke fått plantet siste høst, kjøp løkblomstene spirende på et hagesenter, og grav dem ned i bedet nå. Foto: Mie Andersen Vis mer


– Litt før 17. mai bør plenen og plantene være i vekst. I tillegg er det smart å gjødsle før værmeldingen sier det blir regn. Du skal ikke gjødsle etter 1. august. Da forbereder plantene seg på vinteren, sier Zakariassen til DinSide.

Les også: Nordmenn vil ha hage i rekordfart

Beskjæring:
Beskjæring burde gjøres om våren før knoppsprett, det vil si før bladene kommer. Etter knoppene har svulmet opp må du vente med å beskjære etter bladfall.

– Når du skal beskjære busker, da er det de eldste og største grenene som burde klippes langt ned. Vent med å beskjære blødere som bjørk og lønn til slutten av mai, forteller Zakariassen.

Merk: Nå kan du beskjære alle busker, bortsett fra vintergrønne-busker og rosebusker. Vent med dem til det ikke lengre er fare for frost. Ikke beskjær vårblomstrende planter og frukttrær hvor frukten er med stein. Vent til starten av sommeren eller etter blomstringen. Spirea-sorter og Syrin er de vanligste av dette slaget.

– Imponer naboen med krokus, påskeliljer og snøklokker. Plant løkplanter og stauder under buskene på høsten. Har du ikke fått plantet siste høst, kjøp dem spirende på et hagesenter og grav dem ned i bedet. Da har du blomster i bedet denne våren, og de vil vokse fram igjen neste år også, sier Zakariassen.

Tyvstart blomstringen med disse plantene

Dette burde du vente med

 • Oppstramming av busker og hekker. Etter busker og trær, som du har beskåret på våren, har vært i strekningsveksten rundt Sankt Hans, burde de oppstrammes. Buskene trenger en justering en til to ganger i løpet av sommersesongen.
 • Løvraking. Rak løv på høsten. Det er nemlig avgjørende at bladene ikke ligger i klumper på plenen, men det er også viktig og ikke kaste det du har raket sammen. Ta heller fram plenklipperen på maks høyde, og kjør over løvet slik den blir most inn i plenen, eller legg småbiter av løv i bedet. Det gir plen, jord og planter god næring før vinteren.
 • Planting. Det å plante nye blomster skal gjøres på høsten. Vent derfor med å plante diverse vekster. Det er viktig å planlegge hvilke planter du skal ha i hagen. Ofte har planter et nummer med sonebeskrivelse som viser hvilken sone den klarer seg best i.

  Finn ut hvilken klimasone du bor i.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer