Vanskelig å bore med billigverktøy

Julas Meec-drill knakk i svensk test.

Boremaskinen Meec 060-273 fra Jula gikk i stykker da testerne skulle bore hull i helt vanlige treplanker. Foto: Produsenten
Boremaskinen Meec 060-273 fra Jula gikk i stykker da testerne skulle bore hull i helt vanlige treplanker. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skru- eller boremaskin eller drill. Uansett hva du velger å kalle det, er det et av de elektroverktøyene du bør ha i hus. Men hvilken bør du velge?

Eller hvilke? Vår handymann Brynjulf Blix nøyer seg ikke med bare én: Se hvilke typer han anbefaler her.

Svensk Maskinprovning, SMP har testet åtte skru- og boremaskiner på vegne av Testfakta, og konklusjonen er klar: Ønsker du et verktøy som virker, må du betale for det. Best i test ble skrutrekkeren fra DeWalt, DCD 730 C2.

Se alle testresultatene på Testfakta.se

Billigverktøy på bunn

Med et par hederlige unntak viser denne testen at det er en klar sammenheng mellom pris og kvalitet. Du får det du betaler for, i hvertfall om du ønsker en maskin du både kan bore - og skru med. Dette er forøvrig stikk i strid med Testfaktas tidligere undersøkelser som viser at det er liten sammenheng mellom pris og kvalitet.

Forskjellene er imidlertid ikke kritiske om du kun skal bruke maskinen til å montere flatpakkemøbler.

– Alle fungerer bra som skrumaskin, og her har de billigere maskinene minst like stor kapasitet som de dyre kraftigere maskinene, sier Bengt Göran Pripp, Svensk Maskinprovning, SMP.

Kvalitetsforskjellene kom blant annet frem når maskinene skulle lades, men aller sterkest trådte de frem da testpanelet skulle bore i litt hardere materialer. Det vil si, bore i tre. Flere av de billigere maskinene slet, og Meec 060-273 fra Jula gikk rett og slett i stykker da den fikk bryne seg på plankene. Clas Ohlsons Cotech 40-7974 gikk ikke i stykker, men utmerket seg som testens svakeste og tregeste maskin. Der testvinneren brukte 2,3 sekunder på å bore et hull, trengte Cotech hele seks sekunder på samme jobb. Når det er sagt, så holdt batteriet til 440 skruer, mens testvinner kun klarte 330. DeWalt klarte imidlertid å bore 150 hull på en lading, mens Cotech kun klarte 50.

Smart batteritriks: Ta det ut av drillen før du setter den vekk

Anbefalte skrutrekkere

I tillegg til DeWalt, er det tre andre produkter som burde være interessante: Black & Decker HP 146 FAL trekkes frem som en modell som gir deg mye for pengene, mens AEG BS14C Li-152C er testens desidert sterkeste verktøy.

Se alle testresultatene på Testfakta.se

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer