Vannskaderekord i fjor

Vannskaderekord i fjor

Gamle rør som ryker koster norske boligeiere og forsikringsbransjen millioner av kroner, men moderne utstyr trenger heller ikke gi deg bedre sikkerhet.

Publisert
Sist oppdatert

I 2008 ble det utbetalt 1,5 milliarder kroner etter brudd på vannledninger i norske hus og hytter, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon. Antall skader har gått ned, men hver skade har blitt langt dyrere, og derfor altså ny rekord i utbetalinger i forbindelse med vannskader, skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Dette er viktige risikoområder

  • Lekkasjer rundt sluk på våtrom.
  • Brudd i gamle rør.
  • Lekkasjer fra oppvaskmaskiner og amerikanske kjøleskap.
  • Lekkasjer fra vegghengte toaletter, der sisternent er montert utenfor våtromssonen.
  • Frostsprengte rør, spesielt på hytter.

Stilig men utsatt

Moderne utstyr som lekre veggtoaletter og vannkjølende amerikanske kjøleskap kan gi deg vanntrøbbel:

– Både oppvaskmaskiner og amerikanske kjøleskap skaper problemer. Det er høyt vanntrykk i vannledningen som ofte fører til at det går galt. For en rimelig penge kan rørleggeren montere en ventil som regulerer vannmengden, sier Ketil Skår, daglig leder i Varme & Bad rørlegger'n Fauske til Newswire.

80-talls bad?

– Svært mange vannskader oppstår rundt sluk. Det slurves ofte med membraner rundt sluk på bad. Det sa Kjell Dammen i Varme & Bad Lier Rørleggerforretning til DinSide i høst.

Du bør være spesielt på vakt dersom du har et baderom som ble bygget på 80-tallet eller tidligere. Men heldigvis kan du ta helt enkle, og billige forholdsregler: Gjør rent i sluket.

- Det er noe alle burde gjøre, men vi ser at veldig mange slurver her.

Les også: - Amatører legger bedre membran, sier ekspert som råder de fingerferdige til å droppe fagfolkene.

Gamle rør som ryker

– Problemet er størst i boliger som er bygget før 1970, og det er både galvaniserte rør og kobberrør som rammes, sier Ketil Skår.

– I mange av disse eldre boligene ligger vannrørene åpent og lett tilgjengelig. Dermed trenger det ikke være så dyrt og komplisert å bytte ut rørene.

Hvordan står det til hos deg?

Lurer du på sikkerheten ved egne VVS-installasjoner, kan du hente inn fagfolk for en sjekk. Det er også mulig å installere vannstoppesystemer som kutter hovedvanntilførselen ved eventuell lekkasje, samt ventiler som reduserer vanntrykket til for eksempel oppvaskmaskiner og kjøleskap.

Følgeskadene etter vannlekkasjer er som regel mer kostbart enn selve reparasjonen av lekkasjen. Når både gulv og vegger må rives opp og legges på nytt, tikker timene og pengene fort.

Les også: Med et enkelt tastetrykk slipper du vannskader

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer