<strong><b>SMARTHUS:</strong></b> Det finnes løsninger du kan montere selv, og varianter du får ferdig gjennom vaktselskap. Foto: ALL OVER PRESS
SMARTHUS: Det finnes løsninger du kan montere selv, og varianter du får ferdig gjennom vaktselskap. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Vaktselskap eller egeninnsats?

Slik skaffer du deg et smart hus.

Publisert
Sist oppdatert

Hittil har vi nølt. Men med smarttelefoner og nett har hjemstyring plutselig blitt mye mer interessant for oss nordmenn. Men skal vi gjøre det selv, eller velge ferdig installasjon?

Produktene som finnes på markedet koster i dag fra noen hundrelapper og opp mot et par tusen. Så de helt store utgiftene blir det uansett ikke.

Smarthusproduktene du kjøper som «løsvare» virker som oftest bare hver for seg

Andre kan bli del av en integrert løsning, for eksempel via et vaktselskap.

<strong><b>MONTÉR SELV:</strong></b>Denne strømstyringsenheten fra Ontech koster like under 1.500 kroner. Foto: CLAS OHLSON
MONTÉR SELV:Denne strømstyringsenheten fra Ontech koster like under 1.500 kroner. Foto: CLAS OHLSON Vis mer


Det siste gir deg en sikkerhets- og styringspakke som er enkel å forholde seg til. Samtidig sørger vaktselskapet for å oppgradere med nytt utstyr og nye programvare etterhvert som det blir tilgjengelig. Ulempen er at dette skjer mot det mange vil mene er en klekkelig betaling.

Se hvor mye du kan styre ved hjelp av smarthus-løsninger

Styr lås og varmepumpe

Ett eksempel på dette er den elektroniske utgangsdørlåsen du kan åpne og lukke via mobilen. For å kunne låse opp med app fra mobiltelefonen må du være kunde hos alarmselskapet Verisure, som så langt er de eneste som leverer innmat som kobler låsen til nett.

Fordelene er mange. En av dem er at du til enhver tid får beskjed om hvem av de du har gitt tilgang til huset som låser seg inn.

Ganske kjekt for foreldre som gjerne vil ha en viss kontroll med når barna kommer hjem fra skolen, for eksempel.

<strong><b>STORT UTVALG:</strong></b> Verisure har etter hvert kommet med en mengde tilleggsprodukter. Foto: VERISURE
STORT UTVALG: Verisure har etter hvert kommet med en mengde tilleggsprodukter. Foto: VERISURE Vis mer


Du kan også gi adgang til gjester og håndverkere når du ikke er hjemme, enten ved hjelp av en kode du fjerner igjen senere eller ved å fjernlåse dem inn fra mobilen.

Det finnes også andre og lignende låser på markedet, som Dinside har omtalt.

<strong><b>FJERNSTYRT LÅS:</strong></b> Denne låsen fra Yale kan styres fra mobilen. Foto: TORE NESET
FJERNSTYRT LÅS: Denne låsen fra Yale kan styres fra mobilen. Foto: TORE NESET Vis mer
<strong><b>APP:</strong></b> Du kan styre både alarm og lås fra der du befinner deg. Foto: TORE NESET
APP: Du kan styre både alarm og lås fra der du befinner deg. Foto: TORE NESET Vis mer


De fleste leverandører av varmepumper tilbyr styring via nett, men så vidt vi vet er det bare Verisure som har slikt integrert i alarm- og overvåkingssystemet sitt, i samarbeid med Panasonic.

Du kan gjøre det billigere

Ulempen med slike integrerte løsninger er prisen. Hos Verisure betaler du fra 379 kroner i måneden for å være tilknyttet (noe som blir 4.548 kroner i året). I tillegg betaler du et engangsbeløp på 1.290 for installasjon (Verisure Home).

Løsninger du kjøper og eier selv kan derfor ofte være en fordel. Se for eksempel her om enkel og billig boligalarm som kommer.

På den annen side er det en fordel at noen reagerer om alarmen skulle gå. Gode naboer er gratis, men de er jo ikke alltid hjemme.

Men kanskje er det likevel best å stikke tærne i vannet før du legger på svøm? På Clas Ohlson og hos Biltema og andre butikker som selger teknisk utstyr finner du alt fra videovervåkingskameraer til alarmsystemer med wifi-tilkobling til en billig penge.

Kjøpt alarm av dørselgere, og angrer? Det kan du trygt gjøre, du har angrefrist ved dørsalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer