Vær skeptisk!

Om du bruker litt godt, gammeldags nettvett, en liten porsjon skepsis og følger rådene under, skulle du være sikret en trygg og god netthandel.


Sjekk forhandleren

Når det gjelder nettsalg, handler du gjerne tryggest om du kjøper fra en nettbutikk. Sjansen er større for å bli lurt om du handler fra en privatperson, det er for eksempel også mulig at den du kjøper av har blitt lurt da han i sin tid kjøpte varen.

Det er imidlertid ikke alle nettbutikkene som er like ærlige. Som tommelfingerregel kan det være greit å sjekke om firmaet har en adresse og et kontaktnummer. Nettbutikker du kun kan kommunisere med på mail, bør du ligge unna.

Skal du handle fra en norsk butikk, er det også greit å sjekke om firmaet er registrert i Brønnøysundregisteret.

Du bør også sjekke hvilke betalingsløsninger som er oppgitt - det aller tryggeste er betaling ved mottatt vare.

Det finnes også et kvalitetsstempel på nettbutikker som skal angi godkjente butikker, Nsafe, men dessverre har få norske nettbutikker sluttet seg til denne løsningen. Den tilsvarende ordningen i Europa heter Euro-label.

Er forhandleren godkjent av produsenten?

- Ta for eksempel en av de store internasjonale nettbutikkene som selger designmøbler, europebynet.com. De selger bare merkevaremøbler, men ingen av forhandlerne har vedkjent seg å ha en leveringsavtale med den nettsiden, sier Knut Skoe, direktør i Møbelrådet. - Hvor får de produktene sine fra?

Lær deg kodene

Går det ikke klart frem hvem som produserer møblene, eller at selskapet har godkjent avtale med produsent, er det god grunn til å være skeptisk. Det er også et par ord og vendinger du bør ha øynene opp for.

- Endel nettbutikker har presisert på sidene sine at produktet ikke kan leveres til enkelte europeiske land, som for eksempel Nederland, sier Skoe.

Dette er rett og slett fordi enkelte europeiske land slår hardere ned på salg av kopierte varer enn andre - og en god pekepinn på at du ikke kjøper originale møbler.

Kryptiske omskrivninger bør også få varsellampene til å ringe. For eksempel, om netthandelen snakker om "den kjente designeren" og oppgir fødselsdato; eller bruker kallenavn, et mindre kjent fødenavn (i stedet for artistnavnet) et cetera.

Sjekk produsenten

Du bør gjerne også sjekke ut produsenten. Er selskapet lisensiert til å produsere dette møbelet? Stokke har for eksempel tatt over lisensen for å produsere Planet-stolen (fra hvem kan vi ikke røpe her, det er et spørsmål i testen!); den italienske produsenten Cassina har lisens på Corbusier, det tyske firmaet Tecta på en rekke bauhausmøbler.

Litt god gammeldags research på hvem som har lisensen kan altså være det som kan redde deg fra å betale 55.000 kroner for en kopi- eller et ulisensiert møbel. En kan jo si at om du er villig til å betale så mye for en stol, så er den verdt det, problemet kommer imdlertid den dagen du eventuelt skal selge.

Sjekk navn eller nummer

Noen ganger kan det være så enkelt som at du sjekker navn og nummer. Ta for eksempel de populære PH-lampene, designet av Poul Henningsen som produseres og distribueres av Louis Poulsen. Når det gjelder modell-nummer, kan du sjekke med produsenten hvilke som er i produksjon i dag - og hvilke som har vært i produksjon tidligere.

- Vi ser det er ganske vanlig at kopier som selges som nye lamper enten har et utgått nummer, eller en annen bokstavkombinasjon, for eksempel PL eller LP, Christina Krogstad, hos Louis Poulsen lighting i Norge.

Alle nye produkter fra Louis Poulsen er nå stemplet med sertifikat på lampen, og er du i bruktmarkedet, kan du sjekke om det er stemplet et produksjonsnummer på lyskilden. Det er det nemlig ikke på kopiene.

Det er vanlig praksis at designmøbler har produksjonsnummer eller logo stemplet, støpt eller risset inn. Du kan altså ta kontakt med fabrikken eller lisensierte forhandlere for å høre om det som står på møbelet ditt stemmer.

Sjekk produsenten

Når det gjelder reproduksjoner er det kun ett firma som har lisens til å produsere et produkt. Oppgir netthandelen en annen produsent enn den offisielle, er det altså snakk om en kopi, og ikke en reproduksjon, noe som vil ha mye å si for møbelets verdi.

(Deler av denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.)