- Vær forsiktige med bioetanolpeiser

Advarsel etter ny ulykke med bioetanolpeis.

<b>BIOPEIS:</b> DSB maner til forsiktighet ved bruk av biopeiser, etter ulykken på Jacob's i Oslo. Foto: Colourbox/Kristin Sørdal
BIOPEIS: DSB maner til forsiktighet ved bruk av biopeiser, etter ulykken på Jacob's i Oslo. Foto: Colourbox/Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) går ut og anmoder om forsiktighet ved bruk av bioetanolpeiser etter en ulykke på butikken Jacob's i Oslo.

Ifølge NTB ble fire personer brannskadd, hvorav en ble livstruende skadd, etter en brann forårsaket av en bioetanolpeis. Også Brann- og redningsetaten i Oslo kommune advarer igjen mot bruk av bioetanol i hjemmet.

Hittil i år er det registrert seks ulykker med bioetanolpeiser, mot sju totalt i 2010, ifølge DSB. De to siste ulykkene skjedde lørdag 15. oktober (Jacob's-ulykken) og mandag 17. oktober.

Bioetanol er ikke bare-bare bioetanol: Ikke fyll E85 på biopeisen.


Forsiktig ved etterfylling

Ifølge DSB skjedde ulykken på Jacob's i forbindelse med etterfylling av bioetanol på en bordmodell. Årsaken var trolig at peisen fremdeles var for varm da etterfyllingen ble gjort.

DSB minner derfor om at bioetanolpeiser ikke skal etterfylles før ilden er slukket og brennkammeret er kaldt. I motsatt tilfelle utsetter man både seg selv og omgivelsene for stor fare.


Hos TV2.no kunne du i fjor lese om Britt som endte i koma etter en liknende ulykke som denne som nå har skjedd på Nordstrand: Eksplosjonsartet brann ved etterfylling av bioetanol på en bioetanolpeis.

DinSide har tidligere skrevet om Sara, som tok fyr etter at familiens nyinstallerte biopeis veltet over henne.

Brann som følge av bioetanol, som brukes i biopeisene, er særdeles kritisk fordi det er svært vanskelig å slukke. I historien om Sara kan du lese hvordan hun selvantenner igjen etter at foreldrene tror brannen er slokket.

- Fortsatt ikke klar over konsekvensene

– At vi åpner fyringssesongen med nok en alvorlig hendelse med et bioetanolprodukt kan tyde på at forbrukerne fortsatt ikke er klar over hva slags konsekvenser uriktig bruk av disse produktene kan få, ifølge Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.

Brann- og redningsetaten ønsker seg en tydeliggjøring av sikkerhetsinstruksene ved anskaffelse av produkter til hjemmet som går på bioetanol. De presiserer at bioetanol er et meget brannfarlig produkt som bør håndteres med den største forsiktighet.

– Produktet er ofte markedsført som et miljøvennlig produkt, og fjorårets undersøkelser viste at flere forhandlere lar informasjonen om brannsikkerhet vike for de salgsfremmende miljøargumentene, ifølge Brann- og redningsetaten.

DSB og Statens byggtekniske etat (BE) gjorde i fjor en kontroll på biopeiser på det norske markedet.

– I fjor vinter var det fire alvorlige hendelser tilknyttet etterfylling av drivstoff til bioetanolpeiser eller andre pyntegjenstander. Undersøkelser viste at fjorårets sikkerhetsmerking ikke var tilfredsstillende hos flere leverandører, ifølge DSB.

Se hvor eksplosiv spriten til bioetanolpeisen er,
og se video av hvordan det ser ut når en biopeis eksploderer.

For øvrig er bransjen i ferd med å utvikle en kanne/flaske med helletut som hindrer denne type ulykker, ifølge DSB. Tuten skal hindre antennelse av etanoldamp inne i kannen/flaska.

Sikkerhetstester

Alle biopeiser som selges på det norske markedet, skal være sikkerhetstestet. Det finnes en rekke ulike modeller av biopeiser, både vegghengte og frittstående. Det er DSB som har ansvaret for kontroll av salg av frittstående biopeiser, mens Statens byggtekniske etat (BE) har ansvar for kontroll av de veggmonterte modellene.

I fjor kontrollerte DSB og BE biopeiser på det norske markedet. De kontrollerte hvorvidt de som selges i Norge er sikkerhetstestet. DSB har kontrollert 168 frittstående biopeiser fra 18 importører. Kun 62 av peisene var sikkerhetstestet slik som regelverket krever. De resterende 116 av peisene måtte trekkes fra markedet.

Biopeisene skal sikkerhetstestes etter den svenske standarden SP 4160 eller tilsvarende. Testen behøver ikke være utført i Norge, men den skal ha gjennomgått en sikkerhetstest. I Norge er det Sintef NBL som gjør dette, i Sverige SP Sitac.

Biopeisene fås i ulike størrelser, og hva gjelder de frittstående biopeisene, slik som den som var involvert i brannen på Jacob's i Oslo nylig, så finnes de i alt fra små bordmodeller til større modeller som plasseres på gulvet.


Kjøp og bruk

Dersom du går i tanker om å anskaffe deg en biopeis, er det første du må sjekke at modellen er sikkerhetstestet og godkjent. Dette bør selgeren kunne opplyse deg om og fremvise dokumentasjon.

Vis særlig aktsomhet i håndtering av bioetanol. Dette er særdeles brannfarlig væske, som er vanskelig å slukke.

Dersom peisen skulle velte og etanolen renne utover, eller at du søler ut etanol når du skal fylle på peisen, kan du stå foran en katastrofe. Dette sa Steinar Tegneby i DSB i forbindelse med artikkelen om Sara, på DinSide:

- Det er kritisk fordi det er veldig vanskelig å slokke. Dersom det for eksempel er sprekker mellom gulvbordene og etanolen trekker ned i sprekkene og det tar fyr, har du ikke sjans. Det er det verste vi ser for oss - det er ikke så lett å gjøre noe med det da. Det kan også være farlig om du skal helle på med en 4-liter med bioetanol, for tar det fyr i flasketuten og flaska, vil sannsynligvis hele huset brenne ned, sier Steinar Tegneby i DSB til DinSide.

EU-kommisjonen jobber med en EU-standard for biopeiser, som ventes ferdig om cirka 1 år. Hensikten med den nye standarden er å gjøre selve produktet sikrere.