– Vær forsiktig med varmematte under varmepumpen

Varmepumpeinstallatør advarer mot lesertips.

En enkel isrenne er langt bedre for varmepumpen, sier varmepumpeinstallatøren.  Foto: Morten Kind
En enkel isrenne er langt bedre for varmepumpen, sier varmepumpeinstallatøren. Foto: Morten Kind Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke delte vi lesertipset om å bruke varmematte under varmepumpen for å unngå issvuller og påfølgende sprengning av pumpen.

– Det som skjer nå er at det drypper rett på matten, og så er det tørt og isfritt der til enhver tid, sa Henning Eliassen i Isfritt.no som produserer mattene til DinSide.

Han ble selv kontaktet av en storfornøyd kunde, som hadde lagt den oppvarmete dørmatten under pumpen for å slippe de store issvullene.

I etterkant har vi fått inn flere tips til alternative løsninger for å bli kvitt kondensvannet. Noen bruker en varmeledning for å lede bort vannet, mens flere lesere forteller at de har bygget ulike renner eller rør for å lede vannet bort fra grunnmuren.

Nå advarer forhandler mot varme løsninger som fører til at vannet fordamper.

Kan ødelegge varmepumpen

«Fuktig luft er luft-luftvarmepumpens store svakthet.»


Det kan imidlertid gjøre mer skade enn nytte, advarer Morten Kind i Kind Energispar. Kind Energispar selger og installerer både varme- og kjøleprodukter.

– En luft-luft-varmepumpes største fiende er luft med høy fuktighet, forklarer Kind. – Med en varmematte vil varmepumpen stå i konstant vanndamp. Det kan føre til at varmepumpen fryser til mye raskere enn ved normal drift og hele tiden må stoppe
opp for å avrime seg selv (som igjen blir til ny kondens).

– I verste fall kan varmepumpen jobbe mot sin hensikt, og det blir kaldere i boligen, sier Kind.

Ifølge Kind er sludd og tåke, høy luftfuktighet og temperaturer rundt nullpunktet drepen for varmepumpen. Men stadig fordampning av vann under pumpen over lang tid vil ikke gjøre jobben enklere.

Lønner det seg med varmepumpe? Sjekk her

Gjør det selv

– Det beste man gjør er å montere pumpen høyt nok på veggen, og kombinere dette med en kondensrenne, som skal lede vannet bort fra grunnmuren.

Kind Energispar selger selvsagt slike renner. Den du ser på bildet over koster 690 kroner, inkludert installasjon. Men er du litt hendig, kan du selvsagt gjøre det selv.

– Ja, dette kan man selvfølgelig gjøre selv, i motsetning til å montere en varmepumpe. Men for de som ikke har tid eller anledning, kan man nå også få ferdige løsninger.