- Vær forsiktig med ren bomull

Fargene smitter lettere av med bomull enn om du velger ull eller en lin-bomullsblanding, forklarer møbelekspert.

Mørke puter + lys sofa = Potensiell katastrofe. Foto: Produsenten
Mørke puter + lys sofa = Potensiell katastrofe. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å endre farger på tekstiler er en smart og billig måte å fornye et rom på. Så skal du investere i dyre kvalitetsmøbler, er det smart å velge basisfarger, slik at de varer lenge. Så kan du heller gå bananas i mønster og deilige farger, og fylle opp posene på Kid, Indiska, Åhlens eller Bohus med jevne mellomrom.

Da er det imidlertid viktig å holde tungen rett i munnen når du kjøper pynteputer til den fine sofaen. For når fargen fra den billige puten smitter over på den dyre sofaen, ble det ikke så billig likevel.

Heldigvis finnes det råd.

Inspirasjon: Her kan du smugtitte på hvordan andre har det hjemme

Ta gniprøven

Ifølge Torill Sletvoll, concept manager i Slettvoll, er naturlige materialer det beste når man skal velge møbelstoff. Men det er ikke alle typer stoff som holder godt på fargen. Puter i 100 prosent bomull er faktisk noe av det verste du kan gi sofaen din.

Flesteparten av Slettvolls møbelstoff er i ull, slik som denne sofabenken, forklarer Slettvoll. Det forhindrer at fargen smitter av på klær - og er også et materiale som er holdbart, og lett å holde.  Foto: Polhem PR, Mia Thorsø
Flesteparten av Slettvolls møbelstoff er i ull, slik som denne sofabenken, forklarer Slettvoll. Det forhindrer at fargen smitter av på klær - og er også et materiale som er holdbart, og lett å holde. Foto: Polhem PR, Mia Thorsø Vis mer


- Når vi får prøver på nye produkter, gnir vi dem alltid godt mot et lyst stoff for å se om det smitter av, sier Slettvoll til DinSide, og viser til de mørkeblå pynteputene på bildet over.

- Vi bestilte først produktprøver i en ren bomullsblanding, men de smittet av. Og på fabrikken var de klar på hvorfor; ren bomull holder ikke like godt på farger som det en lin/bomullsblanding eller ull gjør, sier Slettvoll.

I den ferdige kolleksjonen fra Slettvoll for vår og sommer, er putene i en lin-bomullsblanding, og du skal trygt kunne plassere dem i din lyse sofa uten å være redd for at de skal farge av.

Dette betyr ikke at alle rene bomullsputer vil farge av, eller at du er 100 prosent sikret dersom du kjøper ull. Vi anbefaler at du sjekker med butikken, eventuelt tar med en lys klut som du kan prøvegni litt mot stoffet i butikk, for å sjekke.

Smart triks når sofaen gir deg støt.

Noe var faktisk bedre før!

Det er ikke bare om fargen smitter av som er avgjørende. Hvor godt og lenge stoffet holder på fargen, er jo også et poeng, spesielt om du skal investere litt ekstra i produkter som varer. Nye krav til miljøvennlighet både i produksjon og materialbruk påvirker også fargens holdbarhet. Men for å få møbelstoff i sunne materialer og farger, må man ofre noe, og ifølge Slettvoll er fargeektheten én av de tingene. Nyere møbler falmer raskere enn gamle.

- Noe var faktisk bedre før, ler Slettvoll. Men presiserer at falmede møbler er å foretrekke fremfor å bruke miljøgifter i produksjonen.

God solskjerming bevarer fargene: Se vår guide til solskjermingsprodukter

Som en medlemsbedrift i Møbelfakta, en frivillig og nøytral teste- og merkeordning, stiller Slettvoll fortsatt strenge krav til tekstilene de bruker. Alle møblene som skal merkes med møbelfakta, må gjennom strenge tester, der møbelstoffene blir sjekket for ulike egenskaper som slitasje, styrke, pilling, nupping, fargeekthet og brannbestandighet. Her kan du se mer om hva som kreves for at møbelstoff skal få møbelfakta-godkjenning.

Se også interiørdronning Tricia Guilds beste tips: Slik innreder du med mønster

Slettvoll Vår/Sommer 2011:

Essex sofa i blå- og hvitstripete stoff. Foto: Slettvoll
Maud bok- eller vitrineskap og Dorian stol. Foto: Slettvoll
Oldham benk/sidebord Foto: Slettvoll
Mørkt og lyst i skjønn forening, i trygge, fargeekte stoffer. Foto: Slettvoll
Bogani utemøbler i polyetylen. Foto: Slettvoll
Savile bord med Speranza stoler. Foto: Slettvoll
Mørke puter + lys sofa = Potensiell katastrofe. Foto: Produsenten