De fleste induksjonstoppene har en boost-funksjon. Praktisk når du lager mat, men ikke alle gryter og panner tåler tempoet. Foto: Colourbox.com
De fleste induksjonstoppene har en boost-funksjon. Praktisk når du lager mat, men ikke alle gryter og panner tåler tempoet. Foto: Colourbox.comVis mer

Vær forsiktig med boost-funksjonen på induksjonstoppen

Kan få gryter og stekepanner til å slå seg.

Rundt halvparten av nordmenn har induksjonstopper på kjøkkenet. Den smarte teknologien har gjort det raskere og enklere å lage mat, men som med flere andre nyvinninger kommer den også med enkelte utfordringer.

– Det hender vi får henvendelser om gryter eller stekepanner som slår seg. Dette er nesten utelukkende i sammenheng med for rask oppvarming med induksjon, sier Gro Flisnes, merkevareansvarlig for Høyang-Polaris i Norge, til DinSide.

Les mer om fordeler og ulemper ved induksjonsovn.

Boost-knapp

- Blir platen for varm - for fort - kan gryter og panner slå seg, advarer Gro Flisnes. Foto: Elisabeth Dalseg
- Blir platen for varm - for fort - kan gryter og panner slå seg, advarer Gro Flisnes. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Problemet oppstår stort sett med utålmodige kokker, som vil booste oppvarmingsprosessen, forteller Flisnes. De fleste induksjonstopper har nemlig en boost-knapp, som lar det gå ekstra fort å varme opp maten.

– Når metallet i pannen blir varmt vil det utvide seg noe. Når det får nok tid på seg, vil det utvide seg utover og oppover i sidene. Men går det for fort kan du risikere at pannen slår seg, og buer enten innover i pannen - eller nedover mot platen.

Resultatet er uansett det samme: Går dette for fort, vil det ikke trekke seg tilbake igjen når pannen blir avkjølt. Og om bunnen på stekepannen eller gryten ikke er flat, vil du ikke kunne bruke den mer, fordi induksjonsovnen er avhengig av kontaktflate for å varme opp maten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Flisnes er det gryter og panner i aluminium som er mest utsatt. Jerngryter synes å takle rask oppvarming bedre.

Vær obs på "gammeldagse" komfyrer også

Selv om Høyang-Polaris har fått flere henvendelser etter at induksjonen ble lansert, er det ikke noe nytt problem. Selv har vi slått en stekepanne etter at vi satt på feil plate på en klassisk komfyr med vanlige kokeplater, og den tomme stekepannen poppet etter å ha blitt alt for varm.

Om det er noen sammenheng mellom tom panne og at den slår seg, vet ikke vi svaret på, men det vet kanskje dere? Har dere noen erfaring med at gryter blir ødelagt på komfyren, og eventuelt noen råd for å unngå det? Del med oss og andre lesere i debatten.