Boligselgerne må nå stå på mer enn før for å få solgt boligene sine. Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Boligselgerne må nå stå på mer enn før for å få solgt boligene sine. Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Utnytt selgers svakheter

BOLIG: Boligprisene synker, og meglerne sliter med salget. Vi har tipsene til hvordan du kan gjøre et godt kjøp i dagens trege marked.

At boligmarkedet har endret seg fra i vår til i høst er det liten tvil om. Prisene går nedover, og til og med eiendomsmeglerne vedgår at salget går tregere enn før.

- Salget går ikke like fort som det gjorde i vår. Nå må vi gjerne annonsere en bolig for salg både to og tre ganger, sier Stein Vaagan, faglig leder i Exact eiendom.

- Bråstopp i markedet

Aftenposten skrev sist uke om bråstopp i boligmarkedet. Avisen har fulgt 100 boliger som ble lagt ut for salg i høst. Etter to uker var bare 55 av boligene solgt. 41 boliger var annonsert flere ganger, og hele 33 av de 55 boligene ble solgt under takst

Aftenposten skrev i samme artikkel at en Frogner- leilighet verdsatt til 3,5 millioner kroner, ble solgt til 700.000 kroner under takst.

Vinn budrunden

Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du vinner budrunden. I den artikkelen skriver vi også om hvordan du vinner budprosessen i et rolig marked.

DinSide har snakket med flere meglere og med leder av Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, for å finne ut hvordan markedet fungerer per i dag, og hvordan du som skal kjøpe bolig kan gjøre et best mulig kjøp. Rådene vi her gir deg er basert på opplysninger fra disse kildene, og på egen kjennskap til markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Bør du kjøpe nå?
  - Har du tenkt å kjøpe bolig, er det ingen grunn til å vente. De siste åra har vi alltid hatt en prisstigning i januar/februar, blant annet fordi det er mange kjøpere på markedet på nyåret, sier Stein Vaagan i Exact eiendom.

  - Jeg tror nedgangen vil vedvare ut februar, men våren er en heit periode hvert år. Det skyldes at de fleste barnefamilier vil flytte før de begynner på et nytt skoleår. Mitt råd er derfor at du ikke bør handle om våren om du ikke må, sier Peter Batta.

 • Ikke bli skremt av taksten.
  Selv om taksten virker høy, er det ingen grunn til å ikke gå på visning. De som kjenner markedet hevder at takstene henger litt etter prisutviklingen. Det betyr med andre ord at en bolig godt kan bli solgt til under takst. Aftenpostens undersøkelse viste jo også at 33 av 55 boliger ble solgt til under takst.

  - Takstmennene henger litt etter, og dermed er noen boliger taksert for høyt, sier Stein Vaagan i Exact.

  Peter Batta bekrefter også at takstene nå ofte er for høye i forhold til markedspris.

 • Er boligen blitt annonsert tidligere?
  For å finne den best mulige budgivingstaktikken er det viktig å kartlegge selgers svakheter. Det første du må finne ut er om boligen nå er annonsert for salg for første gang, eller om selgeren er inne i andre eller tredje annonseringsrunde.

  Er boligen annonsert flere ganger, er det stor sannsynlighet for at selger begynner å bli litt svett. For det første koster en annonserunde i Aftenposten gjerne 10.000 kroner. For det andre kan selger begynne å tvile på at han får solgt hvis han må annonsere mye. Dette kan igjen gi lavere prisforventninger.

  - Det er klart at en selger som allerede har kjøpt nye bolig, og som er inne i andre eller tredje annonseringsrunde, er mer hissig på å selge enn andre, sier presseansvarlig i Notar eiendom, Eivind Rodem.

  Du kan spørre megleren hvor mange annonseringsrunder det har vært på boligen.

  Analysér også salgstidspunktet. Legges boligen ut for salg i romjulen, eller i andre dødperioder, er det mye som tyder på at selgeren er avhengig av å selge akkurat nå, og derfor kan godta et lavere bud.

 • Har selger kjøpt ny bolig?
  Finn ut hvorfor boligen skal selges. Skal selger flytte inn hos sin nye samboer, eller har han kjøpt ny leilighet selv? Poenget er å finne ut om selger har nye boutgifter som han betaler på eller ikke. En selger som har kjøpt ny, dyr bolig, er høyst trolig lite interessert i å betale på to boliger over mange måneder. Dermed kan det være at han er villig til å inngå kompromisser.

  - De fleste som har kjøpt bolig, er ivrige på å få selge, men ikke til enhver pris, sier Eivind Rodem i Notar.

  Selger er ofte til stede på visningen, og du kan spørre ham hvorfor boligen skal selges.

 • Må du by på mandag?
  Ifølge Peter Batta i Huseiernes Landsforbund tar det nå 10 dager lenger å få solgt en bolig nå enn det gjorde i vår. Han råder folk til å ta seg tid til å finne ut om de virkelig liker en bolig før de byr på den. Du kan jo for eksempel gå på to visninger av samme bolig.

  Stein Vaagan i Exact eiendom sier det nå tar 5 dager å selge en bolig som det i vår tok bare en dag å selge.

  - Boliger som i vår ble solgt på mandag, bruker vi nå hele uka på å få solgt. Noen tar det lenger tid med. Det betyr at kjøperne kan bruke litt mer tid til å tenke seg om, sier Vaagan.

 • Tid for skambud?
  For første gang på lenge har vi et boligmarked som en rekke eksperter karakteriserer som ”kjøpers marked”. Betyr det at vi kan håpe på å få tilslag på et skambud?

  - Du kan neppe gjøre et kupp ved vinne frem med et ”skambud”. Finn heller ut hva tilsvarende leiligheter er blitt solgt for, slik at du får en pekepinn på hva du kan vinne frem med, sier Vaagan i Exact eiendom.

  Peter Batta råder boligkjøpere til ikke å by over takst.

  - Du må gjerne prøve deg med bud under taksten, i og med at ikke alle takstene er nedjustert. Gi maks takst. Finner du en bolig du bare ha, kan du være nokså sikker på å vinne frem hvis du byr over takst, sier Batta.

  - Å by mer enn takst er ikke så vanlig nå som før. Byr du takst er selger oftest fornøyd, sier Eivind Rodem i Notar eiendom.