Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Utnytt selgers svakheter

Nå er vi nærmere kjøpers boligmarked enn vi har vært på lenge. Vi viser deg hvordan du kan utnytte markedssituasjonen.

Vanligvis er våren sesong for prisstigninger på boligmarkedet. Men i år snudde markedet mot nedgang i mai. Les mer om vårens prisnedgang her.

Både Aftenposten og Nettavisen gjennomførte i juni undersøkelser av boligmarkedet som viste at prisene var på vei ned. Det tar lenger tid å selge en bolig nå enn før, og færre blir solgt over takst. Peter Batta i Huseiernes Landsforbund hevder at halvparten av alle boliger i Oslo nå selges under takst.

"Nå kan du gjøre et boligkupp", skriver alle aviser. Men hvordan?

Vinn budrunden

Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du vinner budrunden. I den artikkelen skriver vi også om hvordan du vinner budprosessen i et rolig marked.

Her er flere tips til hvordan du bør opptre for å få gjort et godt kjøp. Rådene er basert på opplysninger fra diverse eiendomsmegleree, leder i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, og på egen kjennskap til markedet.

 • Bør du kjøpe nå?
  Ekspertene er uenige om hva som vil skje med boligprisene fremover. Mange spår at den voldsomme prisstigningen vil avta. De fleste mener likevel at pressområder, som landets største byer, vil få en moderat, men jevn prisstigning i årene som kommer.

  "Kjøp for å bo, ikke for å investere", sier ekspertene, og mener du bør ha et noenlunde langsiktig perspektiv når du kjøper.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Mye tyder også på at sensommeren og høsten er gode tider for å kjøpe bolig.

  - Våren er en heit periode hvert år. Det skyldes at de fleste barnefamilier vil flytte før de begynner på et nytt skoleår. Mitt råd er derfor at du ikke bør handle om våren, men om høsten, sier Peter Batta.

 • Ikke la taksten styre
  Selv om taksten virker høy, er det ingen grunn til å ikke gå på visning. De som kjenner markedet hevder at takstene henger litt etter prisutviklingen. Og de siste månedene har vi sett en prisnedgang. Henger takstene etter, betyr det med andre ord at en bolig kan bli solgt under takst.

  - Takstmennene henger litt etter, og dermed er noen boliger taksert for høyt, sier Stein Vaagan i Exact eiendom.

  Peter Batta bekrefter også at takstene i perioder med prisnedgang ofte er for høye i forhold til markedspris.

  Heller ikke prisantydning bør styre ditt bud. Hvilken pris som blir satt på en leilighet, kan være svært vilkårlig. Her leser du mer om sprikende verdivurderinger.

 • Er boligen blitt annonsert tidligere?
  For å finne den best mulige budgivingstaktikken, er det viktig å kartlegge selgers svakheter. Først bør du finne ut om boligen er annonsert for salg for første gang, eller om selgeren er inne i andre eller tredje annonseringsrunde.

  Er boligen annonsert flere ganger, er det stor sannsynlighet for at selger begynner å bli litt svett. For det første koster en annonserunde i Aftenposten gjerne 10.000 kroner. For det andre kan selger begynne å tvile på at han får solgt hvis han må annonsere mye. Dette kan igjen gi lavere prisforventninger.

  - Det er klart at en selger som allerede har kjøpt nye bolig, og som er inne i andre eller tredje annonseringsrunde, er mer hissig på å selge enn andre, sier presseansvarlig i Notar eiendom, Eivind Rodem.

  Meglerene forteller hvor mange annonseringsrunder det har vært på boligen, hvis du spør.

 • Analyser salgstidspunktet.
  Legges boligen ut for salg nå i fellesferien, eller i andre dødperioder, er det mye som tyder på at selgeren er avhengig av å selge akkurat nå. Kanskje han derfor vil godta et lavere bud?
 • Har selger kjøpt ny bolig?
  Finn ut hvorfor boligen skal selges. Skal selger flytte inn hos sin nye samboer, eller har han kjøpt ny leilighet selv? Poenget er å finne ut om selger har nye boutgifter som han betaler på, eller ikke. En selger som har kjøpt ny, dyr bolig, er trolig lite interessert i å betale på to boliger over mange måneder. Dermed kan det være at han er villig til å inngå kompromisser.

  - De fleste som har kjøpt bolig, er ivrige på å få selge, men ikke til enhver pris, sier Eivind Rodem i Notar.

  Selger er ofte til stede på visningen, og du kan spørre ham hvorfor boligen skal selges.

 • Tid for skambud?
  For første gang på lenge har vi et boligmarked som en rekke eksperter karakteriserer som ”kjøpers marked”. Betyr det at vi kan håpe på å få tilslag på et skambud?

  - Du kan neppe gjøre et kupp ved vinne frem med et ”skambud”. Finn heller ut hva tilsvarende leiligheter er blitt solgt for, slik at du får en pekepinn på hva du kan vinne frem med, sier Vaagan i Exact eiendom.

  Peter Batta råder boligkjøpere til ikke å by over takst.

  - Du må gjerne prøve deg med bud under taksten, i og med at ikke alle takstene er nedjustert. Gi maks takst. Finner du en bolig du bare ha, kan du være nokså sikker på å vinne frem hvis du byr over takst, sier Batta.