Planter er veldig glad i regnvann. Spar på det! Foto: Colourbox.com
Planter er veldig glad i regnvann. Spar på det! Foto: Colourbox.comVis mer

Utnytt regnet

Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

En ting er sikkert og visst: Solen har glimret med sitt fravær denne sommeren, i alle fall i store deler av landet. Hvis vi ser på perioden fra januar til juni var nedbøren i Norge 140 prosent av normalen. Dette er den 6. våteste perioden siden 1900!

Men selv om sol og sommer lar vente på seg skal du ikke la frustrasjonen ta helt overhånd. For du kan utnytte vannet som plasker ned.

Det er for eksempel ingen dum idé å sette store bøtter og baljer under takrennene og samle regnvannet, og senere bruke det til å vanne husets blomster og planter.

Misunnelig på naboens plen?

Bare en plante som ikke liker regnvann

Planter vannes stort sett med vann fra springen, men de ser ut til å foretrekke regnvann.

- Dette gjelder så og si alle planter med unntak av tomatplanter, som kan få sykdommen griffelråte, sier Jesper Carl Corfitzen, landskapsarkitekt hos danske Haveselskabet, ifølge Alive.dk.

Etter at regnvannet er samlet i store kar, la det stå i solvarmen noen dager før du vanner plantene. Husk at plantene ikke liker for kalt vann, da kan de få sjokk!

Les også: Dropp hagestellet - følg trenden og la det gro!

Led vannet vekk

Det er flere ting du kan gjøre for å sikre deg at regnet ikke oversvømmer hagen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du kan for eksempel snu takrennene og lede vannet ut i et ”regnvannsbed”: Grav et hull og fyll det opp med grus og jord. Her kan du også plante noen spesielle planter som kan tåle ekstreme forhold – som store mengder vann. Vannet kan også ledes til grøfter som anlegges i hagen eller bare til en fordypning i hagen, sier Corfitzen.

Husk at planter trives ikke om de blir stående i vann. De kan dø av det. Det gjelder også busker og trær. Corfitzen tipser om å grave en renne i hagen, som leder vekk vannet.

- Det kan være en god ide å koordinere dette med naboene, sier han.

Hvem er sjef i hagen?

Kilde: Baerumhagelag.no