Utleie: Tjen penger på budrunde

BOLIG: Flere og flere byr over prisantydningen når de vil leie en leilighet eller enebolig. Du som bor i et attraktivt strøk, kan på denne måten håve inn tusenlapper. Prisen kan bli ustabile leietakere.

Du har vært huseier en tid, og vil leie ut den ledige leiligheten for å få råd til drømmebilen. Eller du har akkurat kjøpt en gedigen enebolig, og vil leie ut sokkelen for å finansiere kjøpet.

Adressemakt

Bor du i det riktige strøket og har den riktige adressen, viser det seg at det er enkelt å selge boligen. Dermed blir det også problemfritt å leie den ut.

DinSide vet at flere av eiendomsmeglerne som opererer i utleiemarkedet kjører budrunder på populære utleieboliger. Også endel private utleiere har i det siste begynt å gjøre dette.

I Oslo er gatene rundt Kuba på Grünerløkka og gatene rundt Vestkanttorget på Majorstua strøk hvor boligeierne sitter med de fleste kortene. I de hippe strøkene behøver utleiere ofte ikke engang å forsøke å få i gang en budrunde. Folk byr over uten å nøle.

Ikke ulovlig

- Juridisk er dette fullt lovlig. Den nye Husleieloven inneholder riktignok en paragraf om at rettsapparatet kan redusere husleien dersom den er mye høyere enn markedsleien generelt. Foreløpig har paragrafen nesten ikke blitt benyttet, sier megler Mads Babic hos Utleiemegleren i Oslo.

Husleieloven sier følgende: "Retten kan efter krav fra en leier sette leien ned til et beløp som efter rettens skjønn er rimelig, i fall den finner at utleieren krever eller mottar en leie som står i misforhold til verdien av den leilighet eller det rum som det gjelder".

Antagelig vil få av de som byr over prisantydningen klage leien inn for domstolene. Klager kommer gjerne i forbindelse med en plutselig heving av husleien.

Ikke himmelhøyt

Likevel er det slett ikke sikkert at en himmelhøy leie er gunstig. Du får inn mer penger, men kan risikere at leieboerne flytter etter kort tid.

- Byr en person nesten dobbelt så mye som prisantydningen, får vedkommende gjerne leie leiligheten. Men er prisen for høy i forhold til normen i markedet, vil han antagelig raskt være på jakt etter en billigere bolig, sier leder Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Huseiernes Landsforbund råder medlemmene til å ta 100 kroner per kvadratmeter per måned i leie, pluss/minus 30 prosent etter standard og beliggenhet.

- Huseierne står fritt til å sette leien selv. Men jeg har selv opplevd at nyskilte menn nærmest gråt for å få betale dobbelt så mye som jeg ville ha i leie for hybelleiligheten. Jeg takket nei fordi jeg ikke ville ha et ustabilt leieforhold, forteller Batta.

Sosialklientene byr mest?

Utleiemegleren bedyrer at de ikke kjører budrunder.

- Vår erfaring er at de som byr veldig høyt, har godt med penger akkurat da. På lengre sikt er det ikke sikkert de kan betale leien. Av og til er det slik at sosialklientene byr mest, mener Mads Babic.

En måte å sikre seg på, er å foreta en kredittsjekk av leietakeren.

Babic frykter ellers at den tida det tar å finne en ny leieboer vil være kostbar for utleierne.

- Dersom du leier ut en leilighet til en tusenlapp over markedsleien og leieboeren flytter, kan det ta en måned å få inn en ny leieboer. En måned uten leieinntekter kan koste deg mer enn du tjener på den høye leien. Tapet kan det ta opptil et år å tjene inn, skisserer Mads Babic.

Konklusjon: Ingen kan hindre deg i å kjøre en budrunde når du skal leie ut bolig. Du kan få en romsligere økonomi. Men vinninga kan gå opp i spinninga dersom leieboerne flytter fra leiligheten etter kort tid.

Les våre tidligere artikler:

Tips for utleie
Hvilke boligtyper passer for deg?
Lei ut skattefritt i inntil 12 måneder
Test: Hvem vinner hybeljakten?