Utelamper med sensor?

I stedet for å konkurrere med månen kan du få lyset til å gå på av seg selv når det skal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utelys er greit å ha når du skal låse opp garasjen, finne porten eller andre utfordringer som blir vanskelig i mørket. Men hvordan? Hvilke alternativer har du?

Alle automatiske systemer kan gjøres svært enkle eller komplisert og involvere ingeniører, programmerere og elektrikere. Prisforskjellen blir deretter.

Er det mye å spare på sensorstyrt utelys?

Hvis du lar utelyset stå på hele året og har tre 60 watts pærer blir det 8766 (timer i ett år) x 180 (tre 60 watts pærer) = 1577,88 Kw/t. Med en gjennomsnittlig strømpris på 50 øre pr Kw/t betaler du 789 kroner for at kråka skal ha det både varmt og lyst.

Er man fornuftig og slår av utelyset mellom 23 og 07 om morgenen sitter man igjen med en strømutgift på en tredjedel av dette: 263 kroner i året.

Bruker du sparepærer i stedet blir kråka skuffet, men du blir litt rikere: med tre 11 watts sparepærer bruker du 145 kroner i strøm ved å la lyset stå på hele døgnet i et år. Har du på lyset bare om natten blir strømforbruket 48 kroner.

Har du derimot fullt flomlys med tre 500 watts lyskastere koster det 2192 kroner i året med lys bare om natten og 6575 hvis du lar det stå på døgnet rundt.

Med sensorstyrt lys som bare lyser opp 1 time i løpet av døgnet blir strømutgiftene per år for de tre eksemplene over henholdsvis 33 kroner for 3 x 60 watts pærer, 6 kroner for tre sparerpærer på 11 watt og 274 kroner for flomlyset på 3 ganger 500 watt.

Du skal med andre ord opp i ganske store installasjoner for at innsparingen skal monne.

Men likevel...

Det økonomiske er altså ikke den store motivatoren, men det er flere andre grunner til at det kan være aktuelt med sensorstyrt utelys.

Først og fremst kan det som nevnt innledningsvis være både praktisk og hyggelig å bli møtt med opplyst garasje, oppkjørsel og inngangsparti når du kommer hjem etter mørkets frambrudd. Samtidig vil du ikke lyse opp hele området kontinuerlig.

Dessuten er det en viss underholdningsverdi i systemer som gjør ting av seg selv, etter dine instrukser.

Så hvilke alternativer finnes for sensorstyrt utelys?

Alt i ett

 Foto: Biltema
Foto: Biltema Vis mer


Det aller enkleste er å kjøpe en eller flere utelamper med innebygd sensor. Disse får du i alle større lampebutikker og hos dingsebutikker som Clas Ohlson og Biltema.

Prisene varierer sterkt, fra en hundrelapp hos Biltema for en sort eller hvit 200 watts lyskaster og oppover avhengig av design og kvalitet.

Vil du beholde de lampene du allerede har finnes det to alternativer. Den ene er at du setter inn lyspærer med innebygd sensor. Disse finnes i flere varianter og prisnivåer. Vi har sett sparepærer med sensor til 249 kroner for en 15 watts utgave hos Lampetorget og en pakke med tre stykker på 11 watt til 199.- hos Lampemagasinet. Du finner også mange tilbud i mellom disse.

image: Utelamper med sensor?


Om pærer med innebygde sensorer skal fungere avhenger av hvordan lampen er konstruert. Hvis den begrenser hva sensoren oppfatter risikerer du at løsningen ikke fungerer slik du ønsker.

Separat sensor

 Foto: Clas Ohlson
Foto: Clas Ohlson Vis mer
image: Utelamper med sensor?


I andre tilfeller kan det være at lampen ikke skal plasseres der bevegelsen skjer. Da kan det være en bedre løsning med en separat sensor som styrer en eller flere vanlig lamper. Dette krever installasjon og etter regelverket skal slikt utføres av elektriker.

Er du først inne på denne galeien kan du velge mer avansert utstyr som oppfører seg mer intelligent. Et problem med de enkle variantene er at de slår på lyset når de registrerer en bevegelse, så står lyset på i forhåndsinstilt tid og så slukker det. Da må du vifte med armene for å trigge den på nytt hvis du ikke er ferdig med dine gjøremål som trenger lys.

De mer intelligente løsningene registrerer den første bevegelsen og slår på lyset, men de fortsetter å registrere videre bevegelser og slår seg ikke av før den forhåndsinstilte tiden har gått etter den siste bevegelsen.

Slike finesser må du altså betale mer for.

En rimelig bevegelsessensor koster en drøy hundrings hos Biltema. Skal du ha mer avansert utstyr kan du ta kontakt med installatører.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!