Utedo

Måtte lykken din gro, som gresset bak do...


Fordeler

Utedoen passer for de fleste. Den krever verken strøm eller vann - kun et egnet sted å plassere det lille annekset på. Den tradisjonelle utedoen er også, om riktig laget, den aller letteste å vedlikeholde. Utedoen befinner seg som regel et stykke fra selve hytten, og består av et lite uthus, som har en dobenk med et passende hull i, og fritt fall noen meter ned. Er fallet langt nok, og hytten ikke alt for ofte i bruk, kan det være tilnærmet vedlikeholdsfritt.

Bøtte på utedoen? Trykk her for å lese mer om biotoalett-løsningene.


Ulemper

- Men det største aberet med utedo, er at man stort sett må ut av huset for å nå det. Helt greit på en solskinnsdag på Sørlandet, men kanskje ikke fullt så koselig midt på natten, på høyfjellet, i minus 25 grader. Og selv om gresset, ifølge det gamle barnerimet, gror fint bak do, lukter det ikke akkurat blomster. Men er utedoen riktig laget og med god nok ventilasjon i riktig retning (det vil si ut på nedsiden) bør det ikke være så alt for ille.

Ubehaget med lukt minker i takt med temperaturen - så jo kaldere, jo bedre for fine neser. Skal du anlegge en utedo, pass derfor på at den står et skyggefullt sted.

En annen, og langt mer alvorlig, ulempe med utedo er om det er tilsig i grunnen (fra selve utedoen om du har fritt-fall-varianten, eller fra tømmingsstedet om du har bøtte på utedoen) - og det er drikkevannkilder i nærheten. Dette er stort sett ikke noe problem for dem som har utedoen, da stort sett alle har ordnet seg slik at eventuelt sig går vekk fra hytten og drikkevannet - men det kan være problematisk for eventuelle nybygg.

Skal du anlegge en utedo bør du få kartlagt dette før du setter i gang. Ta kontakt med plan- og bygningsetaten i kommunen din for informasjon og veiledning.

Pris

Prisen på utedoen, om du skulle velge denne løsningen, kan variere, alt etter krav til komfort og isolering. Selve skuret kan du bygge av rekved eller materialer du har liggende - eller du kan gå for et av byggesettene på markedet. Det samme med selve toalettsetet - du kan bygge en benk selv - eller gå for en litt mer fancy løsning med ordinært toalettsete.

Utedoen blir altså omtrent så dyr som du gjør den til selv.