Ovnen som er bygget fast, følger med. Det gjør det frittstående kjøleskapet også. Men vaskemaskinen kan du se langt etter ... Foto: colourbox.com
Ovnen som er bygget fast, følger med. Det gjør det frittstående kjøleskapet også. Men vaskemaskinen kan du se langt etter ... Foto: colourbox.com Vis mer

Ut med kjøkkenøya

Men stort og lyst vil vi ha det.

Publisert
Sist oppdatert

Noen formulerer seg mer enn svulstig, andre bruker ord du ser igjen, igjen, og igjen.

I norske boligannonser finner vi for eksempel klassiske og herskapelige leiligheter i fasjonable strøk, mens innholdsrike og barnevennlige boliger gjerne ligger i rolige gater. Og selv i de mest nedbørsintense deler av landet finner vi lyse og solrike eiendommer.

TEST DEG SELV: Avslører du meglerspråket?

Gjengangere, javisst

Men hvilke ord går oftest igjen når boligen skal beskrives? Vi har ikke sett noen norske undersøkelser, men det svenske boligannonsenettstedet Bovision.se har gjort en undersøkelse på meglerspråket i svenske boligannonser.

De har analysert seg frem til hvilke ord som blir mest brukt ved å gå gjennom et utvalg på en halv million ord fra mer enn 11.000 ulike boligannonser fra hele Sverige i januar i år. (Ord som her, og, når etc. er selvsagt luket ut.)

- Følelse og livsstil er gjennomgående viktigere enn praktiske sider ved boligen, kommenterer Ulf Magnusson, VD ved Bovision i en melding om undersøkelsen.

Det blir altså brukt vel så mye plass og mange ord på å beskrive boligen og omgivelsene med adjektiver, enn å beskrive det faktiske innholdet i boligen.

Tjen på at boligen øker i verdi, uten å selge

Her er topplisten

Nedenfor finner du topp ti over svenske megleres favorittord når de skal beskrive boligen. Mange av ordene er ganske intetsigende. Men noen av ordene blir ikke brukt på samme måte på norsk, og det er heller ikke gitt at en norsk liste ville blitt lik.

 1. Stor
 2. Lys
 3. Vakre
 4. Åpen
 5. Bra
 6. Høyt
 7. Fin
 8. Herlig
 9. Romslig
 10. Trivelig
Både heis og hage taper dessuten for balkong når det gjelder hyppighet.

Gjør du det bedre selv? Ti tips til deg som vil selge boligen på egen hånd

Er ikke dette like hett lenger?

Boligselgere og -kjøpere, såvel som meglere, er også utsatt for motens lunefulle svingninger. Her er ord som har vært i vinden de seneste årene, men som ikke finnes på topplistene. Kanskje er dette et tegn på at disse motelunene er på vei ut, eller ikke får fotfeste som begrep?

 • Kjøkkenøy
 • Walk-in-closet
 • Hjemmekino
 • Master bedroom
 • Fondvegg

Ikke-engelske språkvarianter er mer populære (eksempelvis garderobeskap/garderobeplass og soverom).

Er du nysgjerrig på hele språkundersøkelsen, finner du den som PDF her.

Selge? Godt råd: Spioner på megleren før du velger

Ikke bare språklige grep

Det er ikke bare språket som bærer frukt når meglere boltrer seg med prospekter og annonser. Også i bildene finner vi - bokstavelig talt - frukter. Meglerkjeden Krogsveen kan for eksempel finne på å plassere en grønn lime på de merkeligste steder. Hvorfor får du vite mer om her: Hva gjør en lime på badet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer