Høye strømpriser har kommet for å bli. Men med riktig avtale og smart strømbruk trenger du ikke bli ruinert. Foto: Colourbox
Høye strømpriser har kommet for å bli. Men med riktig avtale og smart strømbruk trenger du ikke bli ruinert. Foto: ColourboxVis mer

Ustekveikja øker årsgebyret med 297 prosent

Men kundene kan få billigere strøm, om de følger med.

De siste vinterne har fått flere norske strømkunder til å følge nøye med på strømprisene. En av våre lesere reagerte kraftig da han fikk melding fra Ustekveikja Energi denne uken:

– De legger ned strømavtalen Markedskraft lavpris, som har årsgebyr på 136 kroner og overfører kundene til strømavtalen Direkte innkjøpspris som har månedsgebyr på 45 kroner (årsgebyr 540 kroner), skriver han i en e-post til DinSide.

Skiftet skal ha effekt fra 1. juni, med to ukers varsel.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut med vår strømkalkulator

Gunstig for strømflinke kunder

Er du flink til å lese av strømmåleren, vil du kunne få lavere strømregninger, forklarer Gaustad. Foto: Ustekveikja Energi
Er du flink til å lese av strømmåleren, vil du kunne få lavere strømregninger, forklarer Gaustad. Foto: Ustekveikja Energi Vis mer


Ifølge Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi, vil ikke denne avtalen bli dyrere for kundene, om de er flinke til å justere strømforbruket sitt. Snarere tvert imot.

- Det som er cluet med direkte innkjøpspris er at man kan måtte unngå å betale strømprisene når de er på det høyeste, sier Gaustad til DinSide.

Forskjellen på de to avtalene, i tillegg til gebyret, er måten strømmen blir avlest på, og hvilken pris per kWh man får.

Med Markedskraft lavpris måles strømmen utifra et gjennomsnittsforbruk, og månedlig gjennomsnittlig spotpris. Med Direkte innkjøpspris er målingen mer nøyaktig. Nettselskapet leser av hvor mye Ustekveikjas kunder bruker når, og så beregnes prisen per kWh utifra et standard forbruksmønster. Man får imidlertid glede av svingninger i strømprisene gjennom dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil imidlertid fortsatt være et snitt. Altså snittet av hvor mye Ustekveikjas kunder bruker når. Men er du borte i en periode, kan du lese av måleren og melde dette inn.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide.

Et skritt på vei mot smarte strømmålere

AMS, eller timesmålere, vil gi bevisste strømkunder den innsparingen de fortjener. Denne er fra Fortum. Foto: Fortum
AMS, eller timesmålere, vil gi bevisste strømkunder den innsparingen de fortjener. Denne er fra Fortum. Foto: Fortum Vis mer


Overgangen til den nye strømavtalen er et skritt mot enda mer nøyaktig strømmåling, forklarer Gaustad.

- NVE har som mål at alle brukere i Norge skal ha AMS (avansert målerstyring, eller såkalt timesmåler eller smart strømmåler, red.anm.). Dette vil bety at man kan hente inn strømforbruk time for time. Per i dag, er det månedssnittet som vises på faktura, uavhengig av når du har brukt strømmen.

Ifølge Gaustad har de mange kunder som er opptatt av å få riktig pris i forhold til markedspris. Dette vil de få nå.

- Med AMS vil man få det ned til timesforbruk. Dette er også direkte innkjøpspris. Vi innfører den allerede nå, selv om vi ikke får det ned på enkeltkundenivå før vi får de nye målerne.

Selve avtalen og skiftet er også gjennomgått av Forbrukerombudet, forklarer Gaustad.

- Vi har avklart dette med Forbrukerombudet, at de få som var igjen på den avtalen ble overført til innkjøpspris. Det er ingen vestentlige endringer unntatt månedsgebyr - men det sparer man fort inn om man er opptatt av pris og leser av måleren ofte. Og slike kunder har vi jo, avslutter Gaustad.

Les mer om smarte strømmålere, AMS: Timesmålere kutter strømregningen