- Urimelig høy andel skader på varmepumper

Antallet innmeldte skader på varmepumper økte i 2010.

Antall varmepumpeskader økte med 25 prosent fra 2009 til 2010. Foto: Colourbox.com
Antall varmepumpeskader økte med 25 prosent fra 2009 til 2010. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varmepumper blir stadig mer vanlig. Dessverre gjelder dette også for skadene. Det svenske forsikringsselskapet Folksam har ført skadestatistikk på varmepumper til svenske forsikringsselskaper fra 1999*, og i 2010 økte antallet innmeldte skader med hele 25 prosent.

- Folksams granskning viser at produsentene ennå ikke har løst problemet med den lave kvaliteten på varmepumper, og at skadebildet for 2010 fortsatt er bemerkningsverdig dårlig, skriver selskapet i en pressemelding.

I 2010 mottok Folksam rundt 7.000 skademeldinger, opp fra 5.500 i 2009. Folksam står imidlertid kun for en del av det svenske markedet. Siden selskapet startet skadestatistikken i 2009 har det blitt meldt inn drøye 80.000 skader.

Et sammendrag av testen, samt alle testrestultatene, finner du på Folksams nettsider

For dårlige deler

«Jeg synes dette er litt unyansert, og gir villedende informasjon.Trond Nessæter, salgs- og markedssjef for Bosch Termoteknik»


Selskapets miljøsjef, Karin Stenmar, er ikke nådig i sin kritikk av varmepumpeprodusentene.

- Det er en urimelig høy andel skader for såpass dyre, og ofte nye produkter, som skyldes at produsentene gir avkall på kvaliteten, sier Stenmar i en pressemelding. - Av statistikken kan man se at flere produkter har seriefeil. Jakten på billige komponenter er en viktig årsak til at kvaliteten er såpass dårlig. Det er på tide for bransjen å ta sitt ansvar og prioritere kvalitet fremfor for dårlige komponenter.

- For dårlige deler? De produsentene som står med mest skader her, IVT; Nibe; Thermia et cetera, er alle seriøse produsenter som gjør sitt ytterste for å ha minst mulig feil med pumpene sine, sier Trond Nessæter, salgs- og markedssjef for Bosch Termoteknik, til DinSide.

Bosch Termoteknik, som også står for IVT-varmepumpene, topper skadestatistikken i en rekke kategorier. Bare i fjor ble det for eksempel meldt inn mer enn 600 skader på modellen IVT 490, og 650 skader på IVT Greenline.

- Disse testene forholder seg kun til skadene, ikke til hvor mange pumper som er solgt av hver. Det har også mye å si i forhold til antall skader, sier Nessæter.

Gjør du din del for at den skal holde seg? Slik vedlikeholder du varmepumpen

Men produsentene må ta sin del av ansvaret for dette forholdet: Ifølge Folksam vil de ikke offentliggjøre salgsstatistikkene sine.

Nessæter anslår imidlertid at selskapet solgte rundt 50.000 av IVT Greenline HT+C7-modellen i Sverige, som står anført med 436 skader i fjor. - I forhold til volum som er solgt, synes jeg ikke disse tallene er så høye. Jeg vil tippe at feilprosenten for de fleste produktene på denne listen er langt under én, og det er ikke så galt.

Nessæter trekker frem Nibe, Thermia, Danfoss som seriøse produsenter som også selger store volumer i nabolandet.

- Man må regne med at det kan oppstå feil på kompliserte tekniske produkter; enten i produksjonen eller i montering. Det samme gjelder for eksempel biler. Det er tross alt menensker som produserer dem, og man kan gjøre feil.

Sjekk om du kan montere varmepumpe i kulda, eller bør vente til våren

Jobber med kvaliteten

For bransjen som helhet tror han at det er tull at man kutter i kvaliteten for å kutte kostnader.

- Har du en pumpe som har problemer, får du en misfornøyd kunde, og det er det jo ingen som er interessert i. På listene her ser jeg stort sett store aktører som har holdt på lenge, ønsker å være seriøse, og tar ære i å lage gode produkter.

Nessæter bekjent er heller ikke prisforskjellen på komponenter av ulik kvalitet nevneverdig stor. - For oss, og for de fleste andre på denne listen, betyr kvaliteten minst like mye som pris når vi skal velge deler.

Burde du ha varmepumpe? Vår smarte kalkulator regner ut om det vil lønne seg for deg

Har du problemer?

Har du problemer med varmepumpen din, bør du kontakte forhandler/installatør så fort som mulig slik at de har mulighet til å rette opp. Du kan reklamere på produktet i henhold til forbrukerkjøpsloven i inntil fem år. Enkelte produsenter har også egne garantiordninger som går utover dette, enten i type feil de fikser for deg, eller i antall år.

Du har imidlertid alltid krav på at forhandler eller produsent retter opp feil som oppstår før det har gått fem år.

- Bosch og IVT har en egen garanti som dekker alt som måtte skje med pumpen i fem år. Vi retter opp i det som er problemet, sier Nessæter.

Dog med ett unntak: Har noen fysisk prøvd å ødelegge varmepumpen må du nok ta forsikringen til hjelp.

*Listene er basert på skader som er innmeldt til Folksam, som anslår å ha rundt 25 prosent av det svenske markedet.