Urenslig med sengetøy i silke?

Det er lekkert og mykt - men blir det skikkelig rent i vask?

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes ingenting bedre enn å legge seg i nyvasket sengetøy. Veldig mange sverger til knitrende bommullssengetøy, mens andre er mer dekadente og har sengetøy i fin silke.

Silkesengetøy er mer eksklusivt, kjennes mykere mot huden, er mer behagelig i varme sommernetter, og regnes for å være hakket mer sexy enn bomullsvarianten.

Men det er slik at silkesengetøy må vaskes med spesialvaskemiddel på silkeprogram - et svært forsiktig program med lav vasketemperatur. Og blir sengetøyet da skikkelig rent?

Vi spurte Malin Skaar, leder i Lilleborgs forbrukerservice, en telefontjeneste for deg som har spørsmål rundt vask av tøy og hus.

- Silke vil ikke tåle 60 grader på vanlig program og med vanlig vaskemiddel. Man må derfor vaske silkesengetøy etter anvisning. Vanligvis sier den at silkesengetøyet skal vaskes på ull/silkeprogram som holder 30-40 grader, og med vaskemiddel for silke.

- Blir det skikkelig rent da?

- Silke slipper smuss lettere enn for eksempel bomull og blir normalt sett rent ved mer skånsom vask, forklarer Skaar.

Før du løper ut og kjøper silkesengetøy (eller bomullssengetøy), så husk at nytt sengetøy skal vaskes før det brukes. Det må gjøres for å fjerne eventuelle kjemikalier brukt i behandling og farging. Disse kan irritere huden din.

Må vaskes hver 14. dag

Uansett om du bruker bomullssengetøy (som skal vaskes på 60 grader) eller silkesengetøy bør du vaske sengetøyet hver 14. dag. I løpet av natten svetter vi en del, og vi mister også hudceller som fester seg i sengetøyet.

Et par andre smarte soveromstriks er å la sengetøyet lufte seg skikkelig før du rer opp. Når du står opp om morgenen bretter du dynen helt tilbake, åpner vinduet, og lar rommet få lufte seg i 5-10 minutter. Så rer du opp etter det.

Når du skifter sengetøy bør du også gi dyner og puter en skikkelig rist, helst utendørs. Har du en klesbanker, bruker du den til å slå løs, så du får ristet ut mest mulig støv.

Er det minusgrader ute, er det supert å henge dyner og puter ute til en skikkelig nedkjøling. Du kan også bruke fryseren til dette.

Husk at dynen og puten må vaskes jevnlig