Unngå ubudne gjester i påsken

Innbrudd er noe som skjer naboen, det. Eller? - Måtte det endelig bare være noe som skjer "alle andre" - men det er dessverre ikke noe man kan forsikre seg helt mot. Statistisk sett øker antall inbrudd med over 35 prosent i påsken.

Det er imidlertid et par enkle ting du kan gjøre for å minske sjansen for at akkurat din bolig blir neste stopp på listen for Kasper, Jesper og Jonathan.

Tyverialarm

Å installere en innbruddsalarm er nok den aller beste preventive løsningen. Ikke bare vil tyvene ofte gå forbi hus som er alarmmerket, men skulle de bryte seg inn vil de fort bli skremt bort - og ha kort tid på seg før vekterne kommer. Du slipper med andre ord ubudne gjester som spiser maten din og sover i sengen din.

Det kan imidlertid være vanskelig å få installert tyverialarm på kort varsel, men det er nok noe å tenke på i forkant av neste ferie? De fleste forsikringsselskaper vil også gi deg billigere premie, om du skulle velge å installere en tyverialarm.

Nødløsning: Selv om du ikke får installert tyverialarmen før du drar på påskeferie - bestiller du den nå kan det hende du får et lite alarm-klistremerke med en gang. Nettopp denne lille selvklebende lappen kan være nok til å skremme bort uærlige sjeler. Vil ikke alarmselskapet dele ut før de har installert? Spør naboen/kollegaen med tyverialarm om de har et lite klistremerke til overs.

Andre tiltak

 • Avbestill post og avis
  En stappfull postkasse, eller avisstabel på dørmatten er et rimelig opplagt signal om at boligeier er bortreist. Avbestill posten og avisen - eller be en god og pålitelig nabo/venn om å hente det hver dag. I områder med mye gratisaviser og reklame kan ofte dette være den aller beste løsningen. Det hjelper fint lite om du avbestiller Aftenposten og Dagens Næringsliv, hvis Avis1 eller tilbudsavisen fra SmartClub allikevel blir lagt på dørmatten.
 • Dører og vinduer:
  Du har vel ekstralås på alle ytterdører? Sørg for at alle låsene dine er forsikringsgodkjente; og at du har vinduslås/sikringer på de vinduer som har enkel atkomst. (Som en bonus får du lavere forsikringspremie om du har godkjente låser.)
 • Dynamikk:
  Sørg for at det ser ut som om det er bevegelse i boligen. Har du alliert deg med noen som skal hente post - tilby dem å bruke boligen litt: Kaste søppel, rote litt fra dag til dag, slik at det ikke ser helt statisk ut om man kan se inn, lage spor i sneen, lufte sengetøy. Setter du igjen en flaske vin og en lapp om at det er ost i kjøleskapet som gjerne må nytes på stedet, kan du jo håpe de tar deg på ordet. Har du noe hjelpen ikke har, er det bare å tilby dem fri tilgang: "Bare bruk PS2en min så mye dere vil; savner ikke du egentlig å spille piano; prøv min nye massasjestol; ta deg gjerne et langt bad - jeg har lagt frem håndklær..."

  Har du ingen som kan se etter boligen din? Ta en "alene hjemme" og lat som. Bruk tidsbrytere på lys og stereoanlegg, og ha gjerne en i hvert rom du bruker, slik at det ikke ser ut som om bare kjøkkenet blir brukt i påsken..