Unngå svarteper: Sjekk leiers økonomi!

Bor du nærheten av et universitet og har mulighet til å leie ut en hybel, eller en leilighet? Da er sjansen stor for at du sitter på en urealisert gullgruve. Er du smart behøver du heller ikke være redd for manglende betaling og bråk!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Med det stramme boligmarkedet kan du fort skaffe deg en kjærkommen, og i de fleste tilfellene skattefri, ekstrainntekt.

Husk at det ved studiestart vil være rundt 150.000 studenter på universiteter og høyskoler som ikke får plass i studentbolig.

Det bør du utnytte!

Hardt arbeidende studenter som sliter med å komme inn på boligmarkedet, betaler nemlig godt for å bo sentralt i de store byene. Tall fra Huseiernes Landsforbund viser at det i snitt betales rundt 2.500 kroner i måneden for hybler i Bergen, Trondheim og Stavanger. I Oslo er snittprisen rundt 3.750 kroner. Ved å leie ut rom og leiligheter du likevel ikke bruker, gjør du derfor både deg selv og studentene en tjeneste.

Ingen grunn til ikke å tørre!

I følge Huseiernes Landsforbund er deres erfaring at åtte av ti leieforhold gjennomføres uten problemer. Gjør du tingene riktig fra begynnelsen vil sjansen for at DU får problemer være svært liten.

Vi har tidligere fortalt deg hvorfor du bør leie ut til studentene, og ikke minst gitt deg gode tips for utleie.

Mange kvier seg imidlertid fortsatt for å leie ut. Mange lesere er tydeligvis svært redde for at de skal få en leieboer som ikke er betalingsdyktig. Ingen kan dessverre gardere seg 100 prosent mot det, men du kan komme svært langt på vei!

Kredittsjekk leietageren din!


For enhver utleier er det ingenting som er så irriterende at husleien ikke blir betalt i rett tid. Sannsynligheten for at leieren er en god eller dårlig betaler kan du imidlertid undersøke på forhånd.

Dette gjør du ved å foreta en kredittsjekk av den potensielle leietageren. Kredittsjekken vil avsløre om det er en dårlig betaler du holder på å få i hus.

Som utleier har du saklig grunn

For at du skal få en kredittvurdering fra et kredittopplysningsbyrå må du ha en saklig grunn. Du kan altså ikke be om informasjon om naboen, bare fordi du er så grenseløst nysgjerrig.

Å be om en kredittvurdering av en potensiell leietaker vil imidlertid bli ansett som en "saklig grunn".

Hva får du vite?

Fra kredittopplysningsfirmaet får du en samlet vurdering av den "omspurtes" økonomiske situasjon.

Firmaene henter informasjon fra Skattedirektoratet (ligningstallene), inkassobyråer, forliksrådet, løsøreregisteret (tvangspant) og folkeregisteret (adressestabilitet). Og på basis av disse opplysningene foretar de en samlet vurdering av personens kredittverdighet. I dette ligger også evnen og viljen til å betale regninger.

Si ifra på forhånd!

De fleste av oss har ved ulike anledninger blitt kredittsjekket. I praksis har du da fått informasjon om at det og det firmaet har hentet opplysninger om deg, og hvilke opplysninger som er hentet ut.

For at ikke dette skal komme som en total overraskelse på leietageren bør du derfor si ifra på forhånd.

Vil du lese mer om hvordan du foretar kredittvurderingen, og ikke minst hvor mye du må regne med å måtte betale for opplysningene, kan du trykke her.