Boliger skal energimerkes fra første juli, slik at du enkelt kan se hvilken bolig som vil få den laveste strømregningen. Foto: Tory Byrne
Boliger skal energimerkes fra første juli, slik at du enkelt kan se hvilken bolig som vil få den laveste strømregningen. Foto: Tory ByrneVis mer

Unngå strømsjokk i ny bolig

Kjøpe bolig? Snart blir det lett å se hvilke som har lavest strømregninger.

Fra 1. juli i år skal alle boliger energimerkes, akkurat slik som hvitevarer. I korte trekk vil dette si at alle boliger som selges eller leies ut etter 1. juli skal ha en egen energiattest som viser boligens energistandard, i en skala fra A til G, der A er best.

Å kjøpe og selge bolig for å kutte strømregningen vil nok bli en dyr affære, men planlegger du å kjøpe bolig, kan det være lurt å ha i bakhodet. Spesielt når du går på visninger og skal sammenligne ulike boliger. For strømregningen kan være veldig ulik for to tilsynelatende like boliger.

Fikk du sjokk av strømregningen?
Den kan utsettes - se hvordan.

Vil energimerket ha noe å si for prisen?

- Det er mye som kan påvirke prisen på en bolig, energiscore er bare en av faktorene, sier Roger Nyborg i NEF. Foto: NEF
- Det er mye som kan påvirke prisen på en bolig, energiscore er bare en av faktorene, sier Roger Nyborg i NEF. Foto: NEF Vis mer


Med sprengkulde og skyhøye strømpriser i mente, er det smart å gå for en energismart bolig dersom du skal kjøpe nytt. Men det er nærliggende å sette spørsmålstegn ved hvordan markedet vil reagere. Vil det bli uforholdsmessig mye dyrere å kjøpe en bolig som har en god energistandard enn en som ikke har det?

- Dette er helt avhengig av om hvordan markedet mottar det kravet om energimerkingen og bevisstheten rundt dette. Det kan slå ut i positiv retning for de boligene som har bra energiscore, mens de som er i den andre enden kan det slå ut motsatt på, sier Roger Nyborg, informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglingsforbund (NEF) til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han avventer veldig hvordan markedet vil reagere. Nå som vinteren akkurat har vært her, er høye strømregninger et tema, og i boligkjøpernes bevissthet.

- Spørsmålet er om denne bevisstheten er der i juli, sier Nyborg.

Han mener det er lite trolig at det vil få noen over natten-effekt. - Men at det vil ha en effekt på prisene over tid, tror vi på.

Så uansett om du skal kjøpe nå før ordningen trer i kraft, eller etter at boligeiere må energimerke boligene, vil det sannsynligvis lønne seg på sikt å velge en bolig med god energiscore.

Les mer: Slik energimerker du boligen din


Kjøpe ny bolig? Se våre sjekklister for:

  • Eneboliger og rekkehus
  • Leiligheter

  • Ordningen med energimerking av boliger skulle opprinnelig tre i kraft 1. januar i år, men er nå utsatt til 1. juli.

    Nye spilleregler i boligmarkedet

    Det er ikke bare energimerking av boliger som blir nytt fra 1. juli i år for deg som skal kjøpe bolig. I februar fastsatte Finansdepartementet endringer i eiendomsmeglingsforskriften om blant annet etterutdanning, utenlandsmegling og utleiemegling. Det som vel vil få størst betydning for deg som skal kjøpe ny bolig er en endring av 24-timesregelen.

    Les mer: Her er de nye budgivningsreglene.