Unngå momsbløff

KRONEKRØLL: Hva gjør du når håndverkeren er ferdig med jobben og regningen plutselig er 24 prosent dyrere enn du har fått beskjed om på forhånd? Vi har svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du bruke håndverkere til å bygge bolig, eller pusse opp boligen du allerede har?

Da har du sikkert fått høre skrekkhistorier fra både familie og venner.

Det skal du imidlertid ikke ta så tungt. Som i alle andre yrkesgrupper finnes det både gode og dårligere representanter for profesjonen. I tillegg er det enkelt å unngå de verste fallgruvene.

Trinn 1. Innhent alltid anbud

Innhent alltid tilbud fra flere aktører før du bestemmer deg for hvilken håndverker du skal bruke. Håndverkeren vil normalt komme på befaring og gi deg et skriftlig pristilbud. Husk at du også kan be om referanser.

Pristilbudet vil enten være en fastpris, eller et prisoverslag.

Husk at uansett hvilken type tilbud du får, så skal oppgitt pris overfor forbrukere ALLTID inkludere momsen på 24 prosent.

Prisen skal også inkludere eventuelle andre offentlege avgifter.

I frykt for skjulte ekstrautgifter er det mange som kvier seg for å godta et prisoverslag. Samtidig vil ofte håndverkerne foretrekke prisoverslaget framfor en fast pris, spesielt dersom oppdraget er stort.

Insisterer håndverkeren på prisoverslag er det likevel ingen krise. Prisen kan nemlig uansett ikke økes mer enn inntil 15 % av prisoverslaget, med mindre håndverkeren har tatt et utrykkelig forbehold om dette på forhånd.

Hva hvis håndverkeren sier at momsen kommer i tillegg?

Da skal du kun henvise til håndverkertjenesteloven, og si at prisen overfor forbrukere alltid skal inkludere moms.

Får du likevel problemer med håndverkeren eller hans firma, anbefaler vi at du kontakter Forbrukerrådet, eller annen juridisk bistand. Uansett bør du ikke la deg skremme til å betale. Betal kun prisen som framgår av pristilbudet du fikk.

Trinn 2. Skriv alltid kontrakt

Det hjelper ikke å ha rett, hvis du ikke får rett. Dersom du ikke har inngått en skriftlig avtale med håndverkeren, ender det fort i en tvist der dere står ord mot ord.

For at ikke du skal gå i denne nybegynnerfellen, gir vi deg derfor to gratis kontrakter du kan bruke:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!