Unngå issvuller under varmepumpen

Smart varmematte sørger for at kondensvannet fordamper.

<b>Smart:</b> Varmematten holder bakken under varmepumpen isfri. Foto: Finn Røe
Smart: Varmematten holder bakken under varmepumpen isfri. Foto: Finn Røe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luft-luft-varmepumpe er det rimeligste og enkleste å installere i eksisterende bygg, og er derfor den løsningen de fleste har valgt i Norge. Men fordi varmen stiger, velger mange å plassere pumpens inne- og utedel så lavt som mulig.

LES OGSÅ:

At utedelen er lavt plassert kan imidlertid by på problemer.

For i selve pumpen på utsiden av boligen vil det oppstå vanndamp som kondenserer. Det vil derfor dryppe noe vann, som i vintermånedene vil fryse til is. Står pumpen plassert lavt mot bakken, kan det, om du ikke følger godt med, føre til at det danner seg issvuller under pumpen. I verste fall kan de vokse seg så store at de sprenger i stykker pumpen.

Man kan selvfølgelig hakke løs isen med jevne mellomrom, men det finnes heldigvis smartere løsninger.

Sjekk om det lønner seg for deg med en luft til luft varmepumpe

Bruk varmematte!

Henning Eliassen i Isfritt.no forteller at de selger ulike varmematter som skal sørge for isfri atkomst til boligen. En av kundene deres sendte bildet over, for å tipse om at dette også er perfekt for å forhindre isdannelser under varmepumpen.

– Fikk lyst til å vise dere et "nytt" bruksområde for elektrisk dørmatte. Før om vintrene har jeg brukt både øks og spett for å fjerne den harde isen som danner seg under varmepumpa. Nå har jeg funnet løsningen, skriver Finn Røe i en e-post til isfritt.no.

– Det som skjer nå er at det drypper rett på matten, og så er det tørt og isfritt der til enhver tid, sier Eliassen til DinSide.

Selve matten koster 1.290 kroner, har du en mindre utedel til din varmepumpe får du "trappetrinnstørrelse" til 790 kroner. Matten bruker cirka 70 watt.

Eliassen forteller at produktet ikke er tenkt til dette, men de registrerer at flere og flere av kundene deres bruker det til nettopp å forhindre is under varmepumpen.

– Leverandøren vår i statene kommer til å masseprodusere dette i en størrelse som skal passe varmepumper fremover, sier Eliassen.

Matten bruker elektrisitet, og kan plugges i en utendørs stikkontakt. Den kan også kobles direkte til varmepumpen, men da må du få faghjelp.

Les også: Slik får du sklisikker atkomst til boligen

Problematisk når kondensvannet fryser

Vi har tidligere skrevet om lesere som har hatt problemer med at varmepumpens utedel iser igjen, og kan sprenge i stykker, i de aller kaldeste vintermånedene.

En av våre lesere tipset oss om at man kunne bruke en byggtørker for å smelte bort isen. I debatten under den artikkelen fikk vi mange fine råd fra leserne våre, og vi fikk Ingrid Røeggen i Norsk Varmepumpeforening til å vurdere de ulike påstandene.

Les mer: Slik slipper du å avise varmepumpen