Unngå frosne rør

Hva kan du gjøre for å unngå frosne rør?

Blåfrosne rør :-) Foto: Brynjulf Blix
Blåfrosne rør :-) Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At vannet fryser skjer både i nye og gamle bygg når kulda blir så langvarig og dyp som den har vært nå i januar. Det skjer heldigvis ikke hvert år, men hva kan man gjøre for å unngå det?

Har du først hatt problemet én gang, så vet du hvor de kritiske stedene er, og kan begynne å finne løsninger. Har du nytt hus, eller har nylig flyttet inn er det verre, men det er likevel noen generelle risikoområder man kan ta for seg.

Hvorfor fryser vannet?

At vannet fryser i et hus som står tomt uten varme trenger ingen forklaring, men at vannet fryser i et oppvarmet hus som det bor folk i er litt mer komplisert.

Les også: Har du sikret deg mot frostsprengning av vannrør?

Det er noen forutsetninger som må være tilstede for at vannet fryser. Vannet i røret må være stillestående og ha lav temperatur. Luften rundt området må være så langt under frysepunktet at det som måtte være av varmeenergi i vannet går med til å varme opp luften, uten at temperaturen stiger over frysepunktet.

I praksis vil dette si at vannrør som ligger nær dårlig isolerte yttervegger, for eksempel avløpsslangen fra oppvaskmaskinen som ligger godt skjult i sokkelen under kjøkkenbenken, er sterket utsatt for å fryse.

Selv om rommet ellers er oppvarmet, kan det ytterste luftrommet i sokkelen under kjøkkenbenken være utestengt fra luftsirkulasjonen. Etter noen dager i en kuldeperiode vil den stillestående luften være så kald at vann kan fryse.

Hvis da oppvaskmaskinen ikke er i bruk noen dager, og det ligger igjen vann i avløpsslangen, kan det danne seg en ispropp.

I en kjeller legges gjerne rørene så høyt som mulig, både av praktiske grunner siden de gjerne fortsetter oppover i huset og fordi det er varmest oppunder taket. Kald luft er tyngre enn varm luft, og spesielt i eldre kjellere uten isolasjon i grunnen, og som ikke varmes opp, kan det bli ganske gulvkaldt.

Det er ikke uvanlig å ha vaskerom eller dusj i kjelleren, og de kan det hende at rør blir lagt ned til kraner og så viderført langs gulv et lite stykke før det går opp til en annen kran.

En slik installasjon vil være utsatt i sprengkulda hvis man ikke tar forhåndsregler.

Det samme gjelder på loft, hvis rørene tar seg en tur oppom loftet før de går ned til et annet rom i huset.

Er det nok å isolere?

Rørskåler i skumplast Foto: Produsenten
Rørskåler i skumplast Foto: Produsenten Vis mer
Rørskåler i mineralull med folie Foto: Produsenten
Rørskåler i mineralull med folie Foto: Produsenten Vis mer


Isolasjon i boliger dreier seg om å stoppe varmeoverføring. Når det gjelder rør snakker vi gjerne om å isolere selve rørene med rørskåler. Disse kan være av elastisk skumplast som splittes, tres over og limes/tapes eller av mineralull med metallfolie rundt.

Materialet holder på luften inne i porene/fibrene, det er selve den stillestående luften som sørger for isolasjonen.

Hvor god effekt isolasjonen har oppgis som en U-verdi (identisk med K-verdi som ble brukt tidligere). Ikke overraskende har tykkere utgaver av materialet høyere U-verdi. Derfor bør man være raus med isolasjonen rundt røret for at det skal kunne holde på den lille varmen som er i vannet når omgivelsene holder mange kuldegrader.

I eksempelet vi nevnte over, med en kaldsone under kjøkkenbenken mot yttervegg, finnes det et godt alternativ til å isolere rør og slanger. Det dreier seg ganske enkelt om å åpne for luftsirkulasjon slik at luften i sokkelen ikke blir stående mot den kalde ytterveggen.

Det samme gjelder for alle rom hvor det av en eller annen grunn oppstår kalde soner, luftsirkulasjon må til.

I noen tilfeller løser problemet seg bare ved å lage åpninger, i andre tilfeller må man bruke vifter.

Åpning til rør i vegg Foto: Brynjulf Blix
Åpning til rør i vegg Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Når det må varmes opp

Varmekabel for vannrør Foto: Produsenten
Varmekabel for vannrør Foto: Produsenten Vis mer
Varmekabel for innvendig montering i vannrør Foto: Produsenten
Varmekabel for innvendig montering i vannrør Foto: Produsenten Vis mer


I noen tilfeller er det ikke nok å isolere, det må tilføres varme. Dette gjelder spesielt i krypkjellere og loft, hvor temperaturen blir nesten den samme som utetemperaturen.

Siden det ikke er aktuelt å varme opp disse rommene må man sørge for å varme opp selve rørene, og her finnes det gode løsninger. De fleste av disse baserer seg på en varmekabel som legges rundt røret og festes med strips eller tape.

Det finnes også varmekabler som legges inne i røret hvis det er mer praktisk eller rett og slett nødvendig for å unngå å rive ned vegger. Da monteres det for eksempel et ekstra T-ledd i i stedet for et bend utenfor veggen slik at man kan tre inn varmekabelen.

Kablene kommer i forskjellige utførelser, lengder og effektstyrker, noen er selvregulerende andre er utstyrt med justerbar separat termostat.

Varmekabler og rørskåler får du hos VVS-forhandleren og i byggvarehus.

Les også: Brannfellene i vinterkulden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer